Huidskleur bespreekbaar maken voor onze dochter

11 januari 2019

Ondanks dat ik al mijn hele leven weet dat ik niet blank ben, sta ik er zelf nooit bij stil. Tenzij anderen me er op wijzen, natuurlijk. Dus ik heb het onderwerp huidskleur en afkomst nog nooit bewust besproken met de kinderen, omdat ik het heel normaal vind. Maar steeds meer merk ik dat we opvallen, mensen kijken ons aan en stoten elkaar aan. Tijd om thuis huidskleur bespreekbaar te maken.

Opvoeden te midden van cultuurverschillen >>

huidskleur bespreekbaar, wereldkinderen, kinderboek huidskleur

Open minded opvoeden

Bij ons thuis vinden wij alles prima en gewoon. Inmiddels snapt Robyn dat mensen trouwen, scheiden, een nieuw gezin vormen en dat ook met mensen van hetzelfde geslacht dit alles kunnen meemaken. Zo weet zij niet beter dan dat een ‘oom’ (vriend van ons) een vriend heeft en dat een juf een vrouw als partner heeft. Maar ondanks onze open minded gesprekken ging het nooit over huidskleur. Maar de laatste tijd kaart zij het zelf aan. Maar hoe maak je huidskleur bespreekbaar, zonder er te veel nadruk op te leggen, maar wel zodat het duidelijk is. Dat valt nog niet mee.

Huidskleur bespreekbaar maken

Het begon toen Robyn zich afvroeg waarom ik blank ben en zij bruin. (note to self: tijd voor de zonnebank!) Ehhh. Goede vraag. Dus we zijn bij het begin begonnen. Papa heeft Surinaamse ouders en mama is geadopteerd. Hmm, nog zo’n lastig verhaal. Robyn herhaalt de feiten van hoe het gelopen is, maar ze lijkt het totaal niet te begrijpen. Logisch, ze is pas 6 jaar. Maar goed, we willen wel gewoon blijven vertellen hoe het zit en haar vragen beantwoorden. Robyn en haar vriendinnen bespreken veel meer dan waar ik me bewust van was. En zodoende werd huidskleur ook met vriendinnen over de vloer ineens bespreekbaar. Als we ze nu al leren om voor iedereen respect te hebben, ongeacht de huidskleur, misschien dat ze dat dan in hun achterhoofd blijven houden. Ik hoop het zo.

Robyn weet inmiddels ook dat verschillende huidskleuren ook positief kan zijn. Als gezin worden we regelmatig gevraagd voor een foto- of videoshoot, juist omdat we verschillende nationaliteiten hebben. Dus diversiteit is zeker in opkomst! En geven we de kinderen ook mee.

huidskleur bespreekbaar, wereldkinderen, kinderboek huidskleur

Wij hebben pas dit boek besteld. Dus we zijn erg benieuwd. Dit boek laat zien hoe verschillend mensen eruit zien. Shop het boek hier. 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinder en zwemmen, angst

Ik leg het liefst mijn kind aan de ketting

Hoe heerlijk is het als je nog geen angsten kent en overal maar op af stapt, onderneemt of de uitdaging...
loedermoeder, loedermoeder in opleiding, loedermoeder club. mamablogger, loedermoeder blogger

Ik ben een loedermoeder in opleiding

Ik ben een loedermoeder in opleiding en niet meer dan dat. Er hangt nog steeds een wat negatieve klank op...
emoties, emoties tonen in bijzijn kinderen, verdriet tonen in bijzijn van kinderen

Echte papa’s en mama’s huilen niet!

Verdriet, ook wij ouders hebben dit weleens maar dat uiten bij de kids vinden we meestal een no-go. Voor ons...