Het Bakkersboek

13 maart 2013

“een ode aan alle warme bakkers zoals Opa J.H. Smit”

Zodra ik Het Bakkerboek ontvang, leg ik het op eettafel in de woonkamer. Ik zeg bewust niets want ik wil kijken of het boekje de meiden opvalt en of ze er in zullen gaan bladeren. De kleintjes (5) worden niet getriggerd. Ze zien het boekje wel liggen maar het wekt geen interesse bij de little-ladies. De kaft spreekt hen, kennelijk, niet genoeg aan om het boekje te pakken en het door te bladeren. “Hmmm da’s jammer”. Mijn hoop is nu gevestigd op Jill. Jill is dol op lezen en heeft een brede interesse. Bovendien heeft ze, afgelopen november, haar 9e verjaardagsfeestje met haar vriendjes en vriendinnetjes gevierd bij de plaatselijke bakker. Met 12 vriendjes en vriendinnetjes hebben ze bij Bakker Aad ijverig koekjes, broodjes en cakejes staan bakken. Dat feestje werd een doorslaand succes. Ik ben dus hoopvol gestemd.

Bakkersboek_voorkant1

Op woensdagmiddag heb ik beet! “Wat is dat voor boekje mam?”. Ik vertel haar dat het een boekje is dat over “de bakker” gaat. “Oh, mag ik het lezen? Is het een taartjesbakker of een broodjesbakker?” Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat (nog) niet precies weet maar geef haar het boekje in handen. “Je mag het boekje lezen, als je mij daarna wil vertellen wat je er van vond”. Ze kijkt me ondeugend aan, schenkt me een stralende glimlach en zegt: “Oh ik weet het al, dan ga jij er daarna een stukje over schrijven”. Ik knik: “Ja, da’s de deal!”

Het boekje is “a trip down memory-lane”. Opa Smit vertelt zijn levensverhaal in kleine stukjes tekst. Het hoe en waarom hij bakker werd, hoe het brood vroeger bezorgd werd, welke route hij reed, waar zijn winkeltje stond en hoe het eruit zag. Erg leuk ook: er staan recepten in het boekje voor verschillende soorten brood (van tarwebusbrood tot krentenbrood) en koekjes.

Ook de minder mooie kant van het leven als bakker komt aan bod. Dat het moeilijk werd toen de fabrieken kwamen en hoe hij uiteindelijk in de beschuitfabriek belandde. Het maakte Opa niet bitter want zoals hij in het boek zelf aangeeft: “het was minder zwaar dan dat geleur met die broodwagen” en “…van vervelende klanten had ik ook geen last meer”. Het boekje is verder versierd op een collageachtige manier met tekeningen en foto’s. Niet doorsnee maar apart in de goede zin van het woord. Verder is het simpelweg een ode aan Opa Smit en het bakkers vak, wat ik overigens wel kan waarderen. Het is vooral een mooi gebaar.

En wat vond Jill ervan? Jill is gaan zitten en heeft het boekje in een keer uitgelezen. “Mama? Vroeger fietste de bakker gewoon langs de huizen en bracht hij het brood rond. Mag ik ook een keer broodbakken? In dit boekje staan recepten” en “Mam! We kunnen ook koekjes bakken!” Het boekje krijgt van Jill een dikke duim omhoog. Ze heeft er duidelijk van genoten en kan niet wachten om zelf als bakker aan de slag te gaan!

Boukje

Het Bakkersboek is voor €14,95 verkrijgbaar bij www.pimpelmees.com 

Het bakkersboek

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

andrew-branch-106877

The Bed battle

Papa brengt vanavond de meiden naar bed zodat mama even lekker iets voor zichzelf kan doen. Ik nestel mezelf met...
judeska

Lesbeez en Hobo’s

In dit huis zijn wij niet zo van de strikte regels. We moeten ons regelmatig op onze eigen vingers tikken...
mamablog Girlslabel, meisjesmoeder, meisjesvader, papa weet alles

Papa weet alles!

Na een lange vermoeiende dag kom ik dan eindelijk om half 8 thuis!  Ik doe de deur open en de meiden...