Mijn dochter krijgt haar eerste mobieltje

29 juni 2023

Het is een feit! Kleine meisjes worden groot en al veel fases hebben we afgesloten maar ook nog veel fases hebben we te gaan. Momenteel zitten we midden in de fase van mobiele telefoontjes. Direct ook een groot discussie punt hier en ik denk van heel veel ouders. Want wanneer geef je nu dat eerste mobieltje?

Op welke leeftijd geef je een mobieltje?

De leeftijd waarop je je dochter een mobiele telefoon geeft is voor iedereen anders. Dit is namelijk een besluit die jij als ouder zelf dient te maken en ook bepaalde situaties kunnen daarbij invloed hebben. Mijn man en ik hebben besloten dat onze meiden op hun achtste een mobiele telefoon krijgen.

Regels en toezicht

Aan het hebben van een mobieltje hebben we wel wat regels gemaakt. Zo hebben wij ouderlijk toezicht op de telefoons van onze dochters ingesteld en daarmee stellen wij een tijdslimiet in voor het gebruik ervan. We beheren ook welke apps ze wel en niet kunnen gebruiken.

Ook gaat de telefoon niet mee naar school of vriendinnetjes. Af en toe mag hij in de weekenden mee wanneer we weg gaan, tijdens de autorit kunnen ze er dan een spelletje op doen of een filmpje op kijken. Verder blijft hij thuis.

En als laatste blijft de telefoon in de avond beneden. We willen graag zicht houden op wat er gebeurt tot ze goed weten wat voor consequenties het hebben van een telefoon heeft.

Naarmate de meiden ouder worden en beter leren om te gaan met een mobiele telefoon, laten we de regels beetje bij beetje achterwege.

Is een nieuwe telefoon meteen noodzakelijk?

Bij ons krijgen de meiden in eerste instantie een van onze oude telefoons. Wanneer ons abonnement stopt en wij een nieuwe kunnen uitzoeken schuiven we de oude door. Deze is dan vaak nog prima voor het minimale gebruik op hun leeftijd. Ze moeten eerst maar eens leren om zuinig te zijn op de telefoon.

Wel al een abonnement of niet?

Voor onze oudste dochter bestellen we nu een sim only abonnement van Ben. Hier stel je gemakkelijk zelf een abonnement samen door het kiezen van een looptijd, wat voor soort abonnement je wilt, of je wilt bellen en/of sms’en en hoeveel mb je maandelijks als tegoed wilt hebben.

Ze gaat inmiddels al vaak zelf ergens op de fiets naar toe of blijft soms al alleen thuis en we vinden het belangrijk dat ze dan goed te bereiken is op haar mobiele telefoon en vooral dat ze niet zonder beltegoed komt te staan.

Voor onze middelste dochter hebben we nog een losse prepaid kaart. We zetten bij haar het internet verbruik uit. Thuis kan ze via de wifi bellen en appen en meer heeft ze momenteel nog niet nodig.  

Onze jongste dochter heeft nog geen eigen mobieltje. Haar tijd komt wanneer ze ook acht jaar word. Ze zeurt er echt wel eens om en net zoals ieder ander kind mag ze soms op die van ons een spelletje doen maar daar houd het dan ook mee op.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

4 belangrijke overwegingen voor dat je je dochter een mobiel geeft

Op een steeds jongere leeftijd krijgen kinderen tegenwoordig een telefoon. Het is daarom een van de grootste dilemma’s waar ouders tegenwoordig...
snapchat

Wat is nu echt hot onder de tienermeiden? Snapchat natuurlijk!

In een minuut tijd hoor ik minstens 20x pling! Mijn dochter zit weer eens te ‘Snappen’ met haar vriendinnen. Waar...
image

Dit moet je je dochter vertellen voordat zij een smartphone krijgt

Kinderen zijn steeds jonger wanneer zij een eigen telefoon krijgen. Voorheen was het pas wanneer ze op de middelbare school...