Team no sleep door ‘nachtangsten’

29 oktober 2017

Onze jongste dochter heeft nachtangsten. Als ik met andere ouders hierover praat, merk ik dat bijna niemand precies weet wat nachtangst is. Mensen verwarren het vaak met nachtmerries. Maar dat is wat anders. Misschien herken je het ook wel van je eigen dochter.

Nachtangsten

Emma (5 jaar) wordt regelmatig ’s avonds of aan het begin van de nacht wakker. De eerste keren had ik geen idee wat er aan de hand was. Ze leek wakker en heel erg overstuur. Gilde alles bij elkaar en was onrustig en bezweet. Ze brabbelde wat onverstaanbaars en leek dingen te zien. Soms gilde ze “nee” of “niet doen”. Dus probeerde ik haar te troosten en op schoot te nemen. En hoopte haar met knuffelen en zachte woordjes tot rust te krijgen. Maar niks leek te helpen. Ik voelde de angst en spanning in haar lijfje. Ze bleef maar gillen en voor mijn gevoel konden niet alleen onze naaste buren maar de hele buurt haar horen. En na een paar minuten (die uren leken te duren) werd ze echt wakker en werd ze rustig. Ik vroeg haar of ze gedroomd had, maar ze had geen idee en keek me verdwaasd aan. Ze leek zich er niks van te herinneren en wilde verder slapen.

Troosten helpt niet

Je snapt dat dat geen leuke ervaring was. Om je kind zo overstuur te zien en haar dan niet kunnen troosten… Een latere keer tilde ik haar op, wiegde haar als een baby en liep naar onze slaapkamer. Ik legde haar naast me in ons bed. Maar toen ze wakker werd, had ze geen idee waar ze was. Je zag haar denken:”hoe ben ik hier terecht gekomen?” Toen realiseerde ik me pas dat ze helemaal niet wakker is op zo’n moment. En dat je dus kan praten en troosten wat je wil, maar ze merkt er niks van. Het is eigenlijk gewoon wachten tot ze wakker wordt en dan slaapt ze zo verder.

Wat zijn nachtangsten?

Even zoeken en je vindt genoeg informatie over nachtangst. Bij nachtangsten lijkt je kind wakker maar dat is zij niet. Er is een hersenhelft die uitgeschakeld blijft terwijl je kind wel wakker lijkt. Deze ‘night terrors’ vinden plaats aan het begin van de nacht (wanneer wij als papa en mama dus naar bed gaan) Je kind is niet aanspreekbaar. Dit klopt precies met wat wij meemaken! Helaas is er niks aan te doen. Te veel prikkels zouden een oorzaak kunnen zijn. Maar Emma heeft soms ook nachtangsten na een hele relaxte dag. Je kunt er niks van zeggen. Het is wachten tot het vanzelf over gaat, tot ze er over heen groeit. En tot die tijd gaan we toch altijd even bij haar kijken als ze nachtangst heeft. Even knuffelen en als ze wakker is weer lekker in bed leggen en verder slapen.

TIPS om je baby te laten slapen >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Even voorstellen...

Even voorstellen – Leandra (loedermoeder)

Even voorstellen hoe het werkt in deze loederfamilie die hun kind gewoon een koekje geeft als ze dat wil, de...
slaapregressie, slecht slapen, kind over naar 1 slaapje

Wat is er aan de hand met mijn meisje?

‘Ja dat is ook niet echt heel slim hè moppie’ hoor ik mezelf zeggen in de auto. Het lijkt erop...
verplichtingen tijdens feestdagen

De feestdagen zijn geen (kerst)bal aan!

Het is weer zo ver. De laatste maand van het jaar is aangebroken en dat brengt weer heel veel drukte...