Pizza Co. – fun en leren in één

6 oktober 2022

Of wij een spelletje uit wilden proberen? De ingrediënten: een iPad en pizza! Ik zeg top combi, want de iPad wordt hier graag gebruikt en pizza is favoriet. De iPad komt overigens niet mee met het spel, deze moet je zelf al in huis hebben wil je het spel kunnen spelen. Ik denk dat dat voor zich spreekt, maar het kan maar duidelijk zijn. Het spel waar deze blog over gaat is Pizza Co. van Osmo. 

Osmo

Tangible Play inc., het bedrijf achter Osmo, is opgericht in 2013 met als doel iets waanzinnigs te creëren om de jeugd te inspireren en tegelijkertijd ervoor zorgen dat ouders zich geen zorgen hoeven te maken over dat een kind niet meer weet hoe het hands-on moet spelen. Dit doen ze door technologie (een digitale wereld op een tablet) te combineren met fysieke spelborden en objecten.

Pizza Co. Starterkit

We ontvingen een starterkit Pizza Co. van Osmo, deze bestaat uit een fysiek spelbord (een pizza), verschillende toppings (peperoni, champignons, etc.) om de pizza mee te beleggen en een bakje met wisselgeld. Dit zijn de benodigdheden om het bordspel te spelen. Daarnaast zit er in de starterkit een standaard waar de Ipad in geplaatst moet worden en een ‘spiegel’ die je op de frontcamera van de iPad schuift.

Doel van het spel

Pizza Co. draait om het bereiden van pizza’s voor klanten van jouw pizzeria. Uiteraard hebben die klanten de meest uiteenlopende wensen ten aanzien van de toppings die zij graag op de pizza willen hebben. Daarnaast moet je natuurlijk geld verdienen, dus moeten de pizza’s ook afgerekend worden door klanten en moet jij ervoor zorgen dat ze het correcte wisselgeld ontvangen na hun betaling. Het doel: je pizzeria zo succesvol mogelijk maken.

Hoe werkt het?

Voordat je kunt beginnen met het spel moet je de Osmo app downloaden uit de app store en kun je een ouder app installeren om de voortgang van je kind te monitoren. De stappen die je hiervoor moet zetten zijn eenvoudig en logisch en binnen no time ben je klaar om te spelen. Het kind kan een eigen avatar aanmaken dat wordt de eigenaar van de pizzeria. Als je dit gedaan hebt schuif je de spiegel op de camera aan de voorkant van je iPad, je zet de iPad in standaard en start het spel op via de Osmo app.

Op de iPad zie je vervolgens je pizzeria en de klanten die je kunt gaan bedienen. Zij geven hun orders door, jij legt de juiste toppings op de pizza en schuift de pizza (door de pizza naar rechts te schuiven) de oven in. Je kunt overigens ook kiezen voor het spelen met een ‘knop’ op het scherm om de pizza in de oven te schuiven. Vervolgens willen klanten afrekenen en daarvoor draai je de pizza om en wordt dat je kassa. De klant betaalt met een bepaald bedrag en jij legt het wisselgeld op de omgekeerde pizza. De spiegel op de camera ziet wat jij op het fysieke spelbord doet, of je de juiste toppings erop legt en of je voldoende wisselgeld terug geeft.
|
Ook krijg je te zien of de klant tevreden was en met enige regelmaat krijg je een recensie. Aanvullend krijg je uiteraard allerlei doelen opgelegd: zorgen voor een x aantal tevreden klanten, een bepaald bedrag op je spaarrekening zetten of een nieuwe oven aanschaffen, want uiteraard kun je je pizzeria ook aankleden met allerlei accessoires (planten, schilderijtjes) en dus ook nieuwe ovens.

Junior Modus

Het spel is geschikt van 5 tot 12 jaar. Als je in de standaardmodus speelt, dan is het teruggeven van wisselgeld onderdeel van het spel. Je kunt daarbij de keuze maken of je alleen met biljetten wilt rekenen of ook met muntjes (verschil in moeilijkheidsgraad), maar je kunt er ook voor kiezen om in de junior modus te spelen en dan rekenen de klanten automatisch af en hoe je verder niets te doen. Op die manier draait het spel met name om het creëren van de juiste pizza’s en zo kunnen ook de jongere kids die nog niet rekenen het spel al snel spelen.

Wat vonden we ervan?

In de basis is het een ‘learning game’, maar de opzet van het spel zorgt dat een kind dat eigenlijk niet eens direct in de gaten heeft. Persoonlijk vind ik dat echt top. Het spel is interactief en uitdagend en tegelijkertijd ben je fysiek een spel aan het spelen door het doen van allerlei handelingen. Amber werd op een gegeven moment het rekenen wel beu (is niet haar favoriete bezigheid), dus heb ik even snel het spel in de juniormodus gezet en daarna kon ze zich uitsluitend concentreren op het maken van de juiste pizza’s. Al met al is ze dus echt een tijd lekker aan het spelen geweest en werd er niet gedacht aan het kijken van filmpjes op de iPad. Het spel gaat hier zeker vaker gepakt worden ga ik vanuit, dus wat ons betreft een aanrader!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

20231214_112847

Game Review – Suika Game

De wintermaanden zijn van start en dat betekent dat we vaker en langer binnen zitten. We zien dan veel al...
20231108_131353

Game review – Red het Smurfendorp!

Red het Smurfendorp in de nieuwe game De Smurfen 2 ‘De gevangene van de groene steen’. Deze nieuwe game is...
image-4

Disney Lorcana Trading Card Game

Het verzamelkaartspel Disney Lorcana: The First Chapter wordt in 2023 gelanceerd. Een dappere keuze van de makers, aangezien Magic: The Gathering en...