Zorgeloos afscheid nemen: overweeg een uitvaartverzekering

19 september 2023

Wanneer iemand komt te overlijden, zal er een uitvaart volgen. Het regelen van een uitvaart kan zowel emotioneel als praktisch een zwaar en intimiderend proces zijn. Daarnaast loopt een mooie uitvaartdienst al snel hoog op in de kosten. Wanneer jij komt te overlijden, zijn jouw nabestaanden verantwoordelijk voor het regelen van jouw uitvaart. De uitvaart wordt bekostigd van jouw spaargeld. Als jij niet voldoende spaargeld hebt, zullen jouw nabestaanden verantwoordelijk zijn voor de kosten. Op het moment dat jij niet voldoende spaargeld hebt of wil voorkomen dat jouw nabestaanden stress ervaren van het organiseren van een uitvaart, kun je ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekeraar helpt jouw nabestaanden met het organiseren van de uitvaart (bij een dienstenverzekering) en zal (een gedeelte van) de kosten vergoeden. In dit artikel lees je meer informatie over uitvaartverzekeringen.

Ontzorg je nabestaanden

Om te voorkomen dat je nabestaanden veel stress ervaren tijdens het organiseren van de uitvaart, kun je ze ontzorgen met een uitvaartverzekering. Als je een uitvaartverzekering afsluit, betaal je een bepaald bedrag per maand. Zo ben jij verzekerd voor je uitvaart. Met een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden gesteund worden na jouw overlijden, en dat ze ondersteund worden bij het regelen van jouw uitvaart (wanneer je een dienstenverzekering hebt afgesloten). Hiermee verzeker je namelijk (een deel van) de kosten die bij de uitvaart komen kijken. Zo heb jij voor een klein bedrag per maand een verzorgde uitvaart die jouw nabestaanden gaat helpen tijdens hun rouwproces.

Polissen

Er zijn natuurlijk verschillende soorten uitvaarten, elk afgestemd op de overledene en zijn of haar nabestaanden. Zo kun je ervoor kiezen om je te laten begraven, maar cremeren is natuurlijk ook een optie. Deze keuze kun je zelf maken, of je kunt de keuze overlaten aan je nabestaanden. Afhankelijk van de soort uitvaart, sluit je een verzekering af. Zo houdt een begrafenispolis in dat je de begrafeniskosten deels of in zijn geheel verzekert. De kosten van een begrafenis kunnen namelijk flink oplopen, wel tot €11.000, en niet iedereen kan dit met eigen spaargeld betalen. Om te voorkomen dat je nabestaanden meer geld moeten betalen dan ze beschikbaar hebben, sluit je dus een polis af. Helemaal met het oog op de toekomst is dit belangrijk. De prijzen stijgen, ook in de wereld van uitvaarten. De kosten van een begrafenispolis zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals je gezondheid en leeftijd.

Waarom kiezen voor een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering zorg je er dus eigenlijk voor dat je nabestaanden, naast hun rouwproces, niet te maken krijgen met financiële lasten. Deze kunnen, bovenop de rouw, namelijk voor stress en mentale klachten zorgen. Daarnaast wordt er bij sommige verzekeraars ook hulp geboden aan nabestaanden, namelijk nabestaandenzorg. Deze zorg wordt niet alleen geboden tijdens het regelen van de uitvaart, ook na het hele proces worden nabestaanden ondersteund tijdens hun rouwproces. Zo kunnen jouw nabestaanden voorzichtig weer de draad oppakken na jouw overlijden.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderbijslag

De kinderbijslag komt eraan!

Nog een paar nachtjes slapen en dan komt de kinderbijslag weer op je rekening gestort. Dat is altijd een fijn...
Ontwerp zonder titel

Huisdieren – Afscheid nemen van ons hondje

We hebben altijd al veel huisdieren gehad en dus zijn onze kindjes ook opgeroeid met ze! We betrekken ze altijd...
kinderbijslag

Kinderbijslag – Give me that money

Joehoeee , het is weer oktober, dat betekent; kinderbijslag! Maar wat koop je nu eigenlijk hiervan? Waar geef je het...