12 tips voor een gezonde decembermaand

13 december 2018

Sinterklaas is vertrokken. Ik heb genoten van pakjesavond. Nu ze wat ouder worden, wordt het ook steeds gezelliger. Ze hebben (iets) meer geduld, ze hebben ook al échte wensen. Ok…die Xbox of Nintendo DS daar kon mijn oudste wel naar fluiten. Daar had ik hem ook al op voorbereid. Nu maar hopen dat er geen vriendjes zoiets hebben gekregen. Dan moet ik dat namelijk gaan uitleggen….

kerst, gezonde decembermaand, gezonde tips, gezonde feestmaandNa de pakjesavond heb ik vandaag in ieder geval even een balansdagje. Ik heb gisteren namelijk heerlijk genoten van mijn guilty pleasure….chocolade pepernoten. De decembermaand nodigt wat mij betreft altijd uit tot lekker eten. Het is vroeg donker, kouder, we maken het gezellig.

Van oudsher brengen we dat in verband met wat lekkers te drinken of te eten. Door het donkere weer en de gekke weken komt ook een eventueel ritme in sporten in de war. Deze mooie maand zorgt dus voor veel gezelligheid én veel uitdagingen.

Daarom mijn 12 tips voor een gezonde decembermaand

# Ontbijt goed

Tijdens de decembermaand wordt er doorgaans ongezonder en meer gegeten. Door goed  te ontbijten zorg je in ieder geval voor een goede start van de dag én heb je minder last van lekkere trek gedurende de dag. Het wordt dan vanzelf gemakkelijker om bepaalde dingen te weerstaan.

# Rust goed uit

Zo tegen het einde van het jaar zijn veel mensen moe. Ergens onderbewust werk je ook toe naar het einde van het jaar. De drukte van de Sinterklaas, kinderen die hyper zijn, maar ook op het werk kan het heel druk zijn geweest. Neem een fijn bad met Dode Zeezout en een paar druppels lavendel etherische olie. Ga ’s avonds wat eerder naar bed. Laat de telefoon uit de slaapkamer en lees een lekker ontspannend boek. Vraag je partner voor een lekkere massage (ok…dat kan niet iedereen).

# Maak afspraken met jezelf

Wil je liever niet aankomen tijdens de feestdagen, maak dan afspraken met jezelf wat je wel en niet neemt. Als je dat van te voren bedenkt, wordt het gemakkelijker om iets af te slaan dan wanneer je dat besluit a la minute moet nemen.

kerst, gezonde decembermaand, gezonde tips, gezonde feestmaand

# Nee = Nee

Voel je niet schuldig om iets af te slaan. Ook als iemand enorm zijn best heeft gedaan. Als jij het niet wilt, dan is dat jouw goed recht. Vertel waarom je het afslaat en focus je op jouw doel.

# Informeer je omgeving

Als jij gezond de kerst door wilt komen, informeer de mensen met wie je de feestdagen viert. Wellicht kunnen ze rekening houden met de hapjes en drankjes. Je kunt eventueel ook zelf wat meenemen.

# Maak een planning

Sporten schiet er vaak bij in deze maand. Jammer, want juist in deze maand kun je wel wat extra beweging gebruiken. Plan daarom je beweegmomenten in. Zet je sporttas in zicht. Ga, voordat je op de bank bent gaan zitten. Als je eenmaal zit is het zoveel moeilijker om weer in beweging te komen.

Naast sporten te plannen, kun je natuurlijk ook je maaltijden plannen. Heb je een etentje? Eet de dag erna (of ervoor) wat minder. Of sport wat meer. Dan is er niks aan de hand en kun je ongestoord genieten.

# Breng de moeilijke momenten in kaart

Bedenk eens wat voor jou de momenten zijn die jouw voor jou mogelijk moeilijk gaan zijn deze maand. En bedenk dan wat je op dat moment kunt doen. Als je een plan hebt, dan voorkom je dat je in je valkuilen stapt.

# Blijf in beweging

Iedere vorm van beweging is beweging. Ga wat vaker wandelen, sta ieder uur even op om 5 minuten op de plaats te joggen, loop even de trap op en neer, maak een lekkere fietstocht. Frisse lucht, buitenlucht… het is lekker en tevens goed voor je nachtrust.

# Spreek zoveel af als je aankunt

Maak van de feestdagen een genot en plan daarom niet teveel. Niemand ontspant als je van hot naar her moet racen om je gezicht te laten zien. Je kunt ook een andere dag kiezen voor een feestelijk samenzijn. En uitnodigingen waar je geen zin in hebt? Doe ze niet of hou ze zo kort mogelijk.

kerst, gezonde decembermaand, gezonde tips, gezonde feestmaand# Doe rustig aan met de alcohol

Alcohol is lekker, maar heeft ook vervelende neveneffecten de dag erna. Je lichaam droogt uit, je kunt een kater hebben, je bent minder scherp, je voelt je moe, je hebt lekkere trek, je hebt een korter lontje, etc. Beperk de alcohol tot 1 of max 2 glazen en bedenk wanneer je ze neemt. Drink verder veel water.

Weet je van jezelf dat je niet goed tegen alcohol kunt? Overweeg dan geen alcohol te drinken. Het effect van alcohol is onder andere dat je grenzen vervagen. Dat kan mooi in de weg komen te staan van gezonde voornemens.

# Begin het kerstdiner in de middag

’s Avonds lang tafelen zorgt ervoor dat je met een hele volle maag gaat slapen. Daardoor slaap je slechter. Bovendien is er vaak ook een borreluurtje met hapjes aan vooraf gegaan. De kans dat je overeet is daardoor vrij groot. Begin daarom het kerstdiner rond een uur of 15.00/16.00uur. Dan ben je niet heel laat klaar en is er eventueel ook nog ruimte voor een avondwandeling. Hoe lekker is dat!

kerst, gezonde decembermaand, gezonde tips, gezonde feestmaand# Geniet

De laatste maar één van de belangrijkste! Geniet van deze dagen. Geniet van je gezelschap, van de mooie momenten. Maak het gezellig met elkaar. Bedenk eens wat je mooiste momenten van het afgelopen jaar. Sta daar eens bewust bij stil en wees er dankbaar voor.

 

 

Ik wens jullie alvast een geweldige december maand toe!

Liefs,

Lilian, LillyLovesHealth

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

7 tips om kinderen meer te laten bewegen, kind laten bewegen, kinderen meer sporten

7 tips om kinderen meer te laten bewegen

Kinderen zijn in ontwikkeling. Hun ogen, hun lichaam, hersenen…. En om dit goed te laten verlopen, hebben ze naast gezonde...
kinderen en groente, healthblog, gezonde leefstijl, foodblog

9 tips om je kinderen (meer) groente te laten eten

Kinderen en groente. Op de één of andere manier gaat dat vaak niet lekker samen. Toen Sep net geboren was,...
smartwatch garmin voor dames, garmin vivoactive 3 music

Een hippe gadget voor sportieve vrouwen

Al een poosje twijfelde ik over het uitproberen van een smartwatch. Omdat ik vaak sport leek het me interessant om...