Niet uit de buik, maar met het vliegtuig gekomen

5 februari 2019

Onze kids zijn allebei groot fan van mijn moeder, zij paste wekelijks op tot zij naar school gingen. Oma komt helemaal uit Brabant en bleef daarom gezellig iedere week logeren. Dus vechten wie nog even bij oma mag liggen, wie mag kiezen wat oma gaat koken (ja, we boften enorm) en een heleboel aandacht van oma. Nu komen er steeds meer vragen over huidskleur en afkomst, dus hoe gaan we adoptie uitleggen aan een kind?

Lees hier nog meer over onze mama bloggers >>

Hoe gingen wij adoptie uitleggen aan een kind?

Maar deze oma is blank en lange tijd vond Robyn mij, daarom, ook blank. Tot ik ik uitlegde dat ik niet uit oma’s buik kom. Dat was even gek. Inmiddels is dit heel normaal. Zelf weet ik niet beter, mij is dat altijd duidelijk uitgelegd. Toen ik zelf heel klein was hadden wij een voorleesboekje over een kindje dat met het vliegtuig naar haar nieuwe ouders gaat. Zelf ben ik heel nuchter en praktisch van aard. Het is wat het is. Zo ook met adoptie. Gewoon de adoptie uitleggen aan een kind zoals het is, door de feiten benoemen. Dus deze mama was 3 maanden oud en is toen vanuit een weeshuis naar Nederland gevlogen waar oma, opa en mijn lieve, gekke broer op mij stonden te wachten.

adoptie uitleggen aan een kind, adoptie, geadopteerd, vliegtuigbaby

Geadopteerd en met het vliegtuig gekomen, interessant!

Regelmatig komt het adoptieverhaal hier voorbij, onze kinderen vinden het heel interessant. Dus key in adoptie uitleggen aan een kind is herhaling. Zo wordt het steeds een beetje duidelijker. En we houden het natuurlijk simpel en luchtig. Het vliegtuig had veel baby’s aan boord en er stonden dus veel papa’s en mama’s te wachten op Schiphol. Mijn broer is 2 jaar eerder naar Nederland gegaan en mijn ouders zijn hem toentertijd op gaan halen. Voor de grap zei ik altijd; hij durfde niet alleen te vliegen, maar ik wel! Alleen dit vond Robyn al interessant. Een vliegtuig vol baby’s die melk willen, die willen slapen etc. En ik moet zeggen dat ik niet graag de stewardess zou zijn geweest, denk ik.

Adoptie en ouders

Als ik mezelf hoor praten ben ik een kopie van mijn moeder. En qua eigenschappen lijk ik zeker ook op mijn vader. Dus ook dat hoort bij adoptie uitleggen aan een kind. De band van ouders en kind kan dus heel sterk zijn, ook als je niet dezelfde genen hebt. Wij leren onze kinderen dat je vooral niet moet oordelen. Dat je respect hebt voor ieders situatie en afkomst. En dat overal iets bijzonders en moois in schuilt.

Veel vragen omtrent adoptie van kinderen

Binnenkort meer over dit onderwerp. Adoptie roept veel vragen en reacties op, blijkbaar.

Mocht je het bespreekbaar willen maken is dat vaak makkelijk om dat met een boek te doen. Samen lezen, samen plaatjes kijken en tekst en uitleg erbij geven. En wij nemen er altijd de tijd voor. De kinderen stellen uit zichzelf allerlei vragen, dus de interesse is er. Natuurlijk gaan wij dan graag adoptie uitleggen aan onze kinderen.

adoptie uitleggen aan een kind, adoptie, geadopteerd, vliegtuigbaby

Volg ons op Instagram >>

Nog meer opvoedblogs >>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

Dippie doe, schoolreis dippie doe

Goed voorbereid op schoolreis

In mijn vorige blog vertelde ik dat Noortje hoogsensitief is. Schoolreisjes, maar ook kleinere uitstapjes zijn altijd wel een dingetje...
leukste bloggers

De leukste bloggers om te volgen

Wat zijn er toch veel leuke mama bloggers! Allemaal anders en allemaal leuk om te lezen. En natuurlijk leuk om...
huidskleur bespreekbaar, mixed family, huidskleur bespreken kinderen, kinderen opvoeden

Huidskleur bespreekbaar maken voor onze dochter

Ondanks dat ik al mijn hele leven weet dat ik niet blank ben, sta ik er zelf nooit bij stil....