Kinderen veilig houden op het internet

5 maart 2023

De snelle opkomst van het internet heeft ons als mensheid veel kansen gebracht. Echter, dit betekent niet dat het internet geen negatieve kanten heeft. Zo is het internet in bepaalde gevallen een gevaarlijke omgeving voor kinderen. Dit betekent niet dat je jouw kind hier streng op moet controleren, maar wel dat je actie moet ondernemen om je kind online te beschermen. Gelukkig zijn er diverse manieren waarop je als bezorgde ouder ervoor de online veiligheid van je kind gedeeltelijk kunt waarborgen.

Geef je kind voorlichting

Als je kind oud genoeg is om zelfstandig gebruik te maken van het internet, is het een goed moment om met hem of haar in gesprek te gaan over de gevaren die hierbij komen kijken. Een kind kan deze gevaren zelf meestal nog niet goed inschatten, waardoor het belangrijk is om dit van jongs af aan uit te leggen. Je kind zal zich dan bewuster worden van welke gevaren er komen kijken bij het zelfstandig gebruik van het internet. Er zijn verschillende gevaren die je aan je kind kunt uitleggen.

Vraag altijd eerst toestemming aan je ouders voordat je persoonlijke gegevens invult

Kinderen zijn online makkelijke doelwitten voor kwaadwillenden. Daarom moet je als ouder duidelijk aan je kind uitleggen dat het niet verstandig is om persoonlijke gegevens met iemand te delen. Je kunt er het best voor kiezen om je kind duidelijk te maken dat het altijd eerst toestemming moet vragen aan jou of de ouder. Jullie kunnen dan beoordelen of het verstandig is om je gegevens achter te laten of niet. In de meeste gevallen zal dit niet verstandig zijn, maar het is zowel voor het kind als voor de ouder prettig om dit in overleg te doen. Zo kun je bovendien ook een goed inzicht krijgen in wat hij of zij wil doen op het internet.

Geef nooit persoonlijke informatie tijdens het chatten

Er zijn op het internet talloze chatsites. De meesten hiervan zijn bedoeld voor volwassenen, maar kinderen weten hun weg naar chatsites ook steeds vaker te vinden. Op zich zou dat geen probleem moeten vormen. Jammer genoeg blijkt het maar al te vaak dat een chatsite geen veilige omgeving is voor een kind. Men kan zich namelijk anders voordoen via het internet en dat brengt risico’s met zich mee. Het is daarom erg belangrijk om aan je kind uit te leggen dat je nooit weet of de mensen waar je mee chat wel echt zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Daarnaast is het verstandig om je kind mee te geven dat hij of zij nooit persoonlijke informatie mag delen tijdens het chatten.

Maak nooit afspraken om iemand te ontmoeten via het internet

Het meest belangrijke dat je aan je kind kunt meegeven op het gebied van internet, is dat het niet verstandig is om met vreemde mensen af te spreken via het internet. Dit klinkt voor een volwassene vrij logisch, maar kinderen weten nog niet goed hoe de wereld in elkaar zit en zijn dus eerder geneigd om zichzelf op deze manier in gevaar te brengen. Maak je kind daarom duidelijk dat het afspreken met vreemden die ze via het internet hebben leren kennen, onverstandig is en te allen tijde voorkomen dient te worden.

Gebruik een VPN

Wanneer je kind op de hoogte is vanv de online risico’s, zijn er nog andere maatregelen die je als ouder kunt nemen.  Ondanks dat je kind bepaalde regels heeft meegekregen, is er altijd nog het risico dat hij of zij op een verkeerde link klikt of iets dergelijks. Cybercriminelen hebben tegenwoordig onwijs veel verschillende manieren waarop ze mensen kunnen verleiden om ze onbewust toegang te geven tot hun computer. Om te voorkomen dat je kind jou per ongeluk met een virus opzadelt, kun je een VPN gebruiken. Een VPN kun je het best vergelijken met een digitale tunnel, die ervoor zorgt dat hackers niet bij jouw gegevens kunnen komen. Het gebruik van een VPN heeft nog meer voordelen, maar in dit geval is dit de voornaamste reden om er een aan te schaffen, op VPNgids is een overzicht te vinden met de beste providers.

Gebruik filters voor kinderen

Tegenwoordig hebben de meeste browsers, computers en mobiele devices speciale filters waarmee dubieuze sites geblokkeerd kunnen worden. Dit is zeer aan te raden voor mensen met kinderen. Als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat jouw kind op het internet toegang krijgt tot websites met porno of beelden van geweld, is het verstandig om je eens te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van filters. Door het gebruiken van deze filters, weet je zeker dat je kind geen toegang krijgt tot beelden die niet voor kinderen geschikt zijn.

Laat je kind direct aan de bel trekken als het wordt gepest

Dit is misschien wel de meest belangrijke tip van allemaal. Een van de grootste risico’s waar kinderen op het internet mee te maken krijgen, is het risico om gepest te worden. Voorkomen dat je kind gepest wordt, is voor een ouder vrijwel onmogelijk. Wel kun jij je kind aanleren om direct naar jou toe te komen wanneer hij of zij te maken krijgt met pestgedrag. Tegenwoordig gebeurt pesten veelal niet meer op het schoolplein, maar juist via het internet. Als je het idee hebt dat je kind gepest wordt, kan hij of zij er baat bij hebben om een bezoek te brengen aan Pestweb. Dit is een platform dat in het leven is geroepen om kinderen te helpen om te gaan met pesters. Het platform richt zich niet uitsluitend op cyberpesten, maar er is erg veel nuttige informatie over dit onderwerp te vinden.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

pesten, kinderen pesten, waarom pesten kinderen elkaar

Mama, ik ben lelijk…

Pesten is iets waarvan je niet wilt dat je kind mee te maken krijgt. Maar is het pesten of is het...
eitjes en kikkervisjes, sexuele opvoeding kinderen, seksuele voorlichting

Eitjes en kikkervisjes en meer …

Ik ben iets meer dan de helft van de maand, zeker op de door de weekse dagen alleen met mijn...