Verslingerd aan Loco…

20 september 2021

Loco… Ooh that brings back memories… Ik kreeg voor mijn 4e verjaardag een doos Mini Loco. Een oranje doosje (jaren ’80), met crèmekleurige vierkantjes met aan de ene kant een cijfer en aan de andere kant een kleurtje. Nu moet je weten dat ik een heel leergierig kind was, dus alles wat een leerelement in zich had dat vrat ik haast op. Loco kwam hier dus als geroepen. Ik heb de boekjes tot op de draad versleten. Het maken van de opdracht en dan de ultieme beloning: klopt het figuur? Met andere woorden: heb ik de opgave foutloos gemaakt? Uren kon ik er zoet mee zijn.

Loco Bambini & Loco Mini & Loco Maxi

Loco dus, wie is er niet mee opgegroeid? Dit unieke concept bestaat al sinds 1968 en is het meeste gebruikte leerspel op de basisschool en ook thuis is het spel nog altijd razend populair. Sinds medio 2020 is Zwijsen de licentienemer van Loco in Nederland en Vlaanderen. Loco staat voor: leren, oefenen, controleren en ordenen. Met de Loco basisdoos leren kinderen spelenderwijs alles over rekenen, taal en lezen. Het is een uniek spelsysteem met steentjes en losse opdrachtenboekjes waarmee kinderen zelf controleren of ze de opdrachtjes goed hebben gedaan. Voor elk kind tussen de 2 en 12 jaar is er een passende editie van Loco. Loco Bambini voor kinderen van 2 t/m 6 jaar. Loco Mini voor kinderen van 4 t/m 8 jaar en Loco Maxi voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

loco review, loco, zwijgen, leerspel, leren voor school, thuis leren lezen, thuis leren rekenen, loco maxi, loco mini

Opdrachtjes

Omdat dit spel zoveel goede herinneringen bij mij oproept twijfelde ik geen seconde toen we de gelegenheid kregen om de hedendaagse versie te reviewen. Per saldo is aan het concept eigenlijk niet zo veel gewijzigd ten opzichte van de tijd dat ik er zelf mee speelde. Met dien verstande dat er nu verschillende versies zijn wat meer toegespitst op bepaalde leeftijden en dat er een veel grotere keuze is in opdrachtenboekjes. Ik was erg benieuwd hoe het hier ontvangen zou worden, want Amber is zo ongeveer mijn tegenpool qua leergierigheid. Ze kan prima mee op school, maar is meer van het: als het niet hoeft, dan hoeft het niet.

loco review, loco, zwijgen, leerspel, leren voor school, thuis leren lezen, thuis leren rekenen, loco maxi, loco mini

Loco Maxi

We zijn hier aan de slag gegaan met het Loco Maxi pakket. Amber is 6 jaar en zit in groep 3 en Loco Maxi is wat meer gericht op kinderen vanaf 7 jaar. Dat zie je ook terug in de oefenboekjes. Het varieert van opdrachtjes als ‘wat is de juist: ou of au’, klokkijken (met kwartieren en minuten), plus- en minsommen tot 100 en topografie van Nederland en Europa. Daarnaast zitten er ook een aantal puzzels in. Een behoorlijke variatie aan opdrachten dus.

Het lijkt op schoolwerk

Wij zijn gestart met een opdracht: ‘schrijf je een d of een t’. Dat lijkt toch wel heel erg op schoolwerk, dus dat was wel even een dingetje, maar toen ze uiteindelijk het juiste figuur te zien kreeg gaf dat een enorme stimulans. Vervolgens is ze aan de slag gegaan met 1 van de puzzels en die wist ze foutloos te leggen.

Toen ik voorstelde om ook nog de sommetjes te doen, toen had ze zoiets van: ho wacht even, is het geen weekend? Dus in plaats daarvan hebben we de topografie van Nederland aangepakt, wat erg leuk was om samen te doen.

Qua lesstof merk ik dat de boekjes van Loco Maxi voor Amber nog een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn opdrachten die ze zelfstandig kan maken, maar de stof gaat echt wel een stukje verder dan waar ze nu op school zijn. Wat je uiteraard ook mag verwachten gezien de leeftijdsindicatie. Het zal echter niet heel lang meer duren verwacht ik voordat ze hier zelf mee aan de slag kan.

loco review, loco, zwijgen, leerspel, leren voor school, thuis leren lezen, thuis leren rekenen, loco maxi, loco mini

Spelenderwijs leren werkt ook voor Amber

Toen ik me aan het verdiepen was in het assortiment van Zwijsen ten aanzien van Loco zag ik dat er bij Loco Mini ook oefenboekjes beschikbaar zijn die perfect aansluiten bij de ‘veilig leren lezen’ methode, ook van Zwijsen, die ze op school krijgen. Ik kon het dus niet laten en heb voor de tussentijd een Loco Mini doos besteld met deze boekjes voor kern 7 t/m 11, zodat ze hier thuis spelenderwijs mee aan de slag kan. Want 1 ding is zeker, het spelenderwijs leren werkt ook voor Amber het beste.

Verslingerd aan Loco

Julie hebben het ongetwijfeld al gemerkt. Ik kan het niet helpen, ik ben nog steeds verslingerd aan het leerspel Loco. Spelenderwijs leren en als beloning het doosje omdraaien en dan zelf kijken of je het goed gedaan hebt. Inmiddels gaat dit spel al ruim 50 jaar mee en ook nu nog worden kinderen blij als ze ontdekken dat ze de juiste figuur gelegd hebben. Ik vind het (nog steeds) een geweldig concept.

KiJK HIER VOOR ALLE LEERSPELLEN

loco review, loco, zwijgen, leerspel, leren voor school, thuis leren lezen, thuis leren rekenen, loco maxi, loco mini, speelgoed om van te leren, leer speelgoed

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

pizza co osmo

Pizza Co. – fun en leren in één

Of wij een spelletje uit wilden proberen? De ingrediënten: een iPad en pizza! Ik zeg top combi, want de iPad...
leren lezen, zwijssen, leerspelletjes, spelletjes om te leren lezen

Vanaf vandaag weer thuisonderwijs: Spelenderwijs ‘veilig leren lezen’

Na de zomervakantie is Amber begonnen in groep 3. En iedereen weet wat dit betekent: leren lezen en schrijven. Op...
Kids concept

Uniek houten speelgoed van Kid’s Concept

We hebben een te gek concept weten te spotten; Kid’s Concept. Kid’s Concept is een Zweeds merk met eigen en originele ontwerpen. Ze...