Opgebiecht: ik gooi stiekem speelgoed weg

10 december 2017

Soms ben ik er helemaal klaar mee. Onze meiden hebben best veel speelgoed. Zijn ze verwend? Ongetwijfeld! Maar daar gaat het niet om. Af en toe als er weer eens druk gespeeld is en in de kamer een bom ontploft lijkt te zijn, dan wil ik niets liever dan opruimen. Maar dan echt opruimen, dus speelgoed weggooien of wegdoen. Mijn oudste dochter is daar best goed in. Ze vindt het leuk om op te ruimen en kan echt keuzes maken welke dingen ze wil houden en welke dingen ze niet meer hoeft.

Verzamelaar

Onze jongste dochter daarentegen… Dat is een echte verzamelaar. Het begon al toen ze nog klein was. Alles wat ze buiten vond (steentjes, takjes, dopjes, bloemetjes) stopte ze in haar jaszak en ging mee naar huis. Daar werd alles bewaard. En denk maar niet dat ik iets weg mocht gooien! Nee, dat zou zonde zijn. Nog steeds verzamelt ze alles. Als Anne iets niet meer hoeft (en weg wil gooien), nou reken er maar op dat Emma het kan gebruiken. En zo komt er dus van mijn opruimwens weinig terecht.

Stiekem speelgoed weggooien

Soms ruim ik dan maar eens zelf op en bepaal ik dus wat verdwijnt en wat mag blijven. En dat gaat niet alleen over speelgoed maar bijvoorbeeld ook over alle knutsels die dagelijks mee naar huis worden genomen van school en de BSO. Ik weet niet hoeveel knutsels jullie kinderen maken, maar onze jongste is kampioen knutselen! Op een BSO dag krijg ik een tas vol papier (getekend, gekleurd, boekje gemaakt, geknutseld) mee naar huis. Ik kan uiteraard niet alles bewaren, maar daar denkt Emma anders over.

Boos wanneer ze ontdekt dat iets in de prullenmand ligt

Helaas heeft ze heel goed in de gaten wanneer er iets verdwenen is. Zo heb ik een keer een knutselwerkje dat deels kapot was gegaan, in de prullenbak gegooid. Daar kwam ze dus achter toen ze zelf iets ging weggooien. Boos dat ze was! Ik heb nog uitgelegd dat het kapot was en dat we kapotte dingen weggooien, maar dat maakte haar niks uit. Zij wilde het toch graag bewaren. Ik heb ook al eens verteld dat we het ‘oude’ speelgoed waar ze niet meer mee spelen naar de kringloop kunnen brengen zodat andere kinderen er nog plezier van hebben. Of dat we het kunnen verkopen en met het geld iets nieuws kunnen kopen. Anne vindt dat dan een goed idee maar Emma doet hier niet aan mee helaas.

Opruimen maar!

Vanochtend heb ik weer eens opgeruimd. Dit weekend wil ik de kerstboom zetten. En aangezien die in de speelhoek staat, moet er een beetje ruimte gemaakt worden. Dus ben ik vanochtend begonnen met het ‘opruimen’ van de speelhoek. Met een doos vol oud papier, speelgoed voor het goede doel en een deel in de prullenbak, kunnen we de kerstboom gaan zetten. En hopelijk hebben de meiden niet door dat er wat spullen verdwenen zijn!

speelgoed weggooien, spullen van je kind weggooien

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

little-dutch-little-dutch-koffiehoek

De mooiste Sinterklaas cadeautjes voor een meisje

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, vlug zullen we opzoek naar cadeautjes moeten gaan. Ja hoor het...
moulin roty

Moulin Roty, prachtig nostalgisch speelgoed

Er was eens een klein Frans dorpje in 1972. Twintig vrienden op zoek naar een gezamelijke woon- en werkplek kochten...
buitenspeelgoed voor meisjes

Het leukste buitenspeelgoed voor meisjes

Buitenspelen is zo ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de gezondheid en de beweging maar ook voor de ontwikkeling....