4 tips voor een veilige winterse rit met je gezin

11 december 2017

Met je dochter naar de schaatsbaan of met het hele gezin naar de kerstmarkt: ook in de winter wil je veilig de weg op met kinderen op de achterbank. Dan is het nu een goed moment om even te checken of je goed voorbereid bent. Vergoedt je autoverzekering bijvoorbeeld de schade als je een uitglijder maakt op een gladde weg? Of een flinke hagelbui of je dak krijgt? En hoe zat het ook alweer met winterbanden? Deze 4 tips voor een veilige winterse rit met je gezin van Independer helpen je op weg.

  1. Ga goed voorbereid op pad bij code rood

Als het écht guur weer is, dan waarschuwt het KNMI met code geel, oranje of rood. Het kan zijn dat code rood jouw buurt geldt en het KNMI afraadt om de weg op te gaan. Bedenk dan even of de kerstmarkt of schaatsbaan niet een dagje kan wachten. Wij adviseren in zo’n geval om het advies van KNMI op te volgen.

Gaan jij en je kinderen bij een waarschuwingscode wel met de auto op pad? Wees dan goed voorbereid. Krab je ruiten bijvoorbeeld, voor goed zicht. Houd je aandacht er extra goed bij. En pas je rijstijl aan. Zo is het slim om je mistlamp aan te doen, bij minder dan 50 meter zicht.

Was je goed voorbereid, maar ontstaat er tijdens het autorijden toch schade? En is er volgens je verzekeraar geen sprake van roekeloos gedrag (zoals te hard over een ijzige snelweg rijden)? Dan vergoedt je verzekeraar de schade. Met een beperkt of volledig casco verzekering ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto en die van iemand anders. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan krijg je de schade vergoed die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

  1. Check of winterbanden in het buitenland verplicht zijn

In Nederland ben je niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Rijd je dus zonder winterbanden? Dan is je autoverzekering gewoon geldig. De overheid raadt het gebruik van winterbanden aan. Dat is veiliger bij winters weer. Ga je op wintersport naar Italië, Oostenrijk of misschien wel Duitsland? Check dan van tevoren de regels rond winterbanden en sneeuwkettingen per land. Ben je in een land waar winterbanden verplicht zijn en rijd je schade? Dan kan het zijn dat je (deels) aansprakelijk wordt gesteld, en je de kosten voor de schade niet (100 procent) terugkrijgt.

  1. Bekijk je eigen risico

Zit je in een heftige storm- of hagelbui en rijd je schade? Je bent hiervoor verzekerd als je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering hebt. De schade door storm of hagel maakt verder niets uit voor de premie van je autoverzekering of je schadevrije jaren. Let op: misschien geldt wel een eigen risico voor het herstellen van de schade. Op je polisblad staat wat je eigen risico is en of je de schade deels zelf moet betalen.

Heb je een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. De kosten van de autoschade zijn dan voor jouw rekening. Wat krijg je wél vergoed? De schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

  1. Laat een sterretje in je ruit alvast repareren

Bij vrieskou kan een sterretje zo een barst worden. Ruitschade is verzekerd met een beperkt casco en volledig casco autoverzekering. Je krijgt dan de kosten terug van je autoverzekeraar. Is het sterretje te ver uitgescheurd om te repareren? Dan heeft je auto een nieuwe ruit nodig. Voor deze kosten geldt meestal een eigen risico. We raden dan ook aan om een sterretje te laten repareren voordat de winter écht begint. Wel zo veilig.

Heb je andere schade door het winterse weer? Dan ben je daarvoor alleen verzekerd met een volledig casco autoverzekering. Zoals in de sloot terechtkomen na een slip. Claim je deze schade? Dan worden je schadevrije jaren minder. Daarom is het in zo’n situatie soms handiger om de autoschade zelf te betalen als je dat kunt.

Gooit één van de vriendinnetjes van je dochter per ongeluk een bevroren sneeuwbal tegen je auto? En heb je hierdoor schade aan je auto? Als je een beperkt casco of volledig casco verzekering hebt en je claimt de schade, probeert je verzekeraar de schade bij de veroorzaker te verhalen. Ook kun je je rechtsbijstandverzekering inzetten.

Lees ook: Zorg dat je warme winterkleding draagt >>

 

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

Mim-pi hartjesjurk meisjesjurk meisjeskleding boho kindermode kidsfashion

Mim-pi dreams come true

Mim-pi is een hip en lief kinderkledingmerk voor meisjes van 2 t/m 10 jaar in de maten 92 tot en...
original_2018-04-14-beekse-bergen-safari-resort0638-bewerkt_-_copy-5b8fecf0baaf3

De leukste kindercampings.

De zomervakantie staat weer bijna voor de deur en dat betekent dat veel mensen weer op vakantie gaan. Frankrijk, Spanje...
zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2022, jubel kinderkleding

De zomer in je bol #Summervibes + korting

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2021, kindermode zomer 2021, strandkleding meisje, zomerjurkjes, meisjeskleding zomer, kinderkleding zomer