4 tips voor een propere en gezellige kinderkamer

3 februari 2022

Een kinderkamer is een vrolijke, kleurrijke, maar soms ook hectische en chaotische kamer. Niet elk kind of elke ouder vindt dit zo fijn, en als ouder wil je ook dat kinderen zorg dragen voor hun spullen en enkele organisatieskills aanleren. Maar natuurlijk wil je je kind ook kind laten zijn, dus hoe vind je de balans?

Integreer rommel

Het voelt misschien tegenstrijdig, maar maak ruimte voor rommel: denk aan een mat waar speelgoed op mag blijven liggen, een schatkist met knutselgerief, een bankje voor kledij of een krijtmuur of tafel om op te kleuren. Geef je kind ruimte om te experimenten, en maak een duidelijk onderscheid tussen ruimtes die proper moeten blijven zoals het bed of kleerkast en plaatsen waar je kind zijn of haar eigen gangetje mag gaan.

Eigen persoonlijkheid toevoegen

Wanneer je kind ouder wordt, wil hij of zij ook zijn eigen persoonlijkheid en interesses toevoegen aan de kamer. Maar je kind heeft hier niet altijd de skills voor. Probeer er dus een spel van te maken, of laat je kind uit zichzelf zaken toevoegen aan de kamer. Een lege muur of lege plek kan je kind zo uitnodigen om de eigen verbeelding te gebruiken. Misschien wil je kind wel een leuke foto van op vakantie omhoog hangen, of wil hij een collectie stenen of bloemen tentoonstellen. Verder kan je als ouder natuurlijk ook de kamer verder aankleden met een leesbankje, opbergruimte, kinderboeken, lampionnen, slingers of foto’s.

gezellige meisjeskamer, gezellige kinderkamer

Maak dingen op kindermaat

Een hoge boekenkast of plankjes aan de muur zijn natuurlijk erg mooi, maar niet echt op kindermaat gemaakt. Let er dus op dat wanneer je een kinderkamer inricht, je kind ook zelfstandig kan spelen. Denk aan een laag boekenkastje zoals in de bibliotheek, een zitbank waar je lades in kan verwerken, kleine krukjes om op te zitten of een laag magneetbord voor tekeningen.

Alles heeft een plekje

Een kamer opruimen is voor iedereen (ook voor kinderen) het makkelijkste wanneer alles zijn eigen plekje heeft. Daarvoor hoef je niet overal labels op te hangen, maar het helpt om bakken te gebruiken om speelgoed te scheiden en om boeken in een boekenkast te plaatsen. Ook huishoudelijke taken maak je zo makkelijk mogelijk door ze gewoon in de kamer te integreren. Je zorgt voor opbergruimte voor speelgoed, voor een plek voor vuile was, propere kledij en schoolgerief. Hang langs de binnenkant van de kast een handige stoffen wasmand of integreer handdoekhaakjes in de kast met stoffen zakken waar ze de was in kunnen sorteren. Een open en dichte boekenkast zijn dan weer handig om kinderboeken, maar ook schoolgerief in op te bergen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-2

Onmisbare items voor een romantische tienerkamer

Een nieuw schooljaar, dat is vaak ook hét moment om van kinderkamer over te schakelen naar een echte tienerkamer. Heb...
fabryk design klok

Tof item voor op de slaapkamer

Bijzondere wand en woondecoratie vind je bij Fabryk Design. Voor prachtige muurcirkels, geometrische vormen en hippe cadeautjes moet je zeker...
kinderbehang meisje bloemetjes binnenzoet

Een droomkamer met behang van Binnenzoet

Kleine meisjes worden groot en ook de behoeften veranderen daarin mee. Mijn jongste twee dames sliepen samen op een kamer...