Wat is een gezonde schoollunch?

13 februari 2018

Social media ontplofte laatst. Ik las alleen maar artikelen en meningen over de nieuwe voorschriften van een basisschool in Tilburg. Kinderen mogen daar alleen nog maar brood, fruit en water mee nemen als tussendoortje/lunch. Dat leek me een leuk onderwerp om over te schrijven. Ik ga je vertellen hoe wij het doen, maar ben zeker ook benieuwd of jullie kinderen een gezonde school lunch krijgen?

Handig! Goedgemerkt naamstickers en naamlabels >>

Wat is een gezonde school lunch

Deze discussie speelt volgens mij al veel langer. Toen onze kinderen nog op het kinderdagverblijf zaten, werd daar ook gevraagd om gezonde traktaties mee te geven bij verjaardagen. Toen ging het alleen over traktaties, maar op de basisschool gaat het ook over tussendoortjes en lunch.Deze discussie speelt volgens mij al veel langer. Toen onze kinderen nog op het kinderdagverblijf zaten, werd daar ook gevraagd om gezonde traktaties mee te geven bij verjaardagen. Toen ging het alleen over traktaties, maar op de basisschool gaat het ook over tussendoortjes en lunch.

Geen pakjes drinken

Op onze school gelden hier niet echt regels voor. Bij ons wordt wel verwacht dat drinken in een beker meegaat en eten in een bakje/broodtrommel. Maar dit vanuit aandacht voor het milieu. Dus geen pakjes drinken of plastic zakjes. Voor het tussendoortje geldt een koekje/liga of fruit en voor de lunch brood en yoghurt of (choco)melk. Verder wordt wel gevraagd voor gezonde traktaties, maar geen verplichting.

Onze dochters zitten op een school met continu rooster en krijgen dus elke dag een tussendoortje en lunch mee. Als tussendoortje geef ik altijd een beker ranja of Dubbel Fris mee en fruit. Ik zorg dat ik altijd “standaard” fruit als appel, peer en banaan in huis heb en wissel dat af met seizoensfruit. Als lunch nemen ze een bruine boterham (of twee) mee, maar soms ook een wit bolletje. Daarbij soms een cracotte met beleg of een plakje ontbijtkoek. En uiteraard een beker melk.

K3 hagelslag

Van mij mogen ze elke ochtend zelf kiezen wat ze als beleg nemen. Ik probeer het wel een beetje te sturen zodat ze niet twee boterhammen met K3 hagelslag nemen. Daarnaast nemen ze nog een paar plakjes komkommer, cherry tomaatjes of druifjes mee in de broodtrommel. In de periode voor de feestdagen wil ik nog wel eens wat extra’s als verrassing meegeven. Een paar pepernoten, een kerstschuimpje of een paaseitje vind ik altijd leuk (en lekker) om mee te geven in de broodtrommel. Vorig jaar kreeg ik daar voor het eerst commentaar op. De juf had tegen mijn dochter gezegd dat dat niet de bedoeling was. Vond ik op zich een beetje vreemd, omdat dochterlief vertelde dat andere kinderen als tussendoortje koekjes met chocolade mee krijgen. Maar ik heb de extra’s toen voor thuis bewaard.

Verantwoord en gezonde school lunch

Is dit verantwoord en gezond? Ik vind het gezond genoeg. Ik ga geloof ik niet zo mee in de hype van geen koolhydraten, geen suiker en veel (alleen maar?) groente en fruit. Onze meiden eten gevarieerd en krijgen genoeg fruit binnen. En zeker zo belangrijk: ze eten alles op. Ik ben ook wel benieuwd: Hoe gaat het bij jullie? Wat krijgen ze mee?

gezonde school lunch

gezonde school lunch

Lees ook: Ik ben lid van de Loedermoederclub >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderen en groente, healthblog, gezonde leefstijl, foodblog

9 tips om je kinderen (meer) groente te laten eten

Kinderen en groente. Op de één of andere manier gaat dat vaak niet lekker samen. Toen Sep net geboren was,...
Simpele traktaties voor op school, traktatie muizen, traktatie afscheid, traktatie kinderdagverblijf

De leukste traktaties, ingezonden door jullie!

Na de oproep via Facebook zagen we de leukste traktaties in de mail verschijnen. En wat mij opviel was dat...
kerst, gezonde decembermaand, gezonde tips, gezonde feestmaand

12 tips voor een gezonde decembermaand

Sinterklaas is vertrokken. Ik heb genoten van pakjesavond. Nu ze wat ouder worden, wordt het ook steeds gezelliger. Ze hebben...