Waarom sporten voor kinderen belangrijk is?

30 juli 2017

Lekker sporten is goed voor iedereen, en zeker ook voor kinderen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen om je kinderen enthousiast te maken voor een sport. Begin met kleutergym of apenkooien bij de plaatselijke gymclub en ga daarna op ontdekking welke sport het beste bij jouw kind past.

Waarom is sporten zo gezond

Eigenlijk is minimaal een uur bewegen of sporten per dag noodzakelijk voor iedereen, jong en oud. Meestal komen kinderen al spelend snel aan een uur bewegen. Denk aan tikkertje spelen op het schoolplein, fietsen naar school, of  een uurtje gymles op school. Naast de ‘gewone’ beweging is het ook goed om intensief te sporten, zoals volleybal, hockey, korfbal, voetbal, tennis, zwemmen, dansen of paardrijden.

Sporten voor kinderen is belangrijk. Het verbetert je conditie, het gaat overgewicht tegen, is goed voor je zelfvertrouwen en leert je omgaan met emoties zoals boosheid, gevoel van overwinning en verdriet bij het verliezen.

Bewegen komt het leren ten goede: zo kunnen kinderen zich beter focussen, sneller switchen tussen leertaken en lukt het ze beter om verbanden te leggen.

Heb je een emotionele opkikker nodig? Misschien moet je wat stoom afblazen na een stressvolle dag…. Een half uurtje sporten of een stevige wandeling van 30 minuten maken kan hierbij helpen. Lichaamsbeweging stimuleert verschillende chemicaliën in de hersenen die de sporter gelukkiger maken en helpen ontspannen.

En laten we vooral het sociale aspect van sporten niet vergeten; kinderen maken al sportend heel snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Zo blijven kinderen sporten leuk vinden

Ga op onderzoek uit welke sport jouw dochter graag zou willen doen. Vaak kunnen ze een proefles doen op de club van een vriendje of vriendinnetje of doe eens mee met  ‘sport van de maand’ op school. Zo kom je in aanraking met verschillende sporten en kan je dochter kijken wat zij leuk vindt.

Zorg ervoor dat je niet overdrijft. Je kind geeft zelf de hoeveelheid en frequentie van het sporten aan. Let er op dat je kinderen niet te veel pusht: het plezier gaat er snel vanaf als ze druk voelen om te presteren, zeker als ze fysiek en mentaal nog niet helemaal klaar zijn voor de sport. Wil een kind een keer niet naar de training, dan is dat niet erg. Ze moeten zich wél realiseren dat trainen belangrijk is om beter te worden.

Is een kind echt uitgekeken op een sport, probeer dan een andere. Onze meiden zijn bijvoorbeeld gek op de paardensport en halen hier heel veel energie uit! Om de dag zijn ze te vinden in de manege. De ene keer zijn ze druk met paardrijden en de andere keer beleven ze veel plezier aan het omgaan en verzorgen van de paarden en zijn ze druk met het borstelen van de paarden, het geven van hun winterdekens of de stallen uitmesten. Het maakt de meisjes niet uit, zij vinden het allemaal leuk.

Het belangrijkste is dat je kind met plezier naar de sport gaat! Welke sport is favoriet bij jouw dochter?

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

must-have basics dameskleding, basiskleding dames

7 Must-have basics die elke vrouw in haar kast moet hebben

Een goede kleerkast kan niet zonder goede basics. En nee hoor, die zijn niet voor iedereen anders. Basiskledingstukken moeten het...
4president kinderkleding kidsfashion

Een stoere en trendy collectie van 4PRESIDENT

Of je nu voor een gave print gaat of een uni item, jij kiest je eigen uitstaling volledig in de...
loedermoeder mama momlife last minute

Last minute mom

Je hebt moeders die overal aan denken en alles onthouden en je hebt de chaotische last minute mom die alles...