Vriendschap en onzichtbare pijn, Carola deelt haar verhaal

4 november 2018

Vriendschap is een illusie, vriendschap is een droom, een pakketje schroot met een dun laagje chroom…Een stukje tekst uit een liedje van Henk Westbroek. Ik hoor dit liedje zo af en toe op de radio voorbij komen en vraag me af, heeft hij gelijk of bestaat er nog wel een hechte vriendschap tussen mij en mijn vriendinnen? Onze situatie is nu eenmaal anders dan die van vele andere gezinnen. Dus vriendschap en onzichtbare pijn zijn een interessante combinatie.

Herken jij jezelf in je dochter? Wiljo vertelt erover >>

Vriendschap en onzichtbare pijn gaan niet samen

De afgelopen 4 jaar ben ik veel mensen kwijt geraakt, niet alleen ik, ook Marcel. Waar zou dat toch door komen. Niemand ziet aan mij dat ik ziek ben, of pijn heb. De kapster zei laatst: “je kunt beter een been breken, want dat is zichtbaar en daar is dan nog wel begrip voor.” En daar heeft ze gelijk in. Binnen 1 à 2 jaar is mijn vriendenkring stukken kleiner geworden.

“Zolang na de zwangerschap kan je gewoon geen bekkenklachten meer hebben”. Ik zou me aanstellen.Deze ‘vrienden’ waren simpelweg geen echte vrienden. Natuurlijk vind ik het jammer dat de contacten weg zijn, maar ik kon mijn energie beter stoppen in mijn herstel, dan me druk maken om deze mensen.

vriendschap en onzichtbare pijn, bekkenbodempijn, vriendschap verliezen, nieuwe vriendschap

Vriendschap verliezen door onzichtbare pijn

Toen ik besloot om de operatie aan mijn bekken te laten doen, raakte ik -in mijn ogen-  mijn beste vriendin kwijt. Zij zou nooit voor de operatie gekozen hebben en er waren nog wat punten waar zij absoluut niet achter stond. Bepaalde keuzes die ik gemaakt heb, door de helse pijn, maar die ik haar helaas nooit uit heb mogen leggen. Ze appte mij… En dat was het…  Jarenlange vriendschap, op. En zo is mijn vriendenkring kleiner en kleiner geworden. Blijkbaar gaan vriendschap en onzichtbare pijn niet samen.

Nieuwe vriendschap ondanks onzichtbare pijn

Maar er is ook een keerzijde aan dit verhaal. Ik heb namelijk ook nieuwe mensen mogen leren kennen. Mensen die open staan voor wie ik ben, wat ik ben en hoe ik leef. Die mij niet veroordelen en de situatie van ons lijken te begrijpen. Een moeder die ik achter liet, omdat Noortje van school wisselde, een aantal moeders  van haar nieuwe school. En zo zijn er nog meer nieuwe mensen in ons leven gekomen. Een heel bijzondere vriendschap is ontstaan net voor onze verhuizing, mensen die direct voor ons klaar stonden om samen te komen helpen met verhuizen. Inmiddels is zij bevallen van een prachtig zoontje, maar ze neemt mij niet kwalijk dat ik het babykamertje nog niet gezien heb. Ze vind dat ik aan mijn lichaam moet denken en wààr we het dan gezellig hebben, maakt niet uit. Dus ze komt net zo gemakkelijk naar mij toe.

Een moeder van Noortjes school.. We zijn pasgeleden samen weggeweest. Juist gezellig! Ik wil heus wel weg 😉 Zij reed, dus daar hoefde ik mij geen zorgen om te maken en we hebben een hele gezellige avond gehad.

Een andere vriendschap die groeit is ook met ouders van Noortjes nieuwe school. De kinderen spelen graag, de mama’s hebben een klik en de papa’s ook. Afgelopen zomer hebben we daar mogen BBQ-en. De papa van dit vriendinnetje van Noortje heeft ook het nodige meegemaakt, wat ook betrekking heeft op het hele gezin. Op dit vlak, begrijpen wij elkaar volledig.

vriendschap en onzichtbare pijn, bekkenbodempijn, vriendschap verliezen, nieuwe vriendschap

Belangrijke vriendschappen en leermomenten

En zo heb ik de afgelopen jaren mogen ervaren welke mensen er echt toe doen. Wie er voor ons klaar staan en mij accepteren zoals ik ben.

Ik denk dat vriendschap voor iedereen een andere definitie heeft, er zijn ook zoveel verschillende vriendschappen. Zelf ben ik van mening, dat ik nu een kleine groepje dames om me heen heb, die er voor mij zijn, mij accepteren en bij wie ik mezelf kan zijn. En dat is denk ik het allerbelangrijkste.

Wie schrijven onze mamablogs? Meet the bloggers >>
Lees hier wat blogger Latoya over mamaliefde schrijft >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

moeder-en-dochter44452

Magnesium is belangrijk voor elke moeder

Als moeder ben je altijd druk bezig. Of het nu gaat om het verzorgen van je dochters en zonen, het...
Afbeelding1

Cadeaus voor de echt fitgirl!

De term fitgirl hebben we de afgelopen jaren steeds meer en vaker voorbij horen komen. Vaak wordt de term direct...
Ontwerp-zonder-titel-3

De perfecte winter outfit in 2023 ziet er zo uit

Hey fashionista’s! Zoals je wel voelt aan de temperaturen is de winter 2023 weldra in het land. Dat betekent dat...