Thuisonderwijs valt mij enorm tegen!

4 januari 2021

De vakantie zit er weer op en we gaan weer beginnen met thuisonderwijs. In mijn vorige blog over het Coronavirus gaf ik al aan dat deze blog zou gaan over het thuis lesgeven, het thuisonderwijs. 1 van de maatregelen die vanuit de overheid genomen is. Maar het thuisonderwijs valt tegen, zo eenvoudig is het niet om alles geregeld te krijgen!

Thuisonderwijs

Ik sta hier zelf echt volledig achter. Ik hoop dat we op deze manier de verspreiding (iets) kunnen indammen. Maar nu we al een tijdje thuisonderwijs geven, kan ik niet ontkennen dat ik dit niet gemakkelijk vind. Jeetje en dan heb ik nog een juffen achtergrond.

Groep 5

Noortje is 8 jaar en zit in groep 5. Zij krijgt elke ochtend van haar meester via een chatprogramma instructie wat zij die dag moet doen. Ze kunnen elkaar via de camera zien, maar ook alle klasgenootjes zijn te zien. Ik vind dit een ontzettend goede manier. ’s Middags komen alle kinderen die vragen hebben opnieuw online. Zo helpt de meester hen door de nieuwe leerstof heen en onderhoud hij het contact.

Daarnaast is er een Yurls pagina aangemaakt en hierop kunnen wij lezen wat Noortje op een dag moet doen.  En ja, hier staat veel op:  rekenen, taal, spelling, begrijpend lezen, estafette . Ook staan er liedjes op, de weektaak die af moet en er staan uitdagingen en tekenopdrachten op.

Groep 1

Noud is 5 jaar en zit in groep 1. Voor hem is het heel anders en hij mag veel spelen. Noud houdt ontzettend van werkbladen maken en gelukkig heb ik nog werkboekjes in de kast liggen. Daarnaast gaat er in onze klassenapp ook het e.e.a. rond wat we uit kunnen printen. Meestal wil Noud een uurtje aan zijn werkbladen werken. Na dat uurtje gaat hij spelen. Vaak is dit met de klei, maar hij kiest er ook weleens voor om met de strijkkralen te gaan spelen, de lego of met de Woezel en Pip mozaïek (magneten doos)

Gymnastiek

Daarnaast vinden de kinderen gymnastiek ontzettend tof, dus ik maak in de achtertuin, na al het leerwerk van Noortje, een parcours. Dit vinden ze geweldig. Wij hebben een leuke achtertuin voor de kinderen. We hebben een grote trampoline, een glijbaan, een zelfgemaakte balk en ik heb de kruiptunnel uit de schuur gehaald. Nu is Noortje te groot voor deze kruiptunnel, dus zij maakt een radslag naast de tunnel i.p.v. er doorheen te kruipen.

Buiten spelen in de achtertuin

Tussen 14.30 en 15.00 uur zijn we vaak klaar met het thuisonderwijs en alle lessen. Dan moeten de kinderen van mij verplicht tot 16.00 uur buiten in de tuin spelen. Gelukkig vinden ze dit hartstikke leuk en soms gaat de gymles nog even verder, maar dan zonder mij. Om 16.00 uur komt er iets live op Facebook wat ze graag willen zien en dan roep ik ze naar binnen. Ze weten dat ze handen moeten wassen, voordat ze mogen kijken. Noud telt altijd keurig (hardop) tot 20 en zet dan pas de kraan uit.

Thuisonderwijs valt tegen!

Maar poeh he, thuisonderwijs valt tegen! Zien jullie de tijd dat we klaar zijn met alles? Noortje krijgt echt veel leerstof en zij vindt het lastig dat ze geen ‘echte’ uitleg krijgt en dat ze op deze manier door moet gaan. Hierdoor ben ik veel van de tijd met Noortje bezig en moet Noud veel zelf doen. Natuurlijk leg ik zijn werkbladen ook uit. En we zitten met elkaar aan de grote tafel. Maar het is lastig, echt lastig. En dit had ik toch anders verwacht. Nee, ik had geen vakantie verwacht. Maar zoveel, en zo intensief, elke dag weer. Daarnaast weten de meesten van jullie dat Noortje hoog sensitief is. Een kleine verandering of iets wat nieuw is, maakt zoveel indruk op haar. Ze wordt verdrietig, kan er moeilijk mee om gaan. Deze situatie is voor iedereen wennen, maar komt bij haar dubbel zo hard aan.

Noud die zijn best doet. Met zeer weinig aandacht. En ook Noortje doet ook haar best.

Rust door de dieren

Ik ben trots op ze en dit vertel ik ze meerdere keren op een dag. Ze doen hun best. Mama ook. En ja, we hebben pasgeleden gevonden hoe Noortje wat rustiger wordt. Ze is helemaal weg van onze dieren. We hebben een hond- Yuki en een konijn-Spirit. De band die zij heeft met onze dieren is ongekend. Noortje heeft laatst haar lessen gemaakt met ons konijntje. Het konijn maakte haar rustig, waardoor ze de lessen beter kon maken. Er kwam rust in dat koppie van haar. En dan vindt deze mama-juf dan prima.

Advies gevraagd omtrent thuisonderwijs

Hoe ervaren jullie het thuisonderwijs? Is het ook zo veel? Hoe pakken jullie het aan, als je meerdere kinderen hebt, die ook aandacht willen? Ik vind dat misschien nog wel het moeilijkste van alles…. Wat heb ik veel vragen he….

Mijn pauze tips

Ik heb zelf twee super leuke pauze tips: Via youtube zoek ik ‘Just Dance’ op en dan dansen we even lekker mee.

Ook heb ik een ander leuk spel gevonden. 1 iemand dobbelt met een dobbelsteen. Kijkt naar het getal en zoekt 1 plaatje uit onder het juiste getal. De anderen moeten raden welke uitgebeeld wordt en welk getal dus op de dobbelsteen staat.

Mijn kinderen zijn hier echt enthousiast over. Ik heb een vriendin in Sint Maarten wonen en zij raadt ook weleens mee. Super leuk dat je in deze tijd toch samen spelletjes kunt spelen, ook al zitten we op afstand!

Thuisonderwijs

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

pesten, kinderen pesten, waarom pesten kinderen elkaar

Mama, ik ben lelijk…

Pesten is iets waarvan je niet wilt dat je kind mee te maken krijgt. Maar is het pesten of is het...
Mijn jongste kind gaat naar school, nieuwe fase voor mama

Mijn jongste kind gaat naar school – een nieuwe fase voor mama …

Bijna is het zover! Onze jongste dochter mag naar de grote school. Ze staat al maanden te springen en elke...
basisschool musthaves, backtoschool, schoolspullen, hippe schoolspullen, eef lillemor rugtas

Voor het eerst naar de basisschool: maak er een feestje van!

Misschien is het al bijna zover en mag je kindje ook naar de basisschool! Best spannend allemaal voor je kind, maar zeker ook voor jou als ouder, want er breekt toch een geheel nieuwe periode van jullie leven aan. Koop ter voorbereiding samen alvast wat nieuwe spulletjes voor de basisschool. Maar wat heeft je kind eigenlijk echt nodig op de basisschool?