Tips voor de klassenouder en voor de ouders

26 maart 2019

Voordat de kids naar de basisschool gingen had ik geen idee wat er bij zou komen kijken. Toen de oproep voor klassenouders kwam, meldde ik me meteen aan. Nu ben ik inmiddels 3 jaar de regelmuts van de klas en na het zien van de Luizenmoeder bedacht ik me dat toch echt veel herkenbaar is. Dus vandaar deze klassenouder tips.

Meehelpen bij de acties op school. Lees de blog van Patricia >>

Handige tips voor de klassenouder

  1. Wees enorm duidelijk in je communicatie. Wat voor jou logisch is, is niet voor iedereen logisch. En berichten worden vaak alleen gescand en niet echt goed gelezen.
  2. Ga er van uit dat je de enige bent die ouders op de hoogte brengt van schoolnieuws. De nieuwsbrief wordt slecht onthouden of gelezen. Je bent een wandelende ‘reminder’ voor alle schoolzaken. Dus noteer alles in je eigen agenda, ook de reminders om ouders te helpen herinneren.
  3. Roddelen? Ja hoor, dat gebeurt iedere dag weer. Wen er maar aan. Sommige ouders hebben zeeën van tijd en overal een mening over en delen met liefde alles met de buitenwereld. Leer om je oren dicht te houden.
  4. Leuren voor hulp van ouders is heel normaal. Niet iedereen is enthousiast en wil helpen of heeft de tijd. Vermeld duidelijk om hoeveel tijd het gaat en blijf volhouden.
  5. Onthou, het is vrijwel nooit goed. Mensen hebben altijd wat te klagen, weten het beter, willen het anders… Hoor het aan en that’s it. Je bent klassenouder, niet de directeur van de basisschool.
  6. Maak een klassen what’s app groep aan en zet de meldingen uit. Als je een oproep hebt geplaatst krijg je allerlei, soms onnodige, reacties. Dit is wel een van de handigste tips voor de klassenouder 😉
  7. Vergeet niet om te genieten van die extra tijd dat je mee kunt helpen/kijken in de klas en je kind in die omgeving ziet. En je dochter zal super blij zijn dat je er bent.
  8. Hou lijstjes bij van welke ouders met welke activiteit helpen. Zo kun je snel zien of het steeds dezelfde ouders zijn. Misschien is het leuk om iemand anders ook eens te laten helpen.

luizenmoeder, klassenouder tips, klassenouder

Tips voor de ouders

Natuurlijk zijn er voor de klassenouder tips, maar eigenlijk zouden er meer tips voor juist de ouders moeten zijn.

Zo stuurde ik eens een oproep via What’s app omdat we 2 ouders zochten die mee konden helpen met het versieren van de klas:

*OPROEP* Welke 2 ouders kunnen donderdag .. november aanwezig zijn van 8.30-11.00 om de klas te versieren met kerstspullen?

Lieve ouders, als je zo’n oproep krijgt hoef je niet te reageren dat je NIET kunt. Want als zo’n 25 ouders dat doen, krijgen we 25 onnodige berichtjes en tel daar de onderlinge reacties en meningen over de dag/tijdstip bij op. En dan snap je vast wat ik bedoel. Ook hoeven we niet te weten waarom je niet komt. Je hoeft je leefsituatie niet toe te lichten. Dat verhaal mag je delen met je naasten, maar dat hoeft niet in de klassenapp. Niemand verwijt je als je niet komt. Iedereen begrijpt dat als alleenstaande ouder je het een stuk drukker hebt, iedereen weet dat er geld verdiend moet worden. Kortom…. Reageer alleen als je WEL kan.

En lieve ouders, doe je best om mee te helpen. ‘Nee’ zeggen is heel makkelijk. Maar je kind vindt het echt heel leuk als je eens extra opduikt. Geef de kinderen het goede voorbeeld en laat zien dat vele handen licht werk maken.

Last but not least, de allerbeste tips voor de klassenouder en alle ouders. Kunnen we wat minder oordelen over elkaar? Ieder huisje heeft zijn kruisje, laten we respect hebben voor elkaar. Voorlopig zitten we met elkaar opgescheept, dag in dag uit. Dus laten we er juist een leuke tijd van maken. Ze zijn maar 1x jong.

Lunchtips voor de basisschool >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

3 reizen die je met je bestie wilt maken! 

Een girlstrip is áltijd een goed idee, of het nu een dagje shoppen is of een maand rondtrekken in een...
dames-desktop_1

Hoe bescherm je je zonnebril op vakantie?

Ga je binnenkort met het vliegtuig naar de zon? Dan is je zonnebril waarschijnlijk één van de eerste dingen die...
chronisch ziek

Mijn leven sinds de diagnose

Sinds de diagnose ( colitis ulcerosa ) in feb ’21 is het elke 8 weken in en uit het ziekenhuis....