Je tiener wil meer privacy, wat nu?

26 oktober 2023

De tienerjaren zijn een spannende en turbulente tijd. Je kind is op zoek naar zijn eigen identiteit, en met dat proces komt ook de wens voor meer privacy. Het kan voor ouders een uitdaging zijn om die groeiende behoefte te erkennen en te respecteren, zonder het gevoel te hebben dat ze hun kind “verliezen”. Hoe ga je hiermee om? En hoe geef je je tiener meer privacy in huis, zonder hem of haar volledig los te laten?

Open het gesprek over privacy

Je tiener wil waarschijnlijk meer tijd alleen doorbrengen, met vrienden of gewoon even weg van het gezin. Het is belangrijk om hierover een open gesprek te voeren. Vraag waarom hij of zij meer privacy wil, wat het voor hen betekent en hoe je daarbij kunt helpen.

Maar privacy in huis gaat niet alleen over tijd. Het gaat ook over fysieke ruimte. Hier komen de shutters ramen om de hoek kijken. Shutters voor de ramen geven je tiener de kans om zijn of haar kamer af te sluiten van de buitenwereld. Ze kunnen licht doorlaten, maar tegelijkertijd de kamer beschermen tegen nieuwsgierige blikken.

Pas de inrichting van de kamer aan

Nu je de behoefte aan privacy erkent, is het tijd om actie te ondernemen. Een manier om dit te doen is door de kamer van je tiener opnieuw in te richten. Begin met de ramen: zwarte houten jaloezieën zijn bijvoorbeeld niet alleen stijlvol, maar ze bieden ook de gewenste privacy. Ze blokkeren het zicht van buitenaf volledig en creëren een gezellige sfeer in de kamer. Maar vergeet ook niet de deur! Overweeg een slot op de deur te plaatsen, als je tiener daar behoefte aan heeft. Het belangrijkste hierbij is vertrouwen. Zorg ervoor dat je tiener begrijpt dat het slot er is voor privacy en niet om geheimen te verbergen.

Stel grenzen en blijf betrokken

Het geven van meer privacy betekent niet dat je geen regels of grenzen moet stellen. Het is nog steeds belangrijk om betrokken te blijven bij het leven van je tiener. Bespreek welke tijden geschikt zijn om de deur op slot te doen. Moedig je tiener aan om zijn of haar leven te delen, maar wees niet te opdringerig. Vind een balans tussen het respecteren van hun privacy en het tonen van interesse in hun welzijn.

Uitdagende tijden 

De tienerjaren kunnen zowel voor ouders als voor tieners uitdagend zijn. Maar door te communiceren, aanpassingen te maken in de leefomgeving en duidelijke grenzen te stellen, kun je zorgen voor de gewenste privacy voor je tiener zonder het contact te verliezen. Vertrouwen, begrip en respect zijn hierbij de sleutelwoorden. En vergeet niet: deze fase gaat voorbij. Voor je het weet, heb je een volwassen kind dat terugkijkt op zijn tienerjaren met waardering voor de ruimte en privacy die je hem of haar hebt gegeven.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

9574

Moeders opgelet! Het perfecte tasje voor de digitale meid

Het is een drukke ochtend in huis. Terwijl de koffie pruttelt, maakt een moeder haar dochter klaar voor school. Het...
menstruatie-slips

Getest; Menstruatie slips – Tienermeiden gaan zelfverzekerd de deur uit + kortingscode

Tegenwoordig worden meisjes steeds op jongere leeftijd ongesteld. Waar de gemiddelde tiener in de jaren 1830 op ongeveer hun 17e...
jeugdpuistjes-puistjes

Veel last van puistjes? Dit kun je doen!

Veel jongeren krijgen last van zogeheten jeugdpuistjes. Deze puistjes horen bij de leeftijd en zouden na verloop van tijd dus...