Leren lezen en schrijven

27 oktober 2013

Sophie is dit jaar in groep 3 begonnen, het jaar dat ze leren lezen en schrijven. Er zijn kinderen die voordat ze aan groep 3 beginnen al het totale alfabet kunnen lezen en schrijven. Ik heb twee kinderen die dat allebei niet konden. En daar hebben ze ook allebei een argument voor. En die luidt als volgt: “mama, ik ga naar school om te leren lezen dus ik hoef dat nog niet thuis te kunnen”. Tja, misschien niet het argument wat ik als moeder graag wil horen, maar ze hebben een punt.

Als je kind achterblijft met schrijven: Schrijftherapie >>

Leren lezen en schrijven

En zo begon Sophie dit schooljaar met een open mind om alle lettertjes door de juffrouw aangeleerd te krijgen. Letters leren ze aan de hand van korte woordjes, het systeem wat in Nederland ook op veel scholen gebruikt wordt. Je weet wel, ik – vis – maan en ga zo maar door. Sophie had het idee dat ze ongeveer in een week zou kunnen lezen en kwam in een van de eerste weken dan ook wat geïrriteerd uit school.

Het koste me wat moeite om achter het “probleem” te komen maar het probleem was dat volgens Sophie de juf elke dag  was vergeten dat ze het woordje die dag ervoor al hadden gehad en het dan nog een keertje moesten doen. Aldus Sophie tijdverspilling want ja, ze kwam er nu toch ook wel achter dat er andere groep drie kindjes waren die al wel konden lezen en dat het werk haar veel meer moeite koste. Voor haar hoop ik dat ze de “inhaalslag” toch nog snel gaat maken en daarom oefenen we braaf de woordenrijtjes. Ze heeft nog wat letters die ze door elkaar haalt maar ja, wat wil je, 3 maanden geleden kende ze alleen de letters van haar eigen naam.

Lees herkenbare blogs van meisjesmoeders >>

Bekijk de nieuwste meisjesmode >>

Moeilijke taal

Maar dan is er een ander hardnekkig probleem. Het probleem dat ze woorden soms niet mooi vind en er een ander, bijna gelijkend woord voor bedenkt, die ze dan wel mooi vind. Een tweetal voorbeeldjes, een kannotje in plaats van nachtjaponnetje, een algje in plaats van aften.

Vooral die laatste zorgde voor wat effect op de lachspieren want Sophie wilde zout water hebben om de algjes te spoelen. Ik vroeg nog een keer waarom ze zoutwater wilde hebben en dat het zwembad toch schoon was. Toen zag ik in haar ogen diezelfde geïrriteerde blik opkomen die ze ook had toen ze het niet leuk vond van de juf dat ze twee dagen over 1 woord deed. Zij wilde haar algjes in haar mond spoelen en ja tuurlijk wist ze wel dat die dingetjes aftens heette maar dat was geen mooi woord!

Tja, leren lezen en schrijven valt niet mee!

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

puberteit, puberteit symptomen, puberteit bij meisjes

Kleine meisjes worden groot

PUBERTEIT; Iets waar elke ouder mee te maken krijgt. Het is één van de vele fases waar onze kids door...
groeipijn, wat is groeipijn, Wat kun je doen bij groeipijn?, Wat kun je doen tegen groeipijn?

Wat kun je doen bij groeipijn?

Al een paar jaar heeft onze dochter last van groeipijn. Niet iedere dag/nacht maar het komt zo nu en dan...
Mijn jongste kind gaat naar school, nieuwe fase voor mama

Mijn jongste kind gaat naar school – een nieuwe fase voor mama …

Bijna is het zover! Onze jongste dochter mag naar de grote school. Ze staat al maanden te springen en elke...