Mama ik wil een puppy! Nemen we wel of geen huisdier?

28 april 2023

Willen je kinderen niets liever dan een hond, kat, konijn of goudvis, en lopen ze er steeds maar over te zeuren? Hieronder 10 redenen waarom een huisdier goed is voor je kind, dus als je nog twijfelt lees dan vooral even verder..

Lees ook: Een echt gezinshondje

1. Verantwoordelijkheidsgevoel

Door voor een dier te zorgen, ontwikkelen kinderen een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een dier is tenslotte helemaal afhankelijk van degene die voor hem zorgt. Hij moet elke dag eten en water, wandelen of regelmatig een schoon hok of kom. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je kind echt meehelpt en leert om hier zelf aan te denken. Maak dus duidelijk afspraken. Voor je het weet, ben jij de enige die de wekelijks een stinkend hok staat leeg te scheppen.

2. Zelfvertrouwen voor je kind

Voor een dier zorgen en zien dat het daardoor goed met hem gaat, geeft kinderen een prettig gevoel. Ze worden hier zekerder van en dat is weer goed voor hun zelfvertrouwen. Dit geldt net zo goed voor de verzorging van een goudvis of wat guppies als voor welk ander dier dan ook.

3. Minder kans op allergie en astma

Kinderen die opgroeien met huisdieren schijnen minder kans te hebben om allergieën of astma te ontwikkelen.  Uit onderzoek is bovendien gebleken dat het goed is voor kinderen om in hun eerste jaar dieren om zich heen te hebben thuis; dit zou het immuunsysteem versterken.

4. Beweging

Vind je het belangrijk om regelmatig met het gezin een frisse neus te halen; dan past een hond goed bij jullie gezin. Een hond heeft veel beweging nodig en dat betekent elke dag een paar keer wandelen en liefst naar het bos of park. Plus; achter de bal aanrennen is niet alleen goed voor het dier, maar ook voor je kind. Denk er wel goed over na of jullie hier ook echt de tijd voor hebben; werk je hele dagen en gaat je kind naar de naschoolse opvang, dan kun je beter voor een ander huisdier kiezen.

Lees ook: Help mijn kind wil een huisdier..

5. Onvoorwaardelijke liefde tussen huisdier en kind

Dieren houden onvoorwaardelijk van je. Dit voelen kinderen ook. Is er wat gebeurt op school of zit je kind om een andere reden niet lekker in zijn vel; Bello of Grijsje zullen even enthousiast op zijn knuffels reageren. Bovendien troosten dieren zonder goedbedoelde adviezen en daar heeft iedereen wel eens behoefte aan.

6. Minder stress

Huisdieren zijn een goede remedie tegen stress. Uit onderzoek is gebleken dat aaien zo ontspannend werkt, dat hierdoor de stress gerelateerde hormonen in het bloed afnemen en je bloeddruk daalt. En dat geldt ongetwijfeld ook voor kinderen.

7. Lesje oorzaak en gevolg

Door het hebben van een huisdier leert een kind wat de gevolgen zijn als je iets wel of juist niet doet. Speel je met je hond; dan wordt hij blij. Verschoon je het hok van de hamster niet; dan gaat het stinken. Geef je de vis geen eten; dan …

8. Opruimen

Ook leert je kind wat het gevolg is van het laten slingeren van spullen. Schoenen of speelgoed midden in de kamer op de grond? Grote kans dat de hond of kat ermee gaan spelen en het stuk gaat. En je kind z’n spullen volgende keer wel meteen opruimt!

9. Vuilnisbak en stofzuiger

Laat je kind regelmatig een spoor van chips na en kan je na het eten de vloer steeds weer schoonmaken; neem een hond en je hebt nergens meer last van. En gooi je regelmatig groente of fruit weg omdat het niet meer lekker is; dan is een konijn of cavia misschien wat voor jullie.

10. Je huisdier is ook een speelkameraadje

Een huisdier is de ideale vriend voor je kind. Hij is er altijd als je zin hebt om te spelen, hij is nooit chagrijnig en hij vindt het altijd leuk om iets met je te doen. Ook als niemand anders zin heeft om met je te spelen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp zonder titel

Huisdieren – Afscheid nemen van ons hondje

We hebben altijd al veel huisdieren gehad en dus zijn onze kindjes ook opgeroeid met ze! We betrekken ze altijd...
Dierendag

Dierendag – Ons hondje hoort er echt bij!

Je huisdier is toch echt onderdeel van het gezin. Er is altijd leven in huis en altijd een maatje rondom...
gezondheid van je kat, kat, zieke kat, kat heeft wormen.png

Nuttige weetjes over de gezondheid van je kat

Een kat is een ontzettend leuk huisdier. Het is echter best lastig om nou precies te zien hoe het met...