hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabel


Blogs Leren lezen en schrijven, groep 3, ontwikkeling kind

Published on oktober 27th, 2013 | by redactie

0

Leren lezen en schrijven

Sophie is dit jaar in groep 3 begonnen, het jaar dat ze leren lezen en schrijven. Er zijn kinderen die voordat ze aan groep 3 beginnen al het totale alfabet kunnen lezen en schrijven. Ik heb twee kinderen die dat allebei niet konden. En daar hebben ze ook allebei een argument voor. En die luidt als volgt: “mama, ik ga naar school om te leren lezen dus ik hoef dat nog niet thuis te kunnen”. Tja, misschien niet het argument wat ik als moeder graag wil horen, maar ze hebben een punt.

Als je kind achterblijft met schrijven: Schrijftherapie >>

Leren lezen en schrijven

En zo begon Sophie dit schooljaar met een open mind om alle lettertjes door de juffrouw aangeleerd te krijgen. Letters leren ze aan de hand van korte woordjes, het systeem wat in Nederland ook op veel scholen gebruikt wordt. Je weet wel, ik – vis – maan en ga zo maar door. Sophie had het idee dat ze ongeveer in een week zou kunnen lezen en kwam in een van de eerste weken dan ook wat geïrriteerd uit school.

Het koste me wat moeite om achter het “probleem” te komen maar het probleem was dat volgens Sophie de juf elke dag  was vergeten dat ze het woordje die dag ervoor al hadden gehad en het dan nog een keertje moesten doen. Aldus Sophie tijdverspilling want ja, ze kwam er nu toch ook wel achter dat er andere groep drie kindjes waren die al wel konden lezen en dat het werk haar veel meer moeite koste. Voor haar hoop ik dat ze de “inhaalslag” toch nog snel gaat maken en daarom oefenen we braaf de woordenrijtjes. Ze heeft nog wat letters die ze door elkaar haalt maar ja, wat wil je, 3 maanden geleden kende ze alleen de letters van haar eigen naam.

Lees herkenbare blogs van meisjesmoeders >>

Bekijk de nieuwste meisjesmode >>

Moeilijke taal

Maar dan is er een ander hardnekkig probleem. Het probleem dat ze woorden soms niet mooi vind en er een ander, bijna gelijkend woord voor bedenkt, die ze dan wel mooi vind. Een tweetal voorbeeldjes, een kannotje in plaats van nachtjaponnetje, een algje in plaats van aften.

Vooral die laatste zorgde voor wat effect op de lachspieren want Sophie wilde zout water hebben om de algjes te spoelen. Ik vroeg nog een keer waarom ze zoutwater wilde hebben en dat het zwembad toch schoon was. Toen zag ik in haar ogen diezelfde geïrriteerde blik opkomen die ze ook had toen ze het niet leuk vond van de juf dat ze twee dagen over 1 woord deed. Zij wilde haar algjes in haar mond spoelen en ja tuurlijk wist ze wel dat die dingetjes aftens heette maar dat was geen mooi woord!

Tja, leren lezen en schrijven valt niet mee!

LEES OOK:

Tags: , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