Eitjes en kikkervisjes en meer …

5 juni 2019

Ik ben iets meer dan de helft van de maand, zeker op de door de weekse dagen alleen met mijn kinderen. De opvoeding van de kinderen ligt dan in mijn handen. Papa is dan overal en nergens aan het werk en aangezien we op Curaçao wonen, zijn alle business trips  dus standaard met het vliegtuig, met bijbehorende vertraging en hotelovernachtingen inclusief. De opvoeding van de kinderen komt dus voornamelijk op mijn schouders terecht. eitjes en kikkervisjes

Iets wat ik over het algemeen met heel veel plezier doe, af en toe even boos moet worden maar we hebben met zijn drietjes en de hond een aardig evenwicht gevonden. Iedereen weet wat van hem of haar wordt verwacht en negen van de tien keer wordt daar ook aan gehouden en hebben we het knetter gezellig. “Alles mag, zolang het maar binnen de grenzen blijft en we niemand pijn doen”. Das het moto!

Lees ook: het geheim tussen onze benen >>

Lees ook: over piemels, poep en plas >>

Seksuele voorlichting

Waar je natuurlijk als moeder niet zo heel veel invloed op hebt is de gedachtegang van je eigen kinderen (en vooral die van andermans kinderen). Waar je over het algemeen ook geen invloed op hebt, is wanneer ouders van vriendinnetjes met seksuele voorlichting beginnen. Ik ben er als moeder van een vijf jarige dochter nog niet zo heel erg mee bezig. Behalve dan dat ze door haar grote broer weet dat jongetjes een piemel hebben en zij, ze heeft lang gedacht dat die ook ooit nog bij haar ging groeien, die niet heeft. Ook wordt er gewoon gedoucht met papa en mama.  En is een zwembroek, badpak, bikini, weet ik veel wat kennelijk een overbodige luxe in ons zwembad, want “mam, het zwemt veel lekkerder in je blote billen en niemand ziet me toch”.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten als meisjesmama >>

Blote billen

Hele dagen zie ik na schooltijd blote billen wiebelen op de luchtbedden en opblaasbeesten. Op de momenten dat papa er wel is, verzoek ik ze vaak toch even iets aan te trekken want papa vindt ze veel te groot geworden voor al dat naakt-gerecreëer. Maar daar hoor ik wel meer mannen over, dus dat zal meer wat over hun zeggen. By the way, op de stranden gaan er gewoon nette badpakjes, zwemshirt en zwembroeken aan want al dat blootgedoe is hier nou niet iets vanzelfsprekend.

De aanvang schooltijden zijn hier wat vroeger dan in Nederland, om 7:12 gaat de eerste bel en om 7:15 wordt je als ouder verzocht de klas en het schoolplein te hebben verlaten. Door deze, nogal vroege aanvangstijden en een reistijd van 40 minuten, gaat elke morgen bij ons om 5:45 uur de wekker en zitten we om 6 uur aan de ontbijttafel. Dit net iets te vroege ochtendmoment en voor het eerst seksuele voorlichting gaan voor mij niet door een deur. Iedereen moet vooral doen wat er op dat moment van hem of haar verwacht wordt en er mag best lekker gekletst worden. Mama doet niet mee, die heeft al haar hele leven last van een hardnekkig ochtendhumeur.

Eitjes en kikkervisjes

Sophie zit haar birkenstocks dicht te gespen en ineens komt er vanuit een heerlijke stilte, uit de richting van haar broer “in mama’s buik was je een eitje en in pappa’s buik een kikkervisje”. Haar oudere broer schiet in een zenuwachtige lachstuip.  En zij begint door deze lachstuip van hem over te gaan op een intens verdrietige huil, want het is toch zo, dat had haar vriendinnetje toch tegen haar gezegd. Uhhh Sophie, je hebt helemaal gelijk. Maar helaas, de carpooldate staat voor het huis, je moet nu naar school, we hebben het er later nog wel over. Heel veel later, zodra mama de vakliteratuur seksuele voorlichting voor kinderen nog maar eens heeft doorgelezen.

Wanneer begin je met seksuele voorlichting bij kinderenVertel jij je kinderen over eitjes en kikkervisjes of pak jij dat toch anders aan? 

TIP: dit boek is ook een handige leidraad!

 

LEES OOK: 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

socialmedia veilig op internet

Kinderen veilig houden op het internet

De snelle opkomst van het internet heeft ons als mensheid veel kansen gebracht. Echter, dit betekent niet dat het internet...
Even voorstellen...

Even voorstellen – Leandra (loedermoeder)

Even voorstellen hoe het werkt in deze loederfamilie die hun kind gewoon een koekje geeft als ze dat wil, de...
bedankt juf, juffenbedankje, juffencadeau,

Bedankt juf voor het fijne schooljaar! Maar wat is een leuk cadeau voor de juf?

Over een aantal weken is het al weer zover: het einde van het schooljaar. En bij het einde van het...