In de wintermaanden is het vaak lastig om het comfort in huis hoog te houden. Zeker in oudere woningen is dit moeilijk. We willen maar al te graag thuiskomen in een warme en fijne woning, maar de realiteit is dat we telkens de thermostaat weer een stukje verder open moeten zetten en de temperatuur niet stabiel te krijgen is. Zonde, want dit heeft grote gevolgen voor zowel de energierekening als de gezelligheid in huis. Daarom is het belangrijk om warmteverlies in huis te voorkomen. Lees verder en ontdek drie handige tips waarmee je het warmteverlies kunt vermijden.
1. Kies voor andere beglazing
Veel warmte gaat verloren door de ramen. Tegenwoordig worden nieuwe woningen dan ook standaard geleverd met dubbele beglazing of zelfs isolatieglas. In oudere woningen is er echter vaak nog enkelglas aanwezig. De beste manier om te beginnen met isoleren is dus door de ramen aan te pakken.
Dubbele beglazing is echter niet altijd mogelijk. Dit zien we bijvoorbeeld in monumentale panden of bij glas-in-loodramen. In dat geval zijn er echter ook andere mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorzetramen. Dit is een raam dat letterlijk voor het bestaande raam wordt geplaatst. Hierbij gaat het bestaande raam niet verloren, maar wordt er simpelweg een extra laag gecreëerd. Het effect is vergelijkbaar met dubbelglas.
Het vervangen van de ruiten in huis is een flinke investering. Dat begrijpen we goed. Besef echter wel dat dit een investering is die je heel snel terug kunt verdienen. In de eerste plaats doordat er veel minder warmte verloren gaat en de temperatuur in huis stabiel blijft. Hierdoor zal je minder stoken en zal de energierekening drastisch verlagen. Daarnaast geniet je ook van meer comfort én wordt de woning meer waard. Deze investering verdien je dan ook gegarandeerd terug.
Laat je adviseren over betere isolatie
De beste manier om warmteverlies tegen te gaan is uiteraard door beter te isoleren. Maar het is ook begrijpelijk als je door de bomen het bos niet meer ziet. Isoleren is op heel veel verschillende manieren mogelijk, dus waar kies je dan voor? Zeker als je woning al verouderd is en er dus heel veel nodig is. Je kunt niet alles tegelijk doen, dus welke ingreep heeft dan het meeste effect en kan beter als eerst worden uitgevoerd?
Dit is een lastige vraag. Daarom is het belangrijk om je hierover te laten adviseren door een deskundige. Iemand die samen met jou door de woning loopt en onderzoekt wat er precies nodig is en hoe je dit het beste op de korte termijn kunt aanpakken.
Laat je ook direct informeren over de mogelijke financiële regelingen die getroffen kunnen worden om het isoleren aantrekkelijker te maken.
Voorkom tocht
Tocht heeft niet alleen gevolgen voor het wooncomfort, maar leidt ook tot veel warmteverlies. Daarom is het belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Controleer daarom alle ruimtes in huis uitvoerig op kieren, naden en niet afgesloten ventilatiekanalen. Je kunt ook denken aan een open brievenbus of gaten in de muren. Probeer deze allemaal zoveel mogelijk te dichten.