Een prinsessenkamer waar je dochter volledig in haar rol opgaat

2 maart 2020

Is je dochter een echte diva, een prinses in de dop? Dan wil je natuurlijk een mooie prinsessenkamer maken. Zo een waar ze echt het gevoel krijgt haar koninkrijk te besturen. Met de fantasie van kinderen is meestal niets mis. Door de slaapkamer van je dochter haar favoriete prinsessenthema te geven, kan de fantasie op de vrije loop gaan.

Bekijk deze meisjesbedden trends >>

Hoe zit dat met de kinderfantasie?

Kinderen zijn vanaf een jaar of drie in staat om ’te doen alsof’. Dit is de leeftijd waarop fantastiespelletjes gaan ontstaan. Ineens zijn halfhoogslapers kastelen omgeven met een gracht en moet de prinses gered worden van de boze ridder. Een kind zal in eerste instantie nog niet over het vermogen beschikken een duidelijke scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid te zien.

Daarom kunnen kinderen ook zo enorm bang worden van al die enge monsters onder hun bed. Denk ook aan denkbeeldige vriendjes. Fantasie is voor kinderen erg belangrijk in hun ontwikkeling. Het helpt ze om dingen te begrijpen, in te beelden, maar ook om spannende dingen te verwerken. Zo’n denkbeeldig vriendje kan dan ook letterlijk en figuurlijk een steun en toeverlaat worden.

Zo rond de leeftijd van 6 a 7 jaar vormt zich het concrete denken bij je kind. Dit betekent dat de fantasie langzaam steeds minder wordt. Als je kind 7 is, betekent het niet dat ze niet meer vanuit haar halfhoogslaper zal roepen om de prins op het witte paard wat haar van boze draken moet verlossen. Het verschil is alleen, dat het duidelijk een spel is, waarbij het kind weet dat het duidelijk fantasie is.

TIPS: ruim je kamer op! >>

Hoe ga je om met de rijke fantasie van je dochter? 

Bang voor monsters of een denkbeeldige beste vriend? Hoe ga je daar als ouder nu mee om? Een veel gehoorde opmerking is ‘je hoeft niet bang te zijn, monsters bestaan niet’. Een begrijpelijke, maar nutteloze opmerking. Voor kleinere kinderen bestaan die monsters wel. Neem de angsten van je kind serieus. Spray desnoods met een lege spuitbus ‘monsterspray’ alle monsters weg.

Fantasie op de vrije loop laten

Zoals gezegd is fantasie, en dan vooral de gezonde fantasie, goed voor de ontwikkeling van je kind. Laat ze dan ook lekker spelen en onderbreek ze niet in hun spel. Het is ook goed om ze te stimuleren hun fantasie te gebruiken door bijvoorbeeld verkleedspullen aan te bieden. Ga eens op in de fantasie van je kind. Bedenk bijvoorbeeld een spannend avontuur tijdens een wandeling in het bos.

Samen op zoek naar een verstopte schat of kijken in welke paddenstoelen er kabouters wonen, plasjes water tussen de wortels van de bomen zijn de badjes voor de minimensjes. Je kind zal het fantastisch vinden als papa of mama meedoet in het spel. En zelf voel je je weer heel even een groot klein kind. Een band smeden en herinneringen maken, super leuk!

Lees ook: van peuterbed naar meisjesbed >>

Prinsessenjurk voor meisjes >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-2

Onmisbare items voor een romantische tienerkamer

Een nieuw schooljaar, dat is vaak ook hét moment om van kinderkamer over te schakelen naar een echte tienerkamer. Heb...
fabryk design klok

Tof item voor op de slaapkamer

Bijzondere wand en woondecoratie vind je bij Fabryk Design. Voor prachtige muurcirkels, geometrische vormen en hippe cadeautjes moet je zeker...
kinderbehang meisje bloemetjes binnenzoet

Een droomkamer met behang van Binnenzoet

Kleine meisjes worden groot en ook de behoeften veranderen daarin mee. Mijn jongste twee dames sliepen samen op een kamer...