Op zomerkamp

4 augustus 2018

Het busje rijdt weg met Sarah erin. Daar gaat ze op weg naar zomerkamp om nieuwe herinneringen maken, en dan voor het eerst herinneringen zonder mij…

Zomerkamp in Frankrijk

Over 5 nachten (en 6 dagen) haal ik haar weer op, maar in de tussentijd zal ze de tijd van haar leven hebben. Saar is op ‘colonie’ (fr.) -op zomerkamp. Iets wat hier in Frankrijk vrij normaal is, maar ik ken het begrip veel minder. Vroeger hoorde ik wel over kinderen die op pony- of zeilkamp gingen, maar ik heb nooit echt vriendjes of vriendinnetjes gehad die daadwerkelijk gingen.

Laatst hoorde ik op het Nederlandse journaal dat zomerkampen ook steeds bekender in Nederland worden. Hier in Frankrijk is het de gewoonste zaak van de wereld. De zomervakantie duurt hier 8 weken en mensen gaan daarvan meestal 1 week op vakantie. Part-time werk bestaat (bijna) niet, dus moet er wat georganiseerd worden voor de kinderen. Buitenschoolse opvang, opa’s en oma’s en colonie!

Mooie herinneringen!

Het was Sarah zelf die liet weten dat ze deze zomer wel heel graag op kamp zou willen gaan. Het is nooit in mij opgekomen om het zelf aan de kinderen voor te stellen. Ten eerste omdat ik er niet mee ben opgegroeid en er niet aan gedacht heb en ten tweede, omdat wij, door ons werk gewoon thuis op de boerderij en de opa’s en oma’s als buren, geen oppas hoeven te regelen voor de kinderen in de vakanties. Onze kinderen (en wij) zitten in een andere positie en dus heb ik nooit aan colonie gedacht.

Maar toen Sarah het voorstelde was ik gelijk enthousiast: Ik hoor zo vaak mensen -ouders van klasgenootjes en van vriendjes en vriendinnetjes- zeggen dat zij ook op ‘colonie’ gingen als kind en dat ze daar de beste tijd van hun jeugd hebben gehad. En zelfs mémé, de Franse oma van Sarah (nu 75 jaar), heeft hele fijne herinneringen.

Colonie

Ik moet toegeven dat ik voorgaande jaren, voordat ik me ingelezen heb, niet zo een positief idee had over zo een ‘colonie’. Stiekem heb ik altijd een beetje gedacht dat dat vooral voor ouders waren die geen zin hadden in hun kinderen en ze dus maar wegstuurden. Helemaal fout van mij natuurlijk… En toen ik me ging inlezen kwam dan ook het enthousiasme. Er staan alleen maar leuke dingen op het program en daarbij zal Sarah moeten leren haar weg te vinden in een groep. Alles wordt in de groep besloten en iedereen zal zijn of haar inbreng moeten leveren, van wat er gegeten wordt en de daarbij behorende boodschappen, tot de dagindeling.

Ik hoop dat ik over 5 nachtjes een heel gelukkig oververmoeid meisje terugkrijg die een gigantische ervaring rijker zal zijn.

zomerkamp, vakantiekamp

Bekijk meer leuke uittips voor kinderen >>

Op zoek naar leuke vakantie adresjes? Kijk hier >>

Stoere vakantie tips >>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

F202-5805_900_5 (1)

Vrolijke jurkjes voor fijne prijsjes

Yes, we genieten alweer volop van de warme dagen. Daarom kunnen de meisjes hun favoriete kleding weer aan: jurkjes. Want...
badkleding protest

Summertime at the beach

De toverwoorden vandaag zijn; zon, zee en strand! Heerlijk spetteren en spatteren in het water in een badje in de...
filmpremiere minions kinepolis

Film Tip! ‘Hoe Gru een superschurk werd’

Klaar voor nog meer Minions? Deze zomer zijn de Minions terug in een nieuwe 3D-animatiefilm voor de hele familie over...