Wanneer is je kind toe aan een peuterbed?

22 april 2021

Kleine kindjes worden groot en op een gegeven moment is je kindje echt toe aan een groter bed. In het ledikantje ligt het best lekker zo met de beentjes opgetrokken, maar iedere avond uit bed klimmen is wel een van de tekenen dat je peuter toe is aan een groter bed. Tijd voor een peuterbed. Maar hoe pak je die overgang naar een nieuw bed aan?

Wanneer ga je over van ledikant naar peuterbed?

Een peuterbed, ook wel juniorbed genoemd, is een kleine variant op het ‘volwassen’ éénpersoonsbed en is ongeveer 150×70 cm of 160×80 cm. De meeste kindjes en ouders stappen over op een peuterbed rond de leeftijd van 2,5 jaar. Een peuterbed kan je gebruiken tot je kindje eruit groeit, dat is meestal rond de leeftijd van 7 of 8 jaar. Maar het kan ook zijn dat je kind al eerder toe is aan een groter bed, of zelfs later. 

Let op deze signalen van je peuter

Wanneer je peuter veel uit het ledikant klimt, onrustig slaapt of zich opgesloten voelt in haar ledikantje dan is het tijd voor een peuterbed.

Maar begin zeker niet te vroeg aan een nieuw bed. Kindjes jonger dan 2,5 jaar zijn nog niet zover in hun ontwikkeling dat ze het principe van ‘in je bed blijven liggen zolang het nacht is’, snappen (natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen).

Daarnaast is de veiligheid van je kind belangrijk. Een dreumes van 18 maanden die midden in de nacht op verkenning gaat in je huis, dat is iets om je zorgen om te maken.

peuterbed, bed, kinderbed, wanneer is je kind toe aan een peuterbed, peuter, roze meisjesbed, roze peuterbed, perfecthomeshop

Waarom een peuterbed en niet meteen een eenpersoonsbed?

Je hebt waarschijnlijk al de beslissing gemaakt om over te gaan op een nieuw bed voor je peuter. Maar twijfel je hierbij nog over een peuterbed of meteen een eenpersoonsbed?

Het belangrijkste voordeel van een peuterbed is dat je kindje er gemakkelijk zelf in en uit kan stappen, omdat het bedje lager is. Bij een peuterbed zijn de zijkanten wat hoger en zijn er meestal ook zijhekjes gemonteerd die voorkomen dat peuters ’s nachts uit bed vallen. Daarnaast is het bed ‘knusser’ en prettiger voor het kind om in te slapen, omdat het qua afmetingen beter past dan een ‘grote-mensen-bed’. De hogere zijkanten geven het kind een geborgen gevoel. 

Ruimte te kort het kamertje? Kies dan voor een uitschuifbed. Hierbij kan je de zijkant uitschuiven, waardoor je nog een extra bed of opberglade hebt. 

peuterbed, peuterbed huisje, huisjes bed, meisjesbed
peuterbed, uitschuifblad, my little pony bed, paardenbed

Hoe pak je de overstap naar een nieuw bed aan?

 
Best spannend voor jou en je kleintje; een nieuw bed. Hoe zal je kindje hierin gaan slapen? Gaat het goed of ben je straks weer nachtenlang op. Dat wil niemand, dus zorg ervoor dat de overgang soepel verloopt. En dit begint al bij de voorbereiding. Hierbij nog wat fijne tips: 
  • Ga samen kijken bij verschillende peuterbedden. Laat je peuter zelf haar nieuwe peuterbed uitzoeken. 
  • Nieuw beddengoed slaapt altijd extra lekker. En helemaal het beddengoed wat je zelf uitgezocht hebt.
  • Een goede tip is om het bedje eerst even in de kamer te laten staan naast het ledikantje. Zo kan ze wennen aan het grote bed. Waarschijnlijk geeft ze zelf aan dat ze toe is aan slapen in het nieuwe bed.
  • Houd hetzelfde bedritueel aan als normaal. Dus wassen, tandenpoetsen en verhaaltje lezen. En weetje wat extra leuk is: papa en mama kunnen nu bij haar op haar bedje zitten!

Houd er rekening mee dat de overgang even wat tijd en energie kost. Maak het bedritueel net iets langer deze periode, lees iets langer een boekje en neem de tijd om samen het kamertje te verkennen. Misschien wordt je peuter de eerste nacht(en) wat vaker wakker. Ga dan even bij haar op bed zitten en stel haar gerust. Na een poosje zal ze heerlijk slapen in haar nieuwe bedje!

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

gezellige meisjeskamer, gezellige kinderkamer

4 tips voor een propere en gezellige kinderkamer

Een kinderkamer is een vrolijke, kleurrijke, maar soms ook hectische en chaotische kamer. Niet elk kind of elke ouder vindt...
meisjeskamer trend, rotan en oud roze, rotan kinderkamer

Meisjeskamer trend: Rotan met oud roze en warme naturellen

De grootste meisjeskamer trend van 2021: Rotan en oud roze. Is de kamer van je meisje toe aan vernieuwing? Maak...
zitzak met eigen foto, fotocadeau, kinder zitzak, zitzak met foto, origineel cadeau, meisjescadeau

XL Zitzak met eigen foto – dat is nog eens een leuk cadeau!

Het hele jaar door loop ik bij verschillende gelegenheden tegen de moeilijke opgave om een leuk cadeau te kopen. Inmiddels ...