Ben ik een loedermoeder?

9 maart 2018

De laatste tijd lees je er steeds meer over. De loedermoeder. Maar wat is het eigenlijk? Ben ik ook een loedermoeder?

Loedermoeder blog

Een zoekrondje op google doet me verbazen van de resultaten. Naast een heleboel blogs, is er gewoon een site die loedermoeder heet. En er lijkt zelfs een soort van definitie te bestaan: Een loedermoeder is – kort gezegd – een imperfecte moeder, vaak ook nog eens van imperfecte kinderen. Ze maakt een potje van de opvoeding van haar kroost (bron: taalbank.nl). Ik vind het nogal een negatieve definitie.

Perfectie

Volgens mij heeft het alles te maken met de vele dingen die we als moeder moeten (of willen) doen en dat we alles perfect willen doen. Maar wat is perfect? En is anders minder goed? Soms lijken het wel wedstrijdjes wie het lukt om alles te doen en alles het beste te doen. Te denken aan perfecte gestylde kinderen, de mooiste en gezondste kindertraktaties en surprises, verantwoorde lunches, kinderen stimuleren in hun prestaties, zowel op school als op sport en muziek of theaterles en ga zo maar door. Maar laten we eerlijk zijn. Als moeder kun je niet alles en niet alles goed doen, maar als kind toch ook niet? En dat hoeft toch ook helemaal niet? Je hoeft niet overal het beste in te zijn als je maar gelukkig bent!

Ben ik een loedermoeder?

En dan naar mezelf kijkend. Ben ik een loedermoeder? Soms wel en soms niet denk ik. Heb ik perfect gestylde kinderen? Nee, vast niet. Ik houd van shoppen en mooie kleren, maar de dames hebben ook een eigen mening en combineren soms wat ik nooit zou doen. Rode broek met roze kniekousen bijvoorbeeld. Maar daar laat ik ze wel in lopen. Hun eigen smaak en hun eigen keus. Emma is vijf en wil tegenwoordig zelf haar haar in een staart doen. Zit natuurlijk niet altijd even mooi, maar van mij mag ze. En trots dat ze is!

Mooie en gezonde traktaties en lunchboxen? Mwah. Ze krijgen een gewone boterhamtrommel mee met brood, een cracker en komkommer. Beleg proberen we af te wisselen met zoet en hartig. Maar dat lukt niet altijd. Als tussendoortje meestal fruit met ranja. En traktaties? Ik ga toch voor eenvoud en vaak is het iets zoets. Is dat erg? Ik vind van niet. Het is toch feest en daar hoort wat lekkers bij. Net zoals bij het kinderfeestje patat, pizza of pannenkoeken hoort. Anne had afgelopen jaar een high tea met haar kinderfeestje. Natuurlijk gingen ze vooral voor zoet. Wij vonden het prima!

Lees ook: mijn dochter is hopelijk verwend >>

Lees ook: typisch meisjesgedrag >>

Lees meer mamablogs >>

loedermoeder

Kinderen stimuleren

Het stimuleren van de kinderen in hun prestaties? Ja, we lezen samen en doen soms samen sommetjes. En ik vind het belangrijk dat ze aan sport doen. Maar ik vind het vooral belangrijk dat ze goed in hun vel zitten en plezier hebben in wat ze doen. En ben ik er altijd bij? Nee. Anne gaat vanuit de BSO naar de volleybal op een dag dat ik werk. Dus ik zie haar trainingen eigenlijk nooit. Maar de wedstrijden ben ik wel van de partij.

En dan hebben we het nog niet gehad over TV en iPad tijd. Bij ons geen vaste tijden of tijdslimieten dat ze dit mogen. Soms kijken ze er dagen niet naar om en soms kunnen ze de hele dag voor de tv hangen. En ja, soms zet ik ze met een bakje chips voor de tv een filmpje kijken. Even een rustmoment, ook voor mezelf.

En in de vakantie gaan ze soms een dagje naar de BSO ook al werk ik die dag niet. Dan heb ik een dagje voor mezelf. En die kan er heel verschillend uitzien. Het huis aan de kant doen, een dagje shoppen of wellness of iets leuks doen met mijn partner. Is dat erg? Nee, wij vinden van niet. En vind jij van wel? Dan vind je mij misschien wel een loedermoeder. Dat kan en dat mag, maar ik word er niet minder gelukkig van.

Lees ook: Ik ben lid van de Loedermoederclub >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

loedermoeder mama momlife last minute

Last minute mom

Je hebt moeders die overal aan denken en alles onthouden en je hebt de chaotische last minute mom die alles...
slaapregressie, slecht slapen, kind over naar 1 slaapje

Wat is er aan de hand met mijn meisje?

‘Ja dat is ook niet echt heel slim hè moppie’ hoor ik mezelf zeggen in de auto. Het lijkt erop...
loedermoeder, loedermoeder in opleiding, loedermoeder club. mamablogger, loedermoeder blogger

Ik ben een loedermoeder in opleiding

Ik ben een loedermoeder in opleiding en niet meer dan dat. Er hangt nog steeds een wat negatieve klank op...