Knutselen met Michelle

7 april 2019

Even voorstellen…Een nieuwe rubriek: Knutselen met Michelle. Maar wie is Michelle?

Creativiteit, kinderen, samenwerken, van elkaar leren, kinderen in hun kracht zetten en aandacht hebben voor de verschillende persoonlijkheden. Stel vragen, luister goed en leef je in, in hun belevingswereld.

Nog meer leuke knutseltips van onze bloggers >>

Ontstaan ‘Knutselen met Michelle’

Dat is waar ik blij van word! Vandaar ook mijn initiatief: “Knutselen met Michelle”. Ik ben dit gestart in samenwerking met mijn hockeyclub in Apeldoorn (HC Ares). Als er geen hockey is, tijdens vakanties en de winterstop, organiseer ik dit als alternatief voor onze jongste jeugd.

De dynamiek van de groep vind ik het allerleukste en juist de verschillende persoonlijkheden maken een knutselochtend elke keer weer verrassend! Sommige kinderen moet je een handje helpen om dingen te durven en anderen moet je soms een beetje afremmen omdat ze altijd voorop staan en anderen ‘overschreeuwen’.

knutselspullen, knutselen materiaal

Knutselen met Michelle

Mijn naam is Michelle Tijsterman, ik ben 31 jaar, woon in Apeldoorn en ik geniet van mensen om me heen. Ik vind het super belangrijk dat je aandacht hebt voor ieder individu en dat je kinderen behandelt zoals je ook met volwassenen omgaat… “Praat met ze en niet over ze”. Knutselen met Michelle is een hobby waar ik veel energie van krijg.

Alles mag van mij maar ik heb wel hele duidelijke kaders. Daarom zijn mijn knutselochtenden een gezellige en gecontroleerde chaos. Om fantasie en creativiteit te stimuleren moet je niet de rem erop zetten. Eigen initiatieven en creativiteit waardeer ik enorm en ik houd ervan als kinderen de grens opzoeken. Zoals de quote van omdenken zo mooi zegt: “Vallen is niet erg, blijven liggen wel.”

Knutsel tips voor Michelle?

Ik ben nu vanaf januari bezig met ‘Knutselen met Michelle’ en ik kreeg van Mi-choe de kans om mijn ervaringen te delen! Misschien herkenbaar? Of helemaal niet? En heb je nog handige en/of leuke tips voor mij? Ik hoor het graag J

knutselspullen, knutselen materiaalStickers & Glitters!

Echt onmisbaar op je knutseltafel. Hoe meer stickers en glitters hoe beter! Hartjes, dieren, bloemen, voertuigen, danseressen, prinsessen, unicorns, vormpjes, kraaltjes, diamanten, strass steentjes… Noem het maar op en het valt in de smaak. Engelen, bordjes, deurhangers, zelfgemaakte cupcakes, doosjes, zelfontworpen t-shirts en tekeningen… alles wordt leuker met stickers & glitters!

Mode ontwerpen tijdens ‘Knutselen met Michelle’

Die is bij ons op de hockeyclub natuurlijk erg in trek maar geef er vooral je eigen draai aan. Het is altijd leuk om een eigen kledingstuk te ontwerpen en/of te versieren. Het is heel grappig om te zien hoe kinderen elkaar overtuigen waarom hun ontwerp het mooiste is en het liefst zouden ze zien dat alle leden van de hockeyclub in hun mooie roze of groene shirtje spelen versierd met letters, strass steentjes en glitters.

Knutselen met papieren bordjes

Ook zo’n voorbeeld! Heel simpel, in alle kleuren en patronen te krijgen en ondertussen heb ik ervaren dat je er echt van alles mee kan maken. Van een schilderij aan je muur, tot een onderzetter, je eigen moeder, meubeltjes voor in het poppenhuis, een dromenvanger of gewoon een leuk versierd bord voor thuis. Je kan erop verven, tekenen, stiften, versieren met lint of gewoon helemaal vol plakken met stickers.

Bord versierd, papieren bord knutselen, knutselen met papier

Knutselen met verf!

