Moeite met de juf

4 mei 2018

Al jaren hoorden we mensen praten over deze juf. Dus we hadden het kunnen zien aankomen. Maar het moment dat je dochter (die heel erg goed gaat op school) huilend vertelt ze niet meer naar school wil, omdat ze moeite met de juf heeft, kwam hard aan.

Niet naar school

“De juf schreeuwt en schelt, laat de klas altijd maar te lang doorwerken, zodat er bijna geen pauze meer is, geeft alleen maar aan wat niet goed gaat, nooit eens wat er wel goed gaat en is vaak gemeen”. Dit zijn maar een paar dingen die Saar heeft opgenoemd over haar juf en ook al schreeuwt en schelt de juf niet direct tegen haar, ze trekt het zich aan. Gedurende dit schooljaar heeft Saar steeds meer opgekropt, totdat ze niet meer naar school wilde.

Het erge is dat we dit wisten van oudere kinderen en hun ouders, maar ik dacht dat het misschien wel los zou lopen, want hier op het platteland wordt er heel veel gepraat en geroddeld en het merendeel kun je met een korreltje zout nemen. Daarbij dacht ik dat als het echt zo erg zou zijn, de school toch al lang actie zou hebben ondernomen?

Schoolsysteem

Niets was en is minder waar. Het Franse schoolsysteem zit heel anders in elkaar dan het Nederlandse. Zo bestaat er maar één school per gemeente (of één school voor meerdere gemeentes). Dit is een (gratis) openbare school. Je kunt hier dus niet kiezen tussen verschillende schoolsystemen en -filosofieën. Er bestaan ook (peperdure) privéscholen, maar deze zijn alleen in de grotere steden gevestigd. De dichtstbijzijnde privéschool is voor ons bijvoorbeeld 40 kilometer verderop.

Het idee achter dit schoolsysteem is goed: de school voor iedereen! Leuk op papier, maar in de realiteit wil dat alle kinderen in dezelfde vorm worden geperst en niet hun eigen unieke ik mogen en kunnen zijn. Saar is (gelukkig voor haar en in tegenstelling tot haar broertje) een meisje dat hier precies inpast, dus ze zou geen problemen hoeven hebben. Maar het betekent ook dat het onderwijzend personeel niet wordt aangenomen door te kijken of hun manier van werken bij de school (en de kinderen) past. Het zijn ambtenaren en zodra er een vacature is moet degene die de meeste punten heeft aangenomen worden. Niets geen gesprekken over de kwaliteit van die persoon, niets geen verkenning of die persoon in het team past. Nee, vaak hebben de collega’s die persoon nog nooit gezien voor de eerste dag dat diegene op school komt werken.

Moeite met de juf

En deze personen kunnen, behalve bij heel ernstige delicten, niet ontslagen worden.

Nu is het Franse schoolsysteem niet alleen maar kommer en kwel hoor. Ik vind dat de kinderen over het algemeen goed les krijgen. Vooral de algemene kennislessen vind ik erg goed. De interesse van de kinderen wordt echt opgewekt. En tot dit jaar (en ook weer vanaf volgend jaar) hebben we alleen maar leuke en lieve juffen en meesters getroffen. Ze komen allemaal uit hetzelfde systeem en hebben nooit geleerd met veranderingen om te gaan. En toch is mijn ervaring dat ze altijd open hebben gestaan voor mijn suggesties. Ondanks het starre, traditionele, Franse schoolsysteem weten de leerkrachten er een moderne school van te maken met vrolijke kinderen.

Behalve dit jaar dus. Saar had zo’n moeite met de juf en trok het zich zo aan dat haar schoolwerk eronder begon te lijden. Ze deed haar best niet meer, omdat ze zoiets had van ‘nou, als jij zo doet, dan luister ik gewoon niet meer’. We hebben Saar dus moeten uitleggen dat het in het leven niet zo werkt. Je ontmoet verschillende soorten mensen en de één vind je (of is) leuker en liever dan de ander. Maar je werkt voor jezelf. Nu niet voor de juf of je ouders en later niet (alleen) voor je baas. Je werkt echt alleen voor jezelf! De boodschap is aangekomen, want het gaat weer goed op school.

Saar vertelde ook dat de juf probeert te veranderen, want “ze lacht nu meer”. Zal het? Of staat Saar er nu anders in en heeft ze dit jaar een hele wijze les geleerd?

Heeft jouw dochter ook moeite met de juf of meester? En hoe pak jij dat aan?

Lees ook: Een ode aan de juf >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Even voorstellen...

Even voorstellen – Leandra (loedermoeder)

Even voorstellen hoe het werkt in deze loederfamilie die hun kind gewoon een koekje geeft als ze dat wil, de...
Ontwerp zonder titel (2)

Back to school musthaves summer 2022

Na weken van zomerige vakantiedagen is het weer tijd om ons klaar te maken voor school. Zelf ervaar ik het...
bedankt juf, juffenbedankje, juffencadeau,

Bedankt juf voor het fijne schooljaar! Maar wat is een leuk cadeau voor de juf?

Over een aantal weken is het al weer zover: het einde van het schooljaar. En bij het einde van het...