Krentenbaard of muggenbulten, ken jij het verschil?

14 september 2018

Op de redactie kwam dit verhaal binnen en het is voor velen vast herkenbaar. We hebben er bewust geen foto’s bijgedaan, omdat we ons er allemaal wel iets bij kunnen voorstellen. En wie zit er nou werkelijk op foto’s van een echte krentenbaard te wachten?

Dit is echt krentenbaard >>

Rare vlekjes en bultjes

Mijn dochter gaf laatst terloops aan dat ze een bultje op haar bovenbeen had dat een beetje jeukte. “Ach dat zal wel een muggenbult zijn”, riep ik nonchalant. Mijn dochter trok mijn diagnose al snel in twijfel, maar eigenwijs als ik was hield ik het bij een muggenbult. Moeders weten het tenslotte altijd beter! Ik ben niet zo’n moeder die bij het minste of geringste google erbij pakt en vergelijkende symptomen of foto’s gaat zoeken. Ook stap ik niet voor alles bij de dokter naar binnen, tenzij we anders echt niet meer kunnen functioneren. Ik denk niet meteen aan krentenbaard, bof, waterpokken of andere (kinder)ziektes. In mijn beleving zal het altijd wel loslopen en valt het altijd wel mee.

Krentenbaard, wel of niet naar de dokter

Een paar dagen later vertelde een vriendin van mij dat haar dochter van die rare vlekjes op d’r benen en rug had. Ze had een foto gemaakt voor de huisarts en liet mij die zien. Oei, dat zag er niet goed uit. Krentenbaard,  bleek de diagnose van een echte dokter. Aan het eind van die dag zat het arme kind van top tot teen onder de zwerende vlekken. Blijkbaar breidt dat heel snel uit.

Heel even schoot de gedachte door mij heen dat het een besmettelijke aandoening is en dat mijn dochter, of erger nog, ikzelf, nu ook krentenbaard zou kunnen krijgen. Maar dat schrikbeeld verdween snel, want niemand van ons had van die rare vlekjes. Dus geen paniek en ik was het al snel weer vergeten.

De volgende kwam mijn dochter wijdbeens de school uit lopen. “Mam, nou heb ik allemaal van die muggenbultjes op m’n benen en ze jeuken als een malle.” Woeps, razendsnel vielen de puzzelstukjes op z’n plaats! Mijn 7-jarige dochter had het bij het rechte eind. Het waren echt geen muggenbultjes! Binnen no time waren de onschuldig lijkende bultjes veranderd in nare, zwerende vlekken. Moeders weten het altijd beter maar dit keer toch echt niet!

De volgende keer toch maar iets beter naar m’n kind luisteren. 

Tips bij een krentenbaard

  • Probeer aanraken okrabben van de wondjes te voorkomen. Hoe moeilijk dat ook is. 
  • Zorg dat je kind regelmatig zijn/haar handen wast met zeep.
  • Houd de nagels schoon en kort.
  • Was je kind één keer per dag met zeep.
  • Laat je kind een eigen handdoek gebruiken en neem elke dag een nieuwe handdoek.
  • Licht de school of kinderopvang in en zorg ervoor dat mensen in de omgeving ook vaak de handen wassen.
  • Maak regelmatig de dingen die je kind vaak aanraakt (speelgoed, deuren, trapleuning) schoon.

 

Mocht je twijfelen: Symptomen krentenbaard

Nu we toch bezig zijn. Waterpokken tips?

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

slaapregressie, slecht slapen, kind over naar 1 slaapje

Wat is er aan de hand met mijn meisje?

‘Ja dat is ook niet echt heel slim hè moppie’ hoor ik mezelf zeggen in de auto. Het lijkt erop...
maatregelen omtrent coronavirus

Het Coronavirus en alle maatregelen van de overheid …

Ik schrijf bijna altijd zeer persoonlijke blogs en dat is ook dit keer weer het geval. Ik wil geen discussies...
krentenbaard

Krentenbaard!

Ongeveer 2 weken terug kreeg Veerle een paar muggenbeten met flinke kriebel tot gevolg. Ook Sverre was geprikt, maar ik...