Waarom zou je kiezen voor positief opvoeden?

20 maart 2020

Opvoeden kan op veel verschillende manieren en buitenstaanders hebben altijd wel ergens een mening over. Koop je veel mooie kleren voor je kind of bijvoorbeeld een tienerbed terwijl het kinderbed van steigerhout nog prima is, en doe je dit alleen omdat je kind daar blij van wordt? Dan wordt je kind al snel verwend genoemd. Mag je kind niet ’s avonds buitenspelen omdat het ’s ochtends altijd vroeg wakker is, dan ben je weer te streng. Je moet je eigen pad volgen waarbij het belang van het kind altijd vooraan moet staan. Een van de vormen van opvoeden, is positief opvoeden. Maar wat houdt het precies in?

Wat betekent het, positief opvoeden?

Positief opvoeden is niet slechts de tegenhanger van ‘slecht’ of ‘negatief’ opvoeden. Bij positief opvoeden gaat het erom dat jij je kind ook als individu ziet, met ideeën en emoties. Communicatie tussen jou en je kind met als doel het versterken van jullie relatie, staat hierbij centraal. Een kind zal leren zijn emoties te kunnen reguleren. Het zal uiteindelijk een beter zelfbeeld hebben en zelfverzekerder zijn. Kinderen zullen over het algemeen in de toekomst ook minder gedragsproblemen en problemen met emotieregulatie hebben.

De kernwaardes bij een positieve opvoeding

Positief opvoeden is niet heel moeilijk, het vraagt gewoon een andere kijk op dingen. De opvoeding wordt bij positief opvoeding vanuit 5 principes benaderd.

  • Realistische verwachtingen
  • Aansprekende discipline
  • Zorgen voor een veilige en stimulerende omgeving
  • Zorg goed voor jezelf
  • Leren door positieve ondersteuning

Als je verwachtingen veel te hoog zijn, dan sta je eigenlijk al met 1-0 achter. Te hoge verwachtingen zullen nooit waargemaakt worden. Hanteer dan ook realistische verwachtingen. Een kind met onrust in zijn lijf kan niet snel stilzitten. Het zou dan ook geen realistische verwachting zijn om te denken dat dat nu wel gebeurt, om maar even een eenvoudig voorbeeld te geven. Het punt aansprekende discipline betekent dat je duidelijke regels stelt en duidelijk in je instructies bent. Worden regels verbroken, reageer dan direct. Een veilige en stimulerende omgeving is belangrijk om een kind te laten ontplooien. In een veilige omgeving hoef je niet steeds op te letten en te waarschuwen omdat er gevaar dreigt. En als een kind lekker zijn ding kan doen, raakt het ook niet in de verleiding om dingen te doen die helemaal niet mogen. Bij al dat zware opvoedwerk hoef je jezelf niet op de laatste plaats te zetten. Ook jij en je partner mogen er zijn. Sterker nog, door ook goed voor jezelf te zorgen en daar tijd voor vrij te maken, krijg je meer energie en wordt je een leukere ouder voor je kinderen. Neem ook tijd voor je kinderen. Laat zien dat je er voor ze bent. Stop met wat je aan het doen bent en luister aandachtig naar het verhaal wat je kind wil vertellen. Moedig ze aan door complimenten te geven over waar ze mee bezig zijn.

Lees ook: Open minded opvoeden >> 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

huisdier

Huisdier in huis nemen? Hier houd je best rekening mee

Ben je aan het overwegen om een trouwe viervoeter in huis te nemen? Die beslissing neem je natuurlijk niet zomaar....
klusjes in de tuin

5 klusjes in de tuin om je kids bij te betrekken

Wanneer je aan de kids vraagt om te helpen in de tuin, is de kans groot dat je een diepe...
trouwjurk

Tips voor het kiezen van de ideale trouwjurk

Het vinden van de perfecte trouwjurk is een van de meest bijzondere momenten in de voorbereiding op je trouwdag. Het...