Mijn kleine meid in de puberteit – wat kan ik verwachten

13 maart 2020

Zodra je kinderen hebt, vliegen de clichés je om de oren. En er zit een hoop onzin tussen, maar enkele bevatten zeker een kern van waarheid. Denk maar eens aan het cliché: geniet er maar van, voor je het weet zijn ze het huis uit. En soms voelt het wel alsof de dag niet om wil en kun je je kind wel het huisjesbed in kijken, als je eenmaal kinderen hebt vliegen de jaren om. Zo stop je je dochter ’s avonds in in haar kinderbed 90×200 en zo gaat ze voor het eerst bij haar vriend logeren. Daar tussendoor komt dan nog het leed wat de puberteit heet. 

Rond welke leeftijd begint de puberteit bij meisjes?

Bij meisjes begint de puberteit gemiddeld genomen eerder dan bij jongens. Meisjes komen zo rond de leeftijd van 11 jaar in de puberteit en jongens rond de leeftijd van 13 jaar. Hoe lang een kind in de puberteit zit, is niet te zeggen. Dit wisselt van kind tot kind.

Wat merk je van de puberteit?

Denk je aan de puberteit dan denk je vooral aan lichamelijke veranderingen en enorme stemmingswisselingen. Vooral die puberbuien kunnen voor ouders heel heftig zijn. Ineens kan alles stom en saai zijn en mag het kinderbed van 90×200 cm de deur uit om ingewisseld te worden voor een groter bed. Vaak komt dat pas als je kind al een tijd in de puberteit is, of er net uit, en een vriendje krijgt. In het begin van de puberteit merk je vooral lichamelijke veranderingen. Je dochter gaat menstrueren, lichaamsbeharing, de borsten gaan groeien en ze schiet de lucht in.

Daarnaast vindt er een enorme verandering in de hersenen plaats. Dat, en de hormoonschommelingen, zorgt onder andere voor dat bekende pubergedrag. Die veranderingen in de hersenen zorgen ervoor dat je kind dingen op een andere manier bekijkt dan het eerst deed. Vandaar ook dat sommige dingen die eerst leuk waren, nu ineens heel stom of saai kunnen zijn. Daarnaast kan je puberende kind meer last hebben van prikkels, sneller dingen vergeten en makkelijker afgeleid zijn. Ook kunnen pubers door al die veranderingen erg onzeker worden, en zich afvragen of ze wel ‘normaal’ zijn.

Hoe begeleid je je kind door de puberteit heen?

Het toverwoord is geduld. Het is een fase en die fase kan best wel lang duren, maar zoals bij elke fase het geval is, ook hier komt een einde aan. Misschien heeft je dochter wel het geluk weinig last te hebben van alles wat bij de puberteit komt kijken. Begrijp dat je kind de puberteit zelf ook heel verwarrend vindt. Dit betekent overigens niet dat je je puber dan maar in zoveel mogelijk dingen tegemoet moet komen. Regels zijn regels en ook tijdens de puberteit worden deze in acht genomen. Het zal dan ook best wel eens ‘knallen’ thuis. Succes!

Wat je moet weten als meisjesmama >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

bruidsjurkenvintage

Het belang van de perfecte trouwjurk passen

Tips voor het passen van je trouwjurk zijn onmisbaar als je op zoek bent naar de jurk van je dromen....
haaraccesoires

Haaraccessoires: Een must-have voor elk kind

Haaraccessoires zijn al jaren populair bij zowel kinderen als ouders vanwege hun veelzijdigheid en stijl. Ze bieden kinderen de mogelijkheid...
fotoalbumvoorjekind

Herinneringen vastleggen: 5x waarom een fotoalbum voor je kind een goed idee is

Herinneringen zijn de kostbare momenten in het leven die we koesteren. Voor ouders is het vastleggen van deze momenten in...