Wanneer geef je je dochter voor het eerst een eigen mobiele telefoon?

25 september 2020

Tegenwoordig is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het is haast niet meer voor te stellen dat een generatie ervoor nog niemand een telefoon op zak had en nu vrijwel iedereen. Wist je dat ruim negen op de tien jongeren tussen 10 en 18 jaar een eigen mobiele telefoon heeft? De vraag is natuurlijk hoe jong een kind aan een telefoon zou mogen beginnen. Wat zijn de consequenties en waar moet je op letten? Heeft jouw dochter de vraag al gesteld? Hier zijn wat handige tips!

  • Stel jezelf de vraag of je dochter dat mobieltje echt wel nodig heeft. Veel ouders hanteren de regel dat ze op de basisschool nog geen eigen toestel nodig hebben. Toch lopen er al heel wat meisjes van jongere leeftijd rond met een telefoon op zak. In 2012 is onderzoek op welke leeftijd kinderen een mobiele telefoon hadden. Toen bleek al dat bijna de helft van alle tienjarigen en zelfs een kwart van alle achtjarigen een telefoon op zak droeg. Groepsdruk speelt vaak ook een rol. Als de helft van alle leerlingen in de klas een telefoon heeft, is de andere helft soms bang om uit de groep te liggen als ze niet meedoen. Je moet sterk in je schoenen staan om daar weerstand tegen te bieden.
  • De vraag is natuurlijk ook wat voor toestel je koopt voor je dochter. Haar eerste telefoon hoeft wat jou betreft waarschijnlijk niet een heel duur en ingewikkeld apparaat te zijn. Aan de andere kant wil ze zelf waarschijnlijk het liefst de nieuwste telefoon. Een goede tussenweg is om voor jezelf de iPhone 12 kopen en deze na het aflopen van het abonnement door te geven aan je dochter geven. Een goed gesprek over de waarde van geld en de zaken waarom het werkelijk draait in het leven, kan uitkomst bieden. Ook zij zal moeten beseffen dat de bomen niet altijd tot in de hemel groeien. Bovendien moet je ook rekening houden met het veiligheidsaspect. Een meisje van de basisschoolleeftijd met een dure iPhone 12 op zak is helaas een kwetsbare prooi voor kwaadwillende types die het op het mobieltje voorzien hebben.
  • Een ander aspect op het gebied van de veiligheid is het online gedrag van je dochter. Niet alleen verlies je als ouder geleidelijk de controle over wat ze op internet allemaal aan beelden te zien krijgt, ook krijgt ze misschien te maken met online pesten. Het zijn zaken waarover gesproken moet worden, voordat het te laat is. Ze moet beseffen waar de grenzen liggen en welke gedragingen ze beter achterwege kan laten, om te voorkomen dat er straks dubieuze foto’s of filmpjes ongewenst de hele klas rondgaan. Juist dit kan een argument zijn om al wat eerder te starten met het gebruiken van een mobieltje. Vanaf het voortgezet onderwijs heb je namelijk veel minder controle over wat ze doen. Het is dan fijn als je bepaalde zaken al ruimschoots vooraf hebt besproken. Daarmee voorkom je dat je later voor allerlei onaangename verrassingen komt te staan.

Een mobiele telefoon kan dus zowel negatieve als positieve gevolgen hebben voor een kind. Zo kun je altijd in contact komen met je dochter, maar moet je aan de andere kant wel weer opletten dat de grenzen niet overschreden worden. Speciaal hiervoor zijn er apps waarmee je als ouder zijnde mee kunt kijken met jouw dochter. Deze apps voor ouderlijk toezicht kunnen je helpen om je dochter te beschermen voor de vervelende dingen dat het internet met zich meebrengt. Op deze manier kun je jouw dochter laten wennen aan de mobiele telefoon zonder dat je bang hoeft te zijn voor de nare gevolgen dat het internet eventueel met zich mee kan brengen.

LEES OOK: 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

4 belangrijke overwegingen voor dat je je dochter een mobiel geeft

Op een steeds jongere leeftijd krijgen kinderen tegenwoordig een telefoon. Het is daarom een van de grootste dilemma’s waar ouders tegenwoordig...
snapchat

Wat is nu echt hot onder de tienermeiden? Snapchat natuurlijk!

In een minuut tijd hoor ik minstens 20x pling! Mijn dochter zit weer eens te ‘Snappen’ met haar vriendinnen. Waar...
schoolspulletjes

Schoolspulletjes voor schattige meisjes

De vakantie begint bijna en dat is een mooi moment om een dagje te gaan shoppen met je dochter(s) om...