Van Speelgoedtrends naar nostalgie in huis

1 februari 2014

Jammer hoor. Dit jaar moet ik voor het eerst in tien jaar de Speelgoedbeurs in Nurnberg missen. Een jaarlijks evenement bestaande uit maar liefst 18 hallen vol met alles, maar dan ook echt alles op het gebied van speelgoed. Er is een complete hal met modeltreintjes, eentje vol met pluche, variërend van het kleinste, zachtste beertje tot en met een halve dierentuin, inclusief giraffen en beren, op ware grootte. Een zaal vol met carnavalskleding, buitenspeelgoed, eentje vol met kinderboeken en wat dacht je van een hal vol met houten speelgoed? Je hebt hallen vol met vuurwerk en landen paviljoenen, waarbij je alle fabrikanten en distributeurs uit bijvoorbeeld Spanje of India bij elkaar treft. En dan uiteraard de hallen met creatieve spellen, waar ik -als product ontwikkelaar van knutselspellen- het meeste te vinden was. Boven zijn de prachtige, vaste stands te vinden van Lego, Mattel en bijvoorbeeld Playmobil. Er is een streng deurbeleid, alleen op uitnodiging kom je hier binnen, maar man: zelfs de etalages zien er al enorm indrukwekkend uit. Zo was vorig jaar de buitenzijde van de stand van Lego compleet in Chima-thema, inclusief Lego bouwwerken van meer dan 2 meter hoog. Super gaaf!

Trends in Toys

Mijn doel was altijd om te zien of er nog vernieuwende items te vinden waren. Wat de trends in Speelgoedland zijn. Vorig jaar was er al een mooie, nieuwe ruimte gereserveerd voor de zogenaamde Tech Toys: waarbij een interessante mix tussen traditionele spellen en de digitale wereld gepresenteerd werd: denk aan DIY robotjes die je dmv je smart phone bestuurd, maar ook aan de populaire Furby.

Een trend die me enorm aanspreekt is de retro-trend. Zeker in deze tijden van crisis zie je dat retro/ vintage en al die dingen die je aan je eigen jeugd doet terugdenken weer populair zijn. Hoezo sippen dat je iets minder geld aan speelgoed te besteden hebt dan in voorgaande jaren? Dat je geen complete Skylanders serie of het door dochterlief zo begeerde Lego Friends huis kunt kopen? We gaan gewoon weer lekker aan de freubel en doen een ‘trip down to memory lane’. Het is vertrouwd, gezellig en je ziet jezelf in gedachten direct weer met je eigen speelgoed spelen.

In mijn tijd waren Holly Hobbie, Trollz en bijvoorbeeld Maja de Bij populair. Bleven we thuis voor een nieuwe aflevering van Seabert, Candy Candy of Wickie the Viking. Was je lekker aan het punniken op zo’n paddestoel, driftig -met de tong uit je mond- aan het prikken of probeerde je vol overgave je staande te houden op een lolobal. Herinneringen waar je met een glimlach aan terugdenkt en die je, ik in ieder geval wel, ook je eigen kind gunt. En die je uiteraard ook zonder inspiratie vanaf de Toyfair moeiteloos weer door kunt geven.

Terug naar Thuis

Zo vind je wanneer je voor kant-en-klaar in een doosje gaat, op de site van LittleOne.nl prachtig vormgegeven knutselspellen van Seedling en Djeco, met echte ‘vintage’ activiteiten zoals borduurkaarten maken. Of reserveer een middagje ‘Ouderwets Knutselen; bedek de eettafel met een groot afneembaar zeil en ga dol met tal van knutselactiviteiten. Denk aan aardappelstempels maken (lego blokjes zijn trouwens ook erg leuk om te gebruiken!), kliederen met vingerverf, van strookjes papier muizentrappetjes maken, kleien (o, de geur van Play-Doh maakte me vroeger al zo gelukkig) of het maken van kettingen met strijkkralen. Een aflevering van vrouwtje Theelepel, de Smurfen of the Freggels op de achtergrond, wat koetjesrepen erbij en het geluk is compleet!

Martine

 

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2022, jubel kinderkleding

De zomer in je bol #Summervibes + korting

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2021, kindermode zomer 2021, strandkleding meisje, zomerjurkjes, meisjeskleding zomer, kinderkleding zomer
buitenspeelgoed voor meisjes

Het leukste buitenspeelgoed voor meisjes

Buitenspelen is zo ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de gezondheid en de beweging maar ook voor de ontwikkeling....
must-have basics dameskleding, basiskleding dames

7 Must-have basics die elke vrouw in haar kast moet hebben

Een goede kleerkast kan niet zonder goede basics. En nee hoor, die zijn niet voor iedereen anders. Basiskledingstukken moeten het...