Dit moet je je dochter vertellen voordat zij een smartphone krijgt

11 oktober 2022

Kinderen zijn steeds jonger wanneer zij een eigen telefoon krijgen. Voorheen was het pas wanneer ze op de middelbare school waren, maar tegenwoordig is dit soms al in groep 7 of 8. Kinderen zijn dan amper 10 jaar en dus zeer vatbaar voor de gevaren die online op de loer liggen. Vooral meisjes zijn kwetsbaar waar het gaat om social media en de online druk die er op ze ligt. Voordat jij je dochter een telefoon geeft is het dan ook belangrijk om in gesprek te gaan over de gevaren en risico’s die er zijn op het gebied van social media en de online wereld. Daarom een aantal tips op een rij die jij moet bespreken voordat jouw dochter een smartphone krijgt.

De kosten

Voor niks gaat de zon op, een boodschap die iedereen vroeger meekreeg maar vandaag de dag steeds sneller naar de achtergrond verdwijnt. Een smartphone is natuurlijk enorm prijzig, maak je dochter hier dan ook bewust van. Start met het geven van een oude smartphone van één van de ouders in combinatie met een sim only abonnement. Vaak is er wel een Sim only aanbieding te vinden die zeer voordelig is. Vraag daarnaast of je dochter zelf een deel bijdraagt. Dit zorgt ervoor dat ze zich bewust worden van de kosten en dat ook een smartphone zeker niet gratis is. Oók niet qua gebruik.

Wat je zegt, ben je zelf

Kinderen zijn zich niet altijd bewust dat wat ze op social media online gooien -onder hun eigen naam- je een leven lang kan achtervolgen. Dus ook gênante, gekke of discriminerende opmerkingen zullen altijd blijven oppoppen. Ook wanneer jij later gaat solliciteren. Maak je dochter hier bewust van en geef aan terughoudend te zijn met het geven van commentaar online onder de eigen, volledige naam. Dit geldt uiteraard ook voor het plaatsen van foto’s en filmpjes die tegen je kunnen werken, zeker in combinatie met een naam. Beperk of liever nog; voorkom dit!

Geen foto’s op verzoek

Een selfie plaatsen en een leuke foto versturen is natuurlijk ontzettend onschuldig, totdat het tegen de wil van je dochter in is. Zeker bij een eerste verliefdheid kan het zijn dat er een situatie ontstaat dat je dochter meer en blotere foto’s verstuurt dan dat ze eigenlijk in haar hart wil. Het is goed om te benadrukken dat ze dit NOOIT moet versturen, ook niet wanneer ze haar vriendje helemaal vertrouwt. Want ook dan is het mogelijk dat hij deze doorstuurt of hij haar later gaat chanteren. Dit soort foto’s zijn nooit een goed idee en moet ze gewoon niet maken en versturen.

Kortom, in dit artikel is het niet de bedoeling om je bang te praten maar wel bewust te maken van de online gevaren en risico’s van een dochter die online actief is. Je kunt veel gevaren al aan de voorkant bespreken en benoemen waarmee het risico dat het fout gaat daadwerkelijk beperkt blijft. Ook een stukje bewustwording omtrent de kosten is een goed idee, zie de smartphone dan ook als een mooie aanleiding om een aantal levenslessen aan je dochter bij te brengen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

4 belangrijke overwegingen voor dat je je dochter een mobiel geeft

Op een steeds jongere leeftijd krijgen kinderen tegenwoordig een telefoon. Het is daarom een van de grootste dilemma’s waar ouders tegenwoordig...
snapchat

Wat is nu echt hot onder de tienermeiden? Snapchat natuurlijk!

In een minuut tijd hoor ik minstens 20x pling! Mijn dochter zit weer eens te ‘Snappen’ met haar vriendinnen. Waar...
ben-abonnement

Mijn dochter krijgt haar eerste mobieltje

Het is een feit! Kleine meisjes worden groot en al veel fases hebben we afgesloten maar ook nog veel fases...