Geen Zwarte Pieten meer?

18 november 2017

‘Mama ik weet het zeker, het komt echt niet goed met Sinterklaas.’

Het is zeven uur ‘s morgens, gisteren is het Sinterklaasjournaal begonnen. Ons kleinste blonde meisje komt in haar pyjama, net wakker, compleet verwilderd met haar haar recht op haar hoofd de badkamer binnen. Ik heb net gedoucht en sta mezelf op te maken. Ik schrik als ze binnenkomt. Onderzoekend kijk ik haar onderzoekend aan en zeg: ‘het komt echt goed meisje, Sinterklaas verdrinkt niet zomaar.’

‘Mama, wil jij Sinterklaas appen? En vragen hoe het gaat.’

Voorgaande jaren heb ik een Sinterklaas en een paar pieten geregeld voor Sinterklaasavond en ik heb dus het nummer van Sinterklaas in mijn telefoon. Tenminste dat denken mijn dochters…

Appen met Sinterklaas

‘Natuurlijk schatje, ik zal hem appen.’ Ondertussen breek ik mijn hoofd over hoe ik ervoor ga zorgen dat er ook een antwoord komt op mijn app. Ik maak een app groep aan met mijn man en noem de groep Sinterklaas! Geregeld, mijn man geeft antwoord alsof hij Sinterklaas is.

Als ik onze jongste dochter vertel dat het goed gaat met de Sint slaakt ze een zucht van verlichting. ‘s Avonds kijken we weer het Sinterklaasjournaal. We zitten met z’n drieën op de bank en vragen ons af wie de ‘witte’ mannen in gewone kleding in de stuurhut zijn. Onder het eten hebben we het erover, tijdens het in bad gaan hebben we het erover en in bed hebben we het er nòg over. Hoe loopt dit af? Wat is het spannend!

Tijdens al deze gesprekjes vragen mijn twee kleine blonde meisjes zich geen enkele keer af waar Zwarte Piet nou eigenlijk is. Sterker nog ons oudste blonde meisje is ervan overtuigd dat de mannen in de stuurhut de pieten zijn! Ik breng daar stellig tegenin dat dit niet kan omdat ze niet zwart zijn. Het kleinste blonde meisje kijkt mij hierop meewarig aan en zegt: ‘Mamaaaa, ze hebben nu toch een ring waarmee ze binnen komen, Pieten zijn niet meer zwart!’

Geen Zwarte Pieten

Dezelfde avond, als de meisjes slapen, kijk ik op social media naar reacties van anderen op het Sinterklaasjournaal.

Op Twitter zie ik veel negatieve reacties. ‘Heel Holland kotst op het Sinterklaasjournaal’ is één of ander initiatief van een woeste Zwarte Piet fanaat om het Sinterklaasjournaal in de ban te doen. Verder zie ik veel tweets van ouders die schrijven dat hun kind zo verdrietig is omdat Zwarte Piet nog niet in beeld is geweest. Ik verbaas me hier enorm over en maak ik me er toch ook een beetje boos om. Volwassenen die het een probleem vinden dat er geen zwarte pieten meer in beeld zijn, die onder het mom van ‘verdrietige’ kinderen hun gal spuwen. Vreemd! Op z’n zachtst gezegd!

Ik zie tweets voorbij komen met verwensingen aan het adres van de directeur van de NTR. Deze krijgen nogal wat bijval. Belachelijk vind ik.

Al met al weer een heleboel volwassenen die ergens een probleem mee hebben en dit afschuiven op hun kinderen. Het is de instelling van de volwassenen die het Sinterklaasfeest maken of breken. De kinderen zijn niet bezig met Zwarte Piet of niet. Zij kijken naar de Sint en ‘hun’ cadeaus!

Ondertussen hebben wij het vooral heel leuk. Het speculeren hoe het af gaat lopen en waar het naar toe gaat. Ik geniet ervan en doe lekker met ze mee!

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

verplichtingen tijdens feestdagen

De feestdagen zijn geen (kerst)bal aan!

Het is weer zo ver. De laatste maand van het jaar is aangebroken en dat brengt weer heel veel drukte...
adventskalenders, de gruffalo, de gruffalo adventskalender, Kinder adventskalender, uitgeverij lemniscaat

Aftellen naar de feestdagen met deze bijzondere adventskalender

Sinterklaas en Kerstmis, de tijd waarin iedereen in de ban is van kadootjes geven en krijgen. Voor de kleinere kids...
Sint cadeau tips, cadeautjes voor meiden, leuk voor meiden, studio pets, studio pets knuffels

Sint cadeau tips; deze cadeautjes zijn leuk voor meiden!

Ieder jaar ben ik als Sintermama al op tijd in de weer om alle pakketjes weer tijdig in huis te...