Mama mijn tand zit los!!!

13 mei 2020

Wat een mijlpaal. De allereerste tand die eruit gaat bij je kind. Bij Noortje was dit in april 2019. We waren op de verjaardag van een vriendinnetje. Ontzettend leuk dat het tanden wisselen van haar melkgebit daar gebeurde. Ze vond het heel spannend, maar was zo blij.

Wat ze erg jammer vond is dat er al een nieuwe tand achter zat, waardoor ze geen groot gat kreeg. Ook haar tweede tand volgde snel, maar ook daar zat een tand achter.

Ik kreeg het idee om mijn blog te schrijven, omdat er nu (eindelijk – volgens Noortje) twee gaten in haar mond zitten!  Ik ga wat informatie opzoeken en Noortjes ervaring met jullie delen.

Losse tanden

Alle kinderen reageren anders op losse tanden.  De één zit alleen maar te wiebelen, de ander trekt hem er zo snel mogelijk uit. Sommigen willen dat andere mensen / kinderen aan de wiebeltand voelen en anderen willen juist dat niemand eraan zit. Zeker de eerste tand kan even extra spannend zijn. Want wat gebeurt er allemaal? En wanneer valt die tand eruit? Kan ik hem inslikken? Kan ik wel eten? Ik wil niet dat je daar poetst , want dat voelt raar en het wiebelt en kietelt.

Allemaal vragen en opmerkingen die ik gehoord heb bij een losse tand.

Ik kwam erachter dat er boekjes zijn om voor te lezen. Zelf heb ik niet gedaan, maar wellicht is het een tip voor iemand van jullie. Je hebt bijvoorbeeld het boek : Beer heeft een losse tand.

tanden wisselen, wanneer gaat mijn kind wisselen met tanden, tanden schema, melkgebit wisselen

Wanneer tanden wisselen?

Wanneer het tanden wisselen plaats zo vinden, was een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik had geen idee of Noortje veel zou wiebelen aan haar tand. Maar het heeft ook te maken met de nieuwe tand die er onder groeit.

Tanden poetsen tijdens het wisselen

Noortje vindt het kietelen wanneer de tandenborstel tegen een losse tand aankomt. Toch is het heel belangrijk om goed te blijven poetsen.

Wanneer de nieuwe grote mensentand net door komt is het glazuur nog niet helemaal uitgehard, waardoor de tanden extra kwetsbaar zijn. Natuurlijk poets je voorzichtig, maar het moet echt.

Kiezen die net doorgekomen zijn hebben meestal nog diepe groeven, hobbels, waar etensresten makkelijk in blijven zitten. Ook om die reden is het belangrijk om goed te poetsen. Ookal doet het zeer of voelt het raar.

Tandenfee

Vroeger leek het mij heel erg leuk dat ik voor tandenfee kon spelen wanneer 1 van mijn kinderen een tand eruit zou hebben. Deze mag dan onder het kussen wanneer ze gaan slapen. Tijdens het slapen komt de tandenfee langs en legt dan een muntje neer.

In de praktijk werkt dit blijkbaar iets anders. Noortje is ten opzichte van haar klasgenoten erg laat met tanden wisselen. Ze zit in groep 5, waardoor de meeste klasgenoten een jaar ouder zijn en veelal veel tanden gewisseld hebben. Zij wist bij tand nummer 1 al te vertellen dat er geen tandenfee is en dat ‘wij’ dat gewoon doen. Opzich niet erg natuurlijk, want ondanks dat ging die tand nog steeds onder haar kussen en wanneer ze wakker werd keek ze toch als eerste onder haar kussen.

Oorspronkelijk komt het verhaal van de tandenfee uit Amerika. In 1927 werd er een kindertoneelstuk geschreven over de tandenfee en vervolgens kwam het in steeds meer series en films voor zowel kinderen als volwassenen. Sinds die tijd is het een verhaal wat de wereld over gaat. In sommige landen is de tandenfee een muis. (BV in Frankrijk en Italië)

Tandenfee spaarkaart

Tanden bewaardoosje

De eerste keer dat de tandenfee langskwam zat Noortjes tand  in een mooi bewaardoosje. Hier plaats je de tand of kies op de juiste plek in en kan je de datum opschrijven van het wisselen.

Schema voor het tanden wisselen

Ik heb een schema gevonden voor het wisselen van het melkgebit.  Ik merk dat dit schema niet klopt voor Noortje. Noortje is 8 ½ jaar en zou volgens het schema in de rustfase zitten, terwijl er nu precies 2 tanden achter elkaar uit gegaan zijn en er nog meer los zitten. De leeftijden zijn gemiddelden, iets afwijken –net als Noortje-  is geen probleem.

Ik wil het schema graag met jullie delen, wellicht leuk om te zien wanneer er ongeveer iets gaat gebeuren in de mond.

6 – 7 jaar :        Voortanden (boven en onder) wisselen. Grote kiezen boven en onder komen door.

8 – 10 jaar:       Rust

10 – 11 jaar:     Hoektanden en melkkiezen worden gewisseld. De melkkiezen worden gewisseld voor 2 kleine kiezen (premolaren)

12 jaar:            Twee grote kiezen komen door. Boven en onder. (Molaren) Hiervoor wissel je niets, het zijn nieuwe kiezen

Noortjes twee tanden die eruit gingen

Noortjes tand die er eerst uitging, ging echt op een gekke manier. En dan bedoel ik de tand die mijn inspiratiebron is voor mijn blog. De eerste van 2020 😉 Ze was op een leuke manier aan het stoeien met papa. En opeens hoorden we iets op de grond vallen. Noortje raapt het op en roept heel hard: “mijn tand!!!” Nu klinkt het echt alsof ze zo aan het stoeien was dat het heel wild ging, maar dat was niet zo! Ze zat namelijk op papa’s rug. Eu en ja ze had ook een dropje in haar mond, wie weet is dat wel de oorzaak geweest. We weten het gewoon echt niet! Noortje schrok eventjes, liet haar mond zien en ik keek direct naar boven, want daar wiebelde ze steeds aan. Maar beneden zat er ook eentje los. Blijkbaar zat die al zo los, maar was die aan haar aandacht ontglipt, omdat ze steeds met haar boventand wiebelde. Hihi. Haar ondertand was er dus uit! Natuurlijk kon ze na de schrik hard lachen.

De dag erna, weer opeen verjaardag maar deze keer van opa, riep ze vanuit haar slaapkamer: “Mama!! Ik moet je iets laten zien.” Ik voelde hem al aankomen en zei: “Toch niet je tand he!!!” “Euuu… neeeeee hoor hahahaha.” Wel dus! ’s Avonds rond half 10 heeft zij deze eruit gedraaid, zoals ze dat zelf zegt. Was bijna geen bloed. Ook deze tand was er echt klaar voor, om uit haar mond te gaan.

Wat is ze trots. EIN-DE-LIJK 2 gaten in haar mond. En wat zij het aller leukst vindt:  een groot gat aan de voorkant. Heerlijk!

tanden wisselen, wanneer gaat mijn kind wisselen met tanden, tanden schema, melkgebit wisselen, losse tanden
Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Shot of a happy father and his little girl washing their hands together in the bathroom

Tandpasta voor kinderen: welke is het beste?

De meeste tandartsen raden voor kinderen fluoride-tandpasta aan. De reden daarvoor is dat het glazuur van het melkgebit nog niet...
mijn kind moet naar de tandarts

Help! Tandarts!

Mijn dochter is heel gevoelig. Waar de rest van het gezin toch voornamelijk de ratio laat prevaleren, is het meisje...