Slechter slapen door blauw licht

12 maart 2020

Jongeren die vlak voor bedtijd op hun telefoon of ander scherm kijken, slapen korter en slechter. Dat blijkt uit een gemeenschappelijk onderzoek van het RIVM, AMC en het Nederlands Herseninstituut dat onlangs is gepubliceerd.

Blauw licht

De reden is het blauwe licht dat de schermen uitstralen. In het onderzoek werd gekeken naar de gevolgen van het gebruik van schermen op de slaap van kinderen tot 13 jaar oud. Van deze kinderen kijkt 22 procent iedere dag in bed op een telefoon, tablet of computer. Oudere kinderen doen dat nog meer namelijk 83 procent. De jonge kinderen slapen gemiddeld veertig minuten korter. Dat komt voornamelijk doordat zij later gaan slapen en vaker ‘s nachts wakker worden.

Nachtstand

De biologische klok van de mens raakt in de war van het blauwe licht, dat we van nature alleen in daglicht gewend zijn. Op veel telefoons en apps is daarom ook een nachtstand beschikbaar, die het felle licht vermindert. Of die filters werken en een positieve invloed hebben op de slaap, moet nog nader onderzocht worden.

Dekbed

Een goed dekbed draagt wel bij voor een goede nachtrust. Het krijgen van een juiste temperatuur is daarbij bepalend. Niet te warm en niet te koud is de juiste temperatuur en dat is voor ieder kind verschillend.

Materialen

De meest gebruikte materialen zijn dons en een synthetisch materiaal, maar er zijn ook wollen dekbedden. Belangrijk is dat het materiaal goed ventileert. Dons afkomstig van eenden of ganzen heeft een uitstekende vocht opnemend vermogen. In dat opzicht is een donzen dekbed te prefereren boven een synthetische variant. Synthetische dekbedden hebben deze eigenschappen niet en ventileren daardoor een stuk minder.

Temperatuur

Kwalitatieve dekbedden kennen een klassen indeling van 1 tot en met 4. Klasse 1 dekbedden kennen de hoogste warmte-isolatie. Hoe hoger het getal hoe minder de isolatie. Klasse 4 dekbedden zijn perfect voor in de zomer en voor kinderen die het snel te warm hebben tijdens de nachtrust. Zomerdekbedden kopen , begint met een goede voorlichting. Slapen in een koele omgeving is in ieder geval het beste.

Niemand kan zonder slaap. Dit geldt vooral voor kinderen in de groei. Het is misschien niet onverstandig om de smartphone voor het gaan slapen in te leveren. Dit voorkomt slaperigheid tijdens de dag.

Verontrustend: 65% van de kinderen slaapt slecht >>

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

slaapregressie, slecht slapen, kind over naar 1 slaapje

Wat is er aan de hand met mijn meisje?

‘Ja dat is ook niet echt heel slim hè moppie’ hoor ik mezelf zeggen in de auto. Het lijkt erop...
kinderbrillen, kinderbrillen online bestellen, junior & junior, junior brillen, kinderbril

Wees bewust van de gevolgen van beeldschermen op de gezondheid van kinderogen!

Het aantal kinderen dat aan de bril moet stijgt enorm maar weinig mensen weten waarom?  Jongere generaties worden steeds vaker...
verzwaringsdeken bij kinderen

Verzwaringsdeken bij kinderen

Toen Veerle een baby was, sliep ze ’s nachts erg goed. Al in de eerste week moesten we haar wakker...