4 tips voor een propere en gezellige kinderkamer

3 februari 2022

Een kinderkamer is een vrolijke, kleurrijke, maar soms ook hectische en chaotische kamer. Niet elk kind of elke ouder vindt dit zo fijn, en als ouder wil je ook dat kinderen zorg dragen voor hun spullen en enkele organisatieskills aanleren. Maar natuurlijk wil je je kind ook kind laten zijn, dus hoe vind je de balans?

Integreer rommel

Het voelt misschien tegenstrijdig, maar maak ruimte voor rommel: denk aan een mat waar speelgoed op mag blijven liggen, een schatkist met knutselgerief, een bankje voor kledij of een krijtmuur of tafel om op te kleuren. Geef je kind ruimte om te experimenten, en maak een duidelijk onderscheid tussen ruimtes die proper moeten blijven zoals het bed of kleerkast en plaatsen waar je kind zijn of haar eigen gangetje mag gaan.

Eigen persoonlijkheid toevoegen

Wanneer je kind ouder wordt, wil hij of zij ook zijn eigen persoonlijkheid en interesses toevoegen aan de kamer. Maar je kind heeft hier niet altijd de skills voor. Probeer er dus een spel van te maken, of laat je kind uit zichzelf zaken toevoegen aan de kamer. Een lege muur of lege plek kan je kind zo uitnodigen om de eigen verbeelding te gebruiken. Misschien wil je kind wel een leuke foto van op vakantie omhoog hangen, of wil hij een collectie stenen of bloemen tentoonstellen. Verder kan je als ouder natuurlijk ook de kamer verder aankleden met een leesbankje, opbergruimte, kinderboeken, lampionnen, slingers of foto’s.

gezellige meisjeskamer, gezellige kinderkamer

Maak dingen op kindermaat

Een hoge boekenkast of plankjes aan de muur zijn natuurlijk erg mooi, maar niet echt op kindermaat gemaakt. Let er dus op dat wanneer je een kinderkamer inricht, je kind ook zelfstandig kan spelen. Denk aan een laag boekenkastje zoals in de bibliotheek, een zitbank waar je lades in kan verwerken, kleine krukjes om op te zitten of een laag magneetbord voor tekeningen.

Alles heeft een plekje

Een kamer opruimen is voor iedereen (ook voor kinderen) het makkelijkste wanneer alles zijn eigen plekje heeft. Daarvoor hoef je niet overal labels op te hangen, maar het helpt om bakken te gebruiken om speelgoed te scheiden en om boeken in een boekenkast te plaatsen. Ook huishoudelijke taken maak je zo makkelijk mogelijk door ze gewoon in de kamer te integreren. Je zorgt voor opbergruimte voor speelgoed, voor een plek voor vuile was, propere kledij en schoolgerief. Hang langs de binnenkant van de kast een handige stoffen wasmand of integreer handdoekhaakjes in de kast met stoffen zakken waar ze de was in kunnen sorteren. Een open en dichte boekenkast zijn dan weer handig om kinderboeken, maar ook schoolgerief in op te bergen.

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

meisjeskamer trend, rotan en oud roze, rotan kinderkamer

Meisjeskamer trend: Rotan met oud roze en warme naturellen

De grootste meisjeskamer trend van 2021: Rotan en oud roze. Is de kamer van je meisje toe aan vernieuwing? Maak...
peuterbed

Wanneer is je kind toe aan een peuterbed?

Kleine kindjes worden groot en op een gegeven moment is je kindje echt toe aan een groter bed. In het...
zitzak met eigen foto, fotocadeau, kinder zitzak, zitzak met foto, origineel cadeau, meisjescadeau

XL Zitzak met eigen foto – dat is nog eens een leuk cadeau!

Het hele jaar door loop ik bij verschillende gelegenheden tegen de moeilijke opgave om een leuk cadeau te kopen. Inmiddels ...