hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabel


Uittips

Published on april 29th, 2014 | by Colinda

0

Deftig dienen

Wegens overweldigende belangstelling in de voorjaarsvakantie kunnen kinderen in Kasteel de Haar Utrecht ook in de Meivakantie het enige echte Kasteeldiploma ‘Deftig dienen’ halen!

Van 27 april tot en met 11 mei 2014 ontdekken jeugdige bezoekertjes alles over kasteelpersoneel in het grootste en deftigste kasteel van Nederland. Beleef zelf hoe knechten en koetsiers, kamermeisjes en kapsters van de baron en de barones werkten en leefden.

Hebben jullie thuis personeel? Een kok in de keuken, een kleedster die je helpt bij het aankleden of een chauffeur die je naar school brengt? Honderd jaar geleden was het heel gewoon voor gezinnen om huispersoneel te hebben. Wist je dat huispersoneel toen heel jong was? Kinderen van 12 jaar gingen al werken bij een rijke en deftige familie omdat er thuis brood op de plank moest komen en het te duur was als ze na hun 12e nog naar school gingen. Huispersoneel hoorde bij het leven zoals eten en slapen en wie een beetje meetelde in de wereld had op zijn minst twee knechten.

De familie van Zuylen van Nijevelt van De Haar is zo’n deftige familie, zij woonden in het grootste en meest luxe kasteel  van Nederland. Zij hadden grotere huizen, meer kamers, meer gasten, meer land, meer koetsen en automobielen, meer luxe en dus ook meer personeel in dienst . Hoe kookten kasteelkoks 100 jaar geleden? Weten jullie wat een patissier is? Waarom hielp een kamermeisje de barones met aankleden? Wat deden tafelbedienden en afwassers in de dienkamer tijdens een chique diner? Wat is een linnenmeisje? Wie bouwde het kasteel voor de baron en de barones? Waarom mochten de voeten van het personeel niet te horen zijn op de personeelstrap? En wat is een bellenbord eigenlijk? Leer alles over personeel op het kasteel, van knecht en koetsier tot kamermeisje en kapster!

Heb je tijdens de kinderrondleiding ‘De Barones Vertelt’ goed opgelet? Haal na afloop het enige echte Kasteeldiploma ‘Deftig dienen’ met je eigen naam erop! Kijk hier voor openingstijden en meer informatie >>>

1655115_591352730941955_1027381373_o
Comments are closed.

Back to Top ↑