Nuttige weetjes over de gezondheid van je kat

18 mei 2021

Een kat is een ontzettend leuk huisdier. Het is echter best lastig om nou precies te zien hoe het met je kat gaat. Is hij helemaal gezond? En wat moet je doen als hij niet helemaal fit lijkt te zijn? Dit zijn interessante en nuttige weetjes over de gezondheid van je kat.

Elke kat heeft wormen

Er zijn enkele wormensoorten die erg veel voorkomen in de darmen van katten. Sommige wormpjes kunnen ook via de bloedbaan naar de longen en het hart van de kat. Daarom moet je je kat ontwormen – gemiddeld eens per maand of eens per zes weken (afhankelijk van het middel). Want vrijwel elke kat heeft wormen en zelfs pas ontwormde katten kunnen weer opnieuw besmet raken.

De vacht zegt veel

Een gezonde kat heeft een mooie, glanzende vacht. De vacht is zacht en de haren liggen netjes naast elkaar als de kat in rust is. Bekijk de vacht van je kat eens. Is de vacht dof? Of ziet de kat er wat verwilderd uit met een opstaande vacht, terwijl er geen reden voor is? Dan is de kans vrij groot dat de kat zich niet lekker voelt. Let op: oudere katten hebben vaak een wat dunnere en doffere vacht dan jonge katten.

Verstoppen

Als een kat pijn heeft of zich niet lekker voelt, zal hij zich het liefst terugtrekken. Zo werkt dat in de natuur ook. Je kunt dus aan het gedrag van je kat zien of er iets mis is. Wil hij niet aangeraakt worden, trekt hij zich helemaal terug en gedraagt hij zich meer eenzelvig dan anders? Misschien is het dan tijd voor een tripje naar de dierenarts. Er zijn ook katten die van nature graag met rust worden gelaten. Zolang het gedrag niet afwijkt van wat voor jouw kat normaal is, is het geen reden tot zorg.

Katten en vlooien

Vlooien kunnen bij een kat zorgen voor allerlei ongemak. Natuurlijk krijgen veel katten jeuk. Er zijn ook veel katten met een gevoelige huid die eczeem krijgen van vlooienbeten. Daarom moet je je kat regelmatig een vlooienmiddel geven. Comfortis voor de kat is een handig middel dat via de dierenarts te verkrijgen is. Het helpt je kat snel en efficiënt van de vlooien af.

Onzindelijkheid / plassen in huis

Katten zijn meestal van nature zindelijke dieren. Het kan echter best gebeuren dat je voorheen zo zindelijke kat ineens op vreemde plaatsen gaat plassen. Dit kan twee oorzaken hebben. De eerste oorzaak is nierstenen of blaasontsteking. De kat kan zijn plas dan niet goed ophouden en plast kleine beetjes op gekke plaatsen. Een andere oorzaak kan stress zijn. Een gestresste kat kan ineens onzindelijk gedrag gaan vertonen. Ga met een kat die ineens op gekke plaatsen plast naar de dierenarts, die kan vaststellen of het een medisch probleem is of dat stress de oorzaak is.

Krabben is gezond

Hangt je kat weer in de gordijnen of krabt hij de stof van de bank? Het is heel vervelend dat je kat zich uitleeft op de meubels. Maar het krabben zelf is heel gezond gedrag. De kat doet dit in het wild ook. Het is deels bedoeld om de nagels te scherpen. Maar belangrijker nog is dat het de nagels ontdoet van restjes, hapertjes en losse stukjes. Het krabben houdt de nagels in topconditie. Nu is het aan jou om de kat te leren dat vooral op de krabpaal te doen en niet op je bank…

Katten hoef je niet te wassen

Er is speciale kattenshampoo. Toch hoef je katten niet te wassen. Een kat wast zichzelf door zijn vacht te likken. Daarnaast kun je hem helpen door de vacht (vooral in de rui) goed te borstelen. De rest doet de kat zelf. Een kat heeft een huid die zelf de juiste stoffen afgeeft om de huid gezond te houden. Door de kat te vaak te wassen zal deze bescherming wegvallen en krijgt je kat sneller last van eczeem of een gevoelige huid. Je kunt een kat natuurlijk wel wassen als hij uitzonderlijk vies is.

Katten zijn complexe wezens. Wil je kind een huisdier, dan is een kat vaak een goede keuze. Ze gedragen zich op een bijzondere en eigenzinnige manier en ze houden zich zelden aan menselijke regels. Het is dan ook moeilijk om te zien of jouw kat goed gezond is. Ken je je kat wat beter, dan leer je ook zijn/haar gedrag goed kennen. En door je kat regelmatig na te kijken en goed te verzorgen, ontdek je al snel wanneer er iets niet in de haak is.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp zonder titel

Huisdieren – Afscheid nemen van ons hondje

We hebben altijd al veel huisdieren gehad en dus zijn onze kindjes ook opgeroeid met ze! We betrekken ze altijd...
wel-of-geen-huisdier

Mama ik wil een puppy! Nemen we wel of geen huisdier?

Willen je kinderen niets liever dan een hond, kat, konijn of goudvis, en lopen ze er steeds maar over te...
Dierendag

Dierendag – Ons hondje hoort er echt bij!

Je huisdier is toch echt onderdeel van het gezin. Er is altijd leven in huis en altijd een maatje rondom...