7 tips om kinderen meer te laten bewegen

24 juni 2021

Kinderen zijn in ontwikkeling. Hun ogen, hun lichaam, hersenen…. En om dit goed te laten verlopen, hebben ze naast gezonde voeding vooral ook beweging nodig. Het is belangrijk dat kinderen meer bewegen.

5x snel, gezond ontbijt >>

Te veel tijd op de tablets

Toen mijn oudste zoon Sep net in groep 3 zat, gaf zijn juf aan dat ze het vermoeden had dat hij niet goed kon zien. Omdat Sep zijn vader al vanaf zijn vierde een flinke bril moest dragen, was het aardig aannemelijk dat er ook echt wat aan de hand zou kunnen zijn. Uiteindelijk bleek na een oogmeting dat het met zijn ogen dik in orde was. Wel vertelde de opticien dat ze een enorme stijging zien in kinderen met zichtproblemen op de afstanden. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoeveelheid tijd die zij spenderen op telefoons en tablets. Hun ogen wennen aan het vooral op korte afstand kijken, waardoor kijken op verre afstanden een probleem kan worden. Dus meer bewegen en minder schermtijd.

Bedenk daarbij dat er vorig jaar nog in het nieuws was dat er ook steeds meer kinderen rugklachten krijgen. De test die de kinderen moesten doen was het voorover buigen met gestrekte benen. Waar kinderen eigenlijk in staat zouden moeten zijn de grond aan te raken met hun vingers, haalden de meesten dit bij lange na niet. Ook dit was te wijten aan langdurig zitten in een verkeerde houding door onder andere beeldschermtijd. Dus hoe kunnen we de kinderen meer laten bewegen?

Richtlijnen voor bewegen en kinderen

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 4 tot 11 jarigen te weinig beweegt en dat ook baby’s meer gestimuleerd kunnen worden door beweging. Waar de richtlijnen voor beweging voor volwassenen op 30 minuten per dag ligt, is dit voor kinderen minimaal 6o minuten per dag. Daarbij is het goed voor ze (en overigens ook voor de ouders) om 2 keer per week een uur intensief te bewegen in de vorm van zwemmen, gymles, een stevige wandeling, etc.

De voordelen van meer beweging:

 • Je kind krijgt een betere conditie.
 • Je kind slaapt beter. (Dat willen we allemaal!)
 • Het is goed voor de sociale ontwikkeling door het contact met andere kinderen. Hallo vriendjes en vriendinnetjes.
 • Het houdt het gewicht van je kind op peil.
 • De leerprestaties worden verbeterd: je kind kan beter focussen, sneller switchen tussen taken en ze kunnen beter verbanden leggen.

Aangezien ik uit ervaring weet dat niet alle kinderen even enthousiast worden bij meer beweging, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet.

7 tips om kinderen meer te laten bewegen, kind laten bewegen, kinderen meer sporten

7 tips om ervoor te zorgen dat je kind voldoende beweegt:

 1. Heldere afspraken en duidelijke regels

Bedenk welk beweeggedrag je voor je kind wilt. Bedenk ook hoeveel schermtijd je maximaal voor je kind wilt. Maak hierover positief geformuleerde afspraken met je kind, zodat je kind weet waar hij/zij aan toe is en wat er van hem/haar verwacht wordt.

 1. Beperk beeldschermtijd

Vandaag de dag is alles met een beeldscherm niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het is het beste om de beeldschermtijd voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar te beperken. Geef hierin zelf dan ook het goede voorbeeld.

 1. Zorg ervoor dat je kind kan sporten

Als ouder is het belangrijk dat je beweging stimuleert bij je kind. Zorg ervoor dat ze ruimte hebben om te bewegen en te sporten. In de tuin of binnen. Kinderen die ouder zijn, kunnen natuurlijk ook al beter buiten spelen. Bied speelgoed aan dat stimuleert tot beweging. Zijn je kinderen al ouders, faciliteer het bewegen dan in de vorm van een abonnement op een sportclub, sportkleding en -schoeisel.

 1. Stimuleer kinderen en meer bewegen

Wanneer je als ouder enthousiast bent over buitenspelen en actieve spelletjes dan stimuleer je je kind hierin.

 1. Doe mee

Ga lekker samen met je kind naar buiten. Speel een potje voetbal, maak een fietstocht (of jij lopend en je kind op de fiets), ga touwtje springen. Er zijn genoeg mogelijkheden waarbij je beiden in beweging kunt komen. En je kind vindt het vaak extra leuk als je meedoet. Dit is een quality time moment voor je kind.

 1. Geef zelf het goede voorbeeld

Je kind leert van jou. Als jij het goede voorbeeld geeft door regelmatig te sporten en te bewegen, dan zal je kind dat eenvoudig nadoen.

 1. Toon interesse en stimuleer je kind

Je kind vindt het fantastisch om jouw te laten zien wat hij/zij allemaal kan. De ‘mamma, moet je eens kijken!’ kennen we allemaal. Een ouder kind zal het wellicht niet zo snel meer zeggen, maar ook dan vinden ze het leuk als je komt kijken naar hun sportprestaties. Complimenteer ze ook als ze gesport hebben of wanneer ze een flinke wandeling hebben meegelopen.

Kinderen die opgroeien met bewegen en sporten zullen ook in hun volwassen leven een actieve(re) leefstijl hebben. In een maatschappij waarbij we voor nog maar weinig dingen van onze kont hoeven te komen, is hier een belangrijke rol voor ons als ouders weggelegd.

Maak bewegen leuk voor kinderen

En nee, mijn kinderen staan echt niet te trappelen om een wandeling te maken. Of een fietstocht. Zeker niet als het regent. Dan proberen we het altijd zo leuk mogelijk te maken door de lunch mee te nemen en ergens even te pauzeren. Of we nemen een bal mee. Zo kunnen de kinderen meer bewegen. Afspreken met vrienden met kinderen of een vriendje of vriendinnetje dat mee mag doet ook altijd goed. In de zomer is een speeltuin een leuke plek. In de winter is een indoor speeltuin ook een fijne. Als je tenminste tegen het oorverdovende geluid van schreeuwende kinderen kan .

Nadeel van meer bewegen

Enige nadeel aan hoe meer de kinderen bewegen, hoe beter de conditie en hoe meer energie ze hebben… En wanneer die energie er niet uit kan, dan worden ze heeeeeel vervelend. Dus weer of geen weer: onze jongens moeten uitgelaten worden. Investeren in goede regenkleding en regenlaarzen is wel aan te raden.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-1

Leuke tips! Hoe brengt Sint de cadeautjes bij jouw?

Hoe laat jij ieder jaar die pakjes toch weer aangeleverd komen? Ik vind het toch een hele klus om ieder...
Ontwerp-zonder-titel-2

Een hippe meidenkamer voor twee

De kamer voor jouw dochter is een leuk project om samen als moeder en dochters aan te pakken. Hartstikke spannend...
20231129_143925

Review – Sister styling Head Princess van Baby born

Baby born, het eerste waar je dan aan denkt zijn babypoppen en accessoires die daarbij horen. Maar Baby born heeft...