hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabel


Blogs dopen, je kind laten dopen, wanneer laat je je kind dopen

Published on augustus 11th, 2019 | by Carola

0

Wanneer laat je je kind dopen?

Dopen… Er zijn zoveel redenen waarom mensen hun baby of jongere kind laten dopen. De meesten doen dit uit religieuze overwegingen. Maar na wat rondvraag gedaan te hebben merk ik ook dat er ouders zijn dit doen om de familietraditie in ere te houden en niet degene willen zijn die het verbreekt.

Lees ook: Je kind laten dopen nu nog? >>

Wanneer laat je je kind dopen?

Recent heeft mijn nicht zich laten dopen, 28 jaar, bijna 29 jaar. Zij is dus niet gedoopt toen ze klein was, maar heeft nu heel bewust deze keuze kunnen maken. Zij heeft aangegeven dat ‘waarom’ een grote vraag in haar leven is.

dopen, je kind laten dopen

Bewust op oudere leeftijd

Ze vraagt zich af waarom bepaalde situaties zich voordoen in haar leven. Deze vragen bleven eigenlijk altijd onbeantwoord. Zelf geeft ze aan dat ze met God in aanraking gekomen is en sinds dien wel antwoorden gevonden heeft. Ze voelt dat ze er mag zijn, het gevoel dat ze kan en mag leren.

Waarom geloof je?

Als mensen aan haar vragen waarom ze gelooft zegt ze: “Omdat we nooit alleen zijn en er altijd van ons gehouden zal worden.” Mijn nichtje geeft aan dat ze een ontzettend zwaar jaar achter de rug heeft, wat ik alleen maar kan beamen. In dit jaar zijn er wonderbaarlijke situaties geweest waarbij zij gevoeld heeft dat God heeft laten merken dat ze niet alleen waren. Situaties die zij niet konden verklaren, maar die hen wel geholpen heeft. Ze voelt dat ze altijd begeleid geweest is door God, ookal wist ze dat op dat moment zelf nog niet.

Zo heeft zij dus echt een bewuste keuze gemaakt. Noortje is mee geweest naar deze doopviering. We hadden een mooie uitnodigingskaart gekregen en vanaf dat moment zei ze al dat ze mee wilde. Ik ben samen met haar geweest. Ze had een mooie jurk uitgekozen en wist precies wat ze met haar haar wilde. Echt een dametje is ze aan het worden! Er was een kinderdienst, maar dan zou ze de hele viering missen, dus Noortje is de hele dienst in de kerk geweest. Iets waar ik heel trots op ben, ze heeft zich zo netjes gedragen, was keurig stil. De doop zelf vond ze heel mooi om te zien. Na afloop kregen wij allemaal een rode roos. Deze heeft zeker 2 weken gestaan! En Noortje wilde in de kerk nog even op de foto.

dopen, je kind laten dopen

Kinderen bewust laten dopen toen ze klein waren

Ik heb mijn kinderen juist bewust laten dopen toen ze kleiner waren, maar de manier waarop mijn nichtje het gedaan heeft vind ik ook heel erg mooi. Ik zal om die redenen ook nooit iemand afvallen.

Ik heb het mijn kinderen meegegeven, een doopviering in de kerk en ze zitten op een Christelijke school. Mochten ze ooit besluiten er verder niets mee te doen, respecteer ik dit ook.

Tijdens een doopviering komen er een aantal aspecten terug, maar de wijze waarop het ingezet wordt kan per kerk anders zijn:
– Water: Degene die gedoopt wordt, wordt gedoopt met water, wat een verwijzing is naar Jezus die zich liet dopen in de Jordaan. Het staat voor de zuiverende werking en het wegwassen van de zonden
– Doopkaars: Deze staat letterlijk symbool voor een lichtpunt. Op moeilijke momenten, maar ook op feestelijke gebeurtenissen kan de doopkaars thuis nogmaals aangestoken worden
– Doopnaam: vaak wordt er een doopnaam aan het kind gegeven. Wij hebben Noortje de namen van mijn moeder gegeven. Zo heb ik de naam van mijn oma. Deze gedachte vind ik heel erg mooi

Hoe staan jullie tegenover dopen? Zijn jullie kinderen gedoopt? Of laten jullie dat aan hen over als ze ouder zijn? Of hebben jullie helemaal niets met het geloof?
Comments are closed.

Back to Top ↑