“Mam, ik verveel me”

1 januari 2018

Het afgelopen jaar doken er steeds meer berichtjes op dat kinderen vandaag de dag zo bezig worden gehouden dat ze zich niet meer vervelen. En dat juist als kinderen vervelen zich zo goed is voor een kind, omdat het dan via eigen creativiteit tot nieuwe inzichten komt. Dit zag ik niet alleen in Nederlandse artikelen en blogs voorbijkomen. Maar ook hier in Frankrijk wordt er volop over geschreven.

Ik heb geen idee hoe het hier vroeger was, maar volgens mij hebben Franse kinderen echt geen tijd zich te vervelen. Veel kinderen gaan ’s morgensvroeg (rond een uurtje of 7) naar de buitenschoolse opvang. En daar worden ze vaak ’s avonds na zevenen weer opgehaald. Dan moet er nog huiswerk gemaakt worden, gegeten en gebadderd, dus veel speeltijd blijft er niet over. Verder zijn er nog de sportclubjes en omdat de ouders minder tijd voor hun kinderen (willen) vrijmaken, proberen ze (uit schuldgevoel?) dit de weekenden in te halen. En dus betekent dat veel weg ‘en famille’ (met de familie).

Kinderen vervelen zich – jongens

Als jullie al vaker mijn blog (op Boyslabel of Girlslabel) hebben gelezen dan weten jullie dat wij een boerderij hebben. Saar en Sam hebben dus geluk, want ondanks dat hun ouders altijd bezig zijn, kunnen ze na school gelijk naar huis. Omkleden en naar buiten! En als het echt te slecht weer is, dan hebben ze een speelkamer waarin ze veel te veel speelgoed hebben. Ik hou niet van drukke slaapkamers -vol met speelgoed- maar dat is een leuk onderwerp voor een ander blog. Aan allebei de kanten zijn ze enig kleinkind. Ik denk dat dàt genoeg zegt… En eerlijk gezegd, Sam verveeld zich nooit. Meestal is hij buiten aan het spelen, dingen aan het bouwen, aan het werk (zijn vader nadoen mijn zijn eigen machines) en en en… Hij komt altijd tijd te kort.

Zou hij zich meer moeten vervelen omdat dat ‘goed voor zijn ontwikkeling’ is?

Ach, ik denk van niet, want hij verzint al zijn bezigheden ten slotte zelf. Het zijn geen volwassenen die hem bezighouden (behalve de zaterdagmiddag als hij gaat mountainbiken), het komt allemaal uit hemzelf.

Kinderen vervelen zich – meisjes

Zijn zus, daarentegen, heeft weleens de neiging naar me toe te komen. “Mam, ik verveel me.” “Ik weet niet wat te doen.” “Zullen we een spelletje doen?” Ondanks alle dieren, ruimte en de bewuste speelkamer. Mijn standaardantwoord is dat ze dan maar lekker naar buiten moet gaan kijken. En na nog even te sputteren pakt ze dan meestal een boek en gaat lekker lezen.

Ik heb dus eigenlijk geen idee of mijn kinderen zich genoeg vervelen, maar ze hebben er in ieder geval de ruimte en tijd voor!

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

tuinieren-met-kind

Qualitytime met de kids: samen tuinieren

Een van de leukste eigenschappen van kinderen is dat ze over kleine dingen erg verwonderd kunnen zijn. Als ouder is...
1-1

Buitenspelen is ook in de herfst en winter fijn

Ondanks dat de temperaturen in de herfst- en winter maanden flink kelderen, is het nog steeds heerlijk om buiten te...
poppyrocks

Magische armbanden van Poppyrocks + winactie

Meisjes zijn dol op sieraden maar hoe zou je het vinden als deze sieraden je meisje ook net dat beetje...