Dat is voor kinderen het einde, voor jezelf eist het veel aandacht én ogen in je rug! Gelukkig hebben de meeste moeders die wel. Een handige tip: (als je kinderen hebt die niet heel precies werken of nog heel jong zijn) zet alleen dezelfde soort kleuren op tafel. Kleuren als rood, oranje, roze en geel doen het goed bij elkaar. Al meng je die allemaal, dan heb je nog een vrolijke kleur. Als je kinderen niet zo secuur verven en je hebt ook blauw en groen op tafel dan wordt het eindresultaat altijd bruin.

Knutselmateriaal verzamelen

Naast dat je tegenwoordig in heel veel winkels als de Flying Tiger, SoLow, Action etc hele leuke en goedkope knutselspullen kunt vinden is het ook leuk om thuis te denken wat je kunt verzamelen voordat je het weggooit. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje houten sigarendoosjes gespaard. Door de authenticiteit en de schaarste wil iedereen zo’n kistje en het werden schatkistjes op zich, zo mooi versierd en gekleurd. De een ging er haar sieraden in doen, de ander gebruikte het voor geheime dingen en weer iemand spaarde bijzondere stickers. Je kan heel veel leuke dingen maken met bijvoorbeeld: wc rollen, eierdozen, doosjes van bijvoorbeeld de hagelslag o.i.d., houten prikkers die nog onderin je lade slingeren, schoenendozen etc.

Creatief met stoepkrijt!

Is het mooi weer buiten en je denkt… hoe krijg ik ze naar buiten? Laat ze buiten op straat een kunstwerk maken of versier de stoep/ tuin met levende spellen als twister, hinkelen, maak je eigen voetbalveld met goaltjes etc. Het is heel ouderwets maar zo leuk! Je zal zien dat er in no-time heel veel kinderen op straat zijn.

Zorg voor voldoende en originele knutselspullen. Knutselen met Michelle draait om variëren.

Verrassen is het toverwoord. Kom elke keer weer met iets nieuws, iets anders en iets leuks. Hierdoor houd je het afwisselend en zorg je dat kinderen steeds weer geïnspireerd raken om iets nieuws te maken en verder te denken dan hun referentiekader. Laat ze bijvoorbeeld hun eigen deurhanger versieren, kartonnen bakjes, gekleurde houten sterren waren ook in trek, piepschuimen hartjes met valentijn, unicorn pompons, krimpfolie biedt veel mogelijkheden en is erg leuk voor jong en oud, vlaggetjes om aan te moedigen, versier je eigen bril, laat ze hun eigen placemat maken, leg een kleurboek neer of bijvoorbeeld een boek met denkspelletjes en puzzels.

stoepkrijt, stoepkrijt voor kinderen

Belangrijk voor succesvol Knutselen met Michelle:

Laat kinderen hun gang gaan!

Kinderen denken nooit in beperkingen en zijn nog een onbeschreven blad. Ze zijn puur en doen gewoon! Daar kunnen wij volwassenen soms wat van leren. Het is jammer om die vrijheid eruit te halen. Als je aan het knutselen bent met je kinderen, denk je best vaak: “Ik zou dat zo doen”, “oh kijk uit, de stift drukt door op de achterkant…”, “plak dat gewoon erop met plakband i.p.v. met lijm” en “dat hoort groen te zijn en niet blauw…” Herkenbaar toch? Laat ze het zelf ontdekken! Als je het initiatief steeds weghaalt zullen ze uiteindelijk niet meer durven.

Kinderen hebben iets in hun hoofd en gaan gewoon aan de slag en als het niet lukt dan zoeken ze zelf wel een manier dat het toch lukt. Soms vragen ze het en dan wordt ook meteen jouw creativiteit op de proef gesteld. Ze stellen soms vragen dat je denkt… “tsja, hoe kunnen we dat maken?” Erg inspirerend! En daarom heb ik veel plezier in ‘Knutselen met Michelle’.

Het is genieten! Ik word er blij van.

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2022, jubel kinderkleding

De zomer in je bol #Summervibes + korting

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2021, kindermode zomer 2021, strandkleding meisje, zomerjurkjes, meisjeskleding zomer, kinderkleding zomer
buitenspeelgoed voor meisjes

Het leukste buitenspeelgoed voor meisjes

Buitenspelen is zo ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de gezondheid en de beweging maar ook voor de ontwikkeling....
knutseldoos knutselbox knutselen

Voorjaars Knutselbox

Heerlijk een middagje creatief bezig zijn met de kindjes, mooie knutselwerkjes maken en versieren. Met de Knutselbox hoef  jij je...