hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabel


Blogs Temperamentvolle kinderen, Girlslabel

Published on september 23rd, 2014 | by redactie

0

Bijzondere kinderen zijn ook kinderen

Temperamentvolle kinderen zijn kinderen met “bijzondere” eigenschappen. Ze zijn heel gevoelig, beleven alles intens, zijn opmerkzaam en hebben een zeer sterke eigen wil. Dat heeft z’n voordelen! Ze leven zich vaak enorm in gevoelens van anderen en kunnen intens genieten van alles wat ze beleven. Deze eigenschappen kennen natuurlijk ook de nodige nadelen.

Temperamentvolle kinderen kunnen extreem ver gaan om hun zin te krijgen, ze worden soms volledig overmand door hun intense emoties en kunnen veel last hebben van allerlei dingen die een ander kind niet eens opmerkt. Als je daar als ouder geen rekening mee houdt, kunnen driftbuien en hysterische huilbuien het gevolg zijn. Maar als je een temperamentvol kind goed begeleidt, zullen de voordelen van deze eigenschappen steeds meer naar voren komen en zijn het heel lieve, zorgzame, sociale en “bijzondere” kinderen.

Maar wat is goed begeleiden? Daar kan ik niet altijd het juiste antwoord op geven. Er zijn zeker goede richtlijnen voor het begeleiden van temperamentvolle kinderen maar ook die zullen niet altijd de juiste uitwerking hebben zoals in de boeken beschreven staat. Het zijn moment opnames en de situatie hangt af van alle factoren die je maar bedenken kan. In mijn beleving blijft het zoeken naar dé juiste begeleiding die op dat moment zinvol is voor je kind en voor jou. Elk kind is uniek in zijn soort en de juiste opvoeding en begeleiding is in zijn soort juist weer uniek! Was er maar één soort dat bij elk kind toe te passen was, dat zou het een stuk gemakkelijker maken! Alhoewel…dan valt er niks meer te leren van elkaar op het gebied van opvoeden en begeleiden.

Temperamentvolle kinderen kunnen snel overprikkeld raken door bijvoorbeeld drukte om hen heen en hebben dan soms juist behoefte aan rust. Gun en geef ze die ook! Daar worden zij, en ook zeker jij, blij van. Ze voelen zich graag verbonden met alles en iedereen, willen graag samen dingen ondernemen en vragen vaak bevestiging voor veel dingen. Dat is natuurlijk ook best vermoeiend.

Een temperament vol kind wil graag zelf de touwtjes in handen hebben, houden én alles zelf bepalen. Tja…dat gaat dus niet! Het kan niet zo zijn dat een kind de macht over de ouder gaat krijgen. Integendeel! Dus toch zeker wel die grenzen aangeven maar niet door teveel “macht” op ze uit te oefenen. Ook al is dat soms moeilijk want zeg…”ik ben hier toch zeker wel de baas!” Het is handig ze meerdere keuzes te bieden en met ze te overleggen waardoor ze zich begrepen voelen. Maar tot op een bepaalde hoogte naar mijn mening! Het moet geen “discussiëren” worden met je peuter of kleuter!

Temperamentvolle kinderen houden niet altijd van spontane verrassingen, zelfs niet als ze heel leuk zijn! Snap je toch niet? Toch wel…iets wat ze niet in het hoofd hadden maar toch gaat gebeuren dat is voor hun een schakel moment en dat vinden ze soms lastig en raken dan van slag. Soms is het handig om dingen vooraf te vertellen maar ook niet altijd! Hangt weer af van het moment en de situatie. Hier komt weer “het zoeken naar wat juist is” om de hoek kijken. Het enige wat je moet doen is…Ga op je gevoel af en geef en gun je kind(eren)de tijd! Jij kent je kind immers het beste! Wat een ander ook zegt of denkt! De enigen die je zullen begrijpen zijn ouders met ook een “bijzonder” kind!

Eva Bronsveld schreef het boek ‘Temperamentvolle kinderen’, vanaf vandaag verkrijgbaar bij hier bij Bol.com >>>

—————————-Temperamentvolle kinderen, eva bronsveld, gevoelige kinderen

 
Comments are closed.

Back to Top ↑