Een gezellige zolderkamer: zo doe je dat

18 februari 2024

Wanneer er een kleine op komst is, of jouw kind wat groter wordt, kan het zijn dat er een nieuwe slaapkamer nodig is in huis. De zolder is hier in veel gevallen geschikt voor, maar het vergt wel wat aanpassingen. Met goede isolatie en meer ramen, zoals een Velux dakraam, is ook de zolder prima geschikt als slaapkamer. Zo maak je van een oude rommelzolder een gezellige slaapkamer.

Temperatuur

Op zolder is het in de winter vaak koud en in de zomer bloedheet. De meeste zolders zijn namelijk niet bijster goed geïsoleerd. Gelukkig is isolatie aan de onderkant van het dak gemakkelijk aan te brengen. Ga voor een laag van zo’n 13 centimeter.

Vocht

Door slechte isolatie kan de zolder erg vochtig zijn. Dit voelt klam en kan bovendien schimmel veroorzaken. Ventileer de ruimte goed om de vochtgraad omlaag te brengen. Mocht het openzetten van ramen en deuren niet voldoende helpen, maak dan gebruik van vochtvreters of een vochtvretende machine.

Voldoende licht

Veel zolders hebben niet veel ramen. Voor een prettige leefervaring heb je voldoende daglicht nodig. Daarom is het misschien noodzakelijk om een paar extra ramen te installeren. Twijfel je over de hoeveelheid ramen? Je wilt ongeveer een kwart van het vloeroppervlak aan ramen hebben. Op zolder is een dakraam de handigste optie.

Een fijne trap

In veel oude huizen wordt de zolder met niet veel meer dan een ladder bereikt. Dat is niet bepaald veilig en al helemaal niet wanneer je jouw kind daar laat slapen. Investeer daarom in een goede trap. Hiervoor hoef je echt niet het hele huis te verbouwen. Losse, stevige, houten trappen met brede treden kun je bij een bouwmarkt kopen. Wanneer je deze vastschroeft aan de vloer op zolder, heb je een goedkope en veilige trap.

De laatste stap

Wanneer dat alles eenmaal gefikst is, kun je beginnen aan de laatste en tevens ook de leukste stap: het inrichten van de kamer. Let op dat je niet al te hoge meubels koopt, op veel zolderkamers loopt het dak schuin af, waardoor je meubels van een bepaalde hoogte niet kwijt kunt. Je kunt daarom beter kiezen voor bijvoorbeeld lange kasten, dan voor een hoge kast. Deel de ruimte slim in door bijvoorbeeld hoge meubels in te zetten als room-divider. Ga samen met je kind op zoek naar mooie kleuren en spulletjes, om de zolderkamer van hun dromen te realiseren.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderkamer-babykamer

Dé kinderkamer trends van 2024

Verwacht je binnenkort een kleintje? Gefeliciteerd! Dan ben je misschien al bezig met het inrichten van de kinderkamer. Meubels, muurkleuren,...
Ontwerp-zonder-titel-2

Een hippe meidenkamer voor twee

De kamer voor jouw dochter is een leuk project om samen als moeder en dochters aan te pakken. Hartstikke spannend...
image-2

Eigen werkplekje voor je dochter: investeer in deze zaken

Er komt een moment dat je dochter behoefte krijgt aan een eigen plekje rustig te kunnen werken voor school. Op...