Buiten spelen en loslaten

16 mei 2019

Nu het mooie weer is aangebroken zie ik een heleboel voordelen. Maar wanneer mag je kind alleen buiten spelen?

Toen de kinderen zich uren in de zandbak in de tuin konden vermaken, kon ik rustig mijn dingetjes in huis doen en lekker in het zonnetje erbij zitten. Maar inmiddels is de tuin, ondanks alle speelvoorzieningen, toch te klein geworden. De kinderen willen voor op straat spelen met de rest van de kinderen van school. Vorig jaar, toen Robyn 5 jaar was en Sef 3 jaar ging ik met ze mee naar buiten. Als zij voor op straat speelden, stond ik erbij met een kopje thee. Vanaf een afstandje kon ik ze zien en stond ik een beetje in de zon te staan. Ik wilde ze juist wel de ruimte geven en niet ieder woord horen.

Buiten spelen met GPS horloge, lees de blog van Ingrid >>

schommelen, schommel kind, primarkWanneer mag je kind alleen buiten spelen?

Dit jaar wilden we het anders aanpakken, zodat ik ook nog iets anders met mijn tijd kon gaan doen. We hebben duidelijke afspraken met Robyn gemaakt over buitenspelen en waar ze wel/niet mag komen en wat ze wel/niet mag doen. En toen kwam het voorjaar. Ze leerden steeds meer kinderen uit de buurt kennen, wat natuurlijk hartstikke leuk is. We hebben de regel dat je niet ergens binnen mag spelen zonder dat we het weten. Mocht je ergens binnen gaan spelen, dan moet je dat eerst even zeggen.

Waarom moeten kinderen veel buiten spelen?

Laat kinderen veel buiten spelen, zo bewegen ze in ieder geval voldoende. Frisse lucht is sowieso goed, natuurlijk. Maar nog belangrijker zijn de sociale aspecten. Je kind leert omgaan met verschillende soorten kinderen, leert zich aanpassen, maar leert ook om voor zichzelf op te komen. En ieder uur dat kinderen buiten spelen, zitten ze niet achter de tv of laptop en dat is een pluspunt voor de ogen. Maar wanneer mag je kind alleen buiten spelen? Op welke leeftijd kun je ze vertrouwen?

Uren speelplezier met dit leuke buitenspeelgoed voor meisjes >>

Kinderen samen laten buiten spelen

Best lastig om je kinderen los te laten. Robyn is een stuk braver en verantwoordelijker dan Sef, dus hij mag nu alleen mee als zijn zus ook buiten is. Maar het is natuurlijk helemaal niet haar verantwoordelijkheid om op hem te letten. Dus daar moeten we nog iets op verzinnen. Maar Sef binnenhouden terwijl zijn zus buiten speelt is ook geen optie. Dus regelmatig sta ik toch weer met een kopje thee met een buurman te kletsen om hem stiekem in de gaten te houden. En verder ga ik sowieso regelmatig even kijken of ik ze ergens zie. Best gek dat je ineens niet meer weet wat ze allemaal doen en zeggen. Ik kan nu nog niet genieten van deze nieuwe vrije momenten, maar dat zal vast wel wennen.

Wanneer mag je kind alleen buiten spelen? En heb jij nog handige tips of regels? Ik ben benieuwd!

wanneer mag je kind alleen buiten spelen

Leuk buitenspeelgoed: NERF
Zachte kleurige pijltjes schieten die je vrij makkelijk terug vindt. Leuk om bijvoorbeeld flesjes mee om te schieten voor punten.

nerf pistool, nerf buiten spelen, nerf

berg skelter, kinderen buiten spelen, kinderen loslaten

Samen de camping ontdekken met de skelter. Zonder papa en mama. Gelukkig wisten ze onze caravan prima terug te vinden. En ander is er altijd nog een GPS horloge. Daarmee kun je bellen en bijvoorbeeld zeggen dat ze terug moeten komen.

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

buitenspeelgoed voor meisjes

Het leukste buitenspeelgoed voor meisjes

Buitenspelen is zo ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de gezondheid en de beweging maar ook voor de ontwikkeling....
kinder en zwemmen, angst

Ik leg het liefst mijn kind aan de ketting

Hoe heerlijk is het als je nog geen angsten kent en overal maar op af stapt, onderneemt of de uitdaging...
20220205_151750

Review Gps horloges van One2Track + WINACTIE

De kids worden groter en tegenwoordig is onze veilige tuin niet meer de plek waar ze nog willen spelen. Onze...