hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabel


Opvoeding nachtrust peuter

Published on oktober 10th, 2019 | by redactie

0

Zo creëer je voldoende nachtrust voor een peuter

Nu dat je kleintje eindelijk wat ouder is kunnen zowel jij als die kleine wolk van wat meer slaap gaan genieten. Maar wat als je peuter wat moeilijk in slaap komt? De eerste stap is het aanpassen of herinrichten van de slaapkamer; wanneer dit een fijne, rustgevende plek is wordt het slapen al een stuk gemakkelijker. Hoe ook jij genoeg nachtrust voor je peuter kunt creëren, lees je hier!

  1. Zorg voor rust en stilte

Al die prikkels waar je kleine peuter overdag mee overladen wordt moeten ‘s nachts op de juiste manier verwerkt kunnen worden: en een goede nachtrust draagt hier enorm aan bij. Door de slaapkamer zo rustig, stil en prikkelarm mogelijk te maken geef je jouw kleintje de mogelijkheid om bij te komen van een drukke dag. Richt de slaapkamer rustig in, gebruik niet teveel decoratie of drukke printjes aan de muur en zorg dat de slaapkamer altijd overzichtelijk en netjes opgeruimd is. Hoe minder prikkels, hoe makkelijker die kleine in slaap kan komen.

  1. Maak het lekker donker

Het is niet altijd even makkelijk om je af te sluiten van de dag: zeker niet wanneer het nog wat licht is buiten. Je lichaam is namelijk zo ingesteld dat de hormoonproductie daalt wanneer het donker om je heen is. Is het nog te licht, dan raakt het lichaam in de war en blijft het actief hormonen aanmaken om wakker te blijven. Wanneer je gordijnen op maat gemaakt voor de ramen hangt weet je zeker dat al het licht van buiten lekker buiten blijft, en dat jouw kleintje geheel afgesloten van de buitenwereld kan ontspannen. Een donkere ruimte maakt slapen nu eenmaal een stuk makkelijker.

  1. De slaapkamer is om te slapen

Hoewel het vaak handig is om de slaapkamer zowel voor slapen als voor spelen te gebruiken, kan dit voor een overvloed aan prikkels en verwarring zorgen. Beeldschermen en andere lichtjes zorgen ervoor dat je lichaam minder makkelijk slaperig wordt en juist alert blijft. Probeer dit soort speelgoed dan ook beneden in de woonkamer of keuken te houden, zodat de slaapkamer echt gericht is op slapen.

  1. Zorg voor opbergruimte

Toch hoeft dit niet te betekenen dat jouw kleintje helemaal niet kan of mag spelen in de slaapkamer. Zorg er alleen wel voor dat al het speelgoed tegen bedtijd opgeborgen ligt zodat de kamer weer rustig oogt en je kleintje makkelijker kan ontspannen. Zorg voor een aantal goede kasten, een rieten mand of opbergruimte onder het bed. Zo heb je al het speelgoed van de dag in no-time opgeruimd.

  1. Gebruik rustige kleuren

Er zijn een aantal kleuren die een kalmerende werking hebben, waaronder kleuren als lavendel, groen of blauw. Deze kleuren worden geassocieerd met rust, veiligheid en sereniteit en zijn hierdoor perfect voor de slaapkamer!
Comments are closed.

Back to Top ↑