Hoe bewaar, ontkurk en serveer je mousserende wijn?

10 februari 2025

Zoek je nog een wijntje voor een feestelijke gelegenheid? Grote kans dat je bij een mousserende wijn uitkomt. Het vinden van zo’n wijn is niet al te lastig, want het aanbod is groot genoeg. Zo kun je bijvoorbeeld een fles Champagne, Cava of Prosecco kopen. Als je eenmaal zo’n wijn in huis hebt, moet je hem op de juiste manier bewaren. In deze tekst ontdek je hoe je dit het beste doet. Daarnaast staan we ook nog stil bij het ontkurken en serveren. Hierdoor blaas jij je gasten straks omver met een overheerlijk glaasje mousserende wijn!

De juiste temperatuur om mousserende wijn te bewaren


Wie zo nu en dan een glaasje mousserende wijn drinkt, weet waarschijnlijk al dat deze wijn gekoeld geserveerd wordt. Daarom neig je er misschien naar om de fles direct na aankoop in de koelkast te bewaren. Doe dit alleen als je hem de volgende dag al gaat drinken. Duurt het nog wat langer? Wacht dan nog even en zet de fles pas koud de nacht voordat je de wijn serveert. De temperatuur van de wijn ligt dan rond de zeven à acht graden en dat is ideaal. Als de wijn kouder of warmer is, gaat dit vaak ten koste van de smaak en dat is zonde.

Ben je vergeten een fles mousserende wijn koud te zetten? Dan kun je deze relatief snel koelen met een wijnkoeler. Zet de fles hierin en vul de emmer vervolgens met ijs. Doorgaans duurt het niet lang voordat de wijn zijn optimale temperatuur bereikt heeft. Een wijnkoeler is bovendien ideaal om een aangebroken fles mousserende wijn koel te houden.

Zo haal je de kurk van de fles


De kurk van mousserende wijn is anders dan die van de meeste andere wijnen. Hij zit namelijk niet volledig in de hals van de fles, maar steekt er gedeeltelijk bovenuit. Veel mensen hebben er een handje van om deze simpelweg met hun duim(en) uit de fles te drukken. Toch is het beter om de kurk met één hand stevig vast te pakken en met de andere hand de fles te draaien. Als je dit langzaam doet, plopt de fles rustig. De kurk schiet zo niet weg en je verkleint de kans dat de mousserende wijn gaat schuimen.

Voordat je de kurk van de fles haalt, moet je vaak eerst de folie verwijderen die eromheen zit. Dit kost je doorgaans niet veel moeite. Zodra de folie eraf is, ligt de kurk nog niet direct bloot. Er zit namelijk nog een ijzerwerkje omheen, muselet genaamd. Zodra je deze losgedraaid hebt, kun je de fles ontkurken. 

Inschenken maar!


Als de fles mousserende wijn geopend is, kun je het inschenken. Gebruik hiervoor niet dezelfde glazen als waar je normaal Viognier wijn in schenkt, maar kies voor zogeheten flûtes. Deze tulpvormige glazen zorgen voor behoud van de bubbels en maximaliseren de aroma’s. Houd het glas bij het schenken altijd onder een hoek om overmatig schuimen te voorkomen. Schenk bovendien eerst een klein beetje in, zodat de bubbels kunnen ‘wennen’.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

wijn

6 feiten en fabels over wijn

Wijn, er wordt ontzettend veel over gezegd en geschreven. Helaas berust lang niet alles wat je hoort of ziet ook...
natuurwijnen

Alles wat je moet weten over natuurwijnen

Natuurwijnen zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Steeds meer wijnliefhebbers ontdekken de unieke smaak en filosofie achter deze...
rode-wijn-wijnproeverij

Alles wat je als startende wijnkenner moet weten over rode wijn

Rode wijn is fascinerend door zijn rijke smaken, eeuwenoude tradities en ontelbare variëteiten. Voor beginnende wijnkenners kan het wel een...