hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabel


Opvoeding moeders strenger dan vaders, mama is streng

Published on juni 25th, 2020 | by redactie

0

“Mama is altijd de strengste”

“Mama is altijd de strengste, van papa mogen we veel meer” hoor ik thuis regelmatig. Helaas geldt ook hier dat moeders strenger dan vaders is. Ik ben dus wat meer de boeman en mijn man wordt bejubeld. Overigens zijn we goed op elkaar ingespeeld en overleggen we veel, maar doordat mijn man met grote regelmaat afwezig is voor zijn werk ben ik thuis vaak de bepalende factor.

We proberen zo veel mogelijk consequent te zijn, met de nadruk op proberen. Want als er eigenbelang in het spel is, dan laat ik de touwtjes ook wel zakken. De kinderen moeten altijd vragen of ze iets mogen pakken en ik probeer dan in de gaten te houden dat aan het einde van de dag niet de bodem van de snoeppot alweer in zicht is.

Moeders strenger dan vaders

Maar de kinderen hebben heel goed door dat, als ik uit het zicht ben, daar wat minder rekening mee wordt gehouden als papa de vraagbaak is. Bij mijn man is het compenseren. Omdat hij vaak van huis is en dan het liefst niet gelijk de confrontatie aangaat. Met andere woorden: zijn ‘nee’ wordt wat eerder een ‘ja’ dan bij mij. De kinderen hebben dit natuurlijk feilloos in de gaten en proberen hier dan ook veelvuldig gebruik van te maken.

Mijn dochter gooit haar charmes in de strijd en krijgt dan ook meer gedaan van haar vader. Zoonlief regelt het ‘achter de schermen’ in een goed gesprek. Maar als ik de confrontatie aanga en mijn ‘nee’ ook echt ‘nee’ is en blijft, dan helpen charmes en woorden niet. Dan loopt dochterlief soms stampvoetend door de kamer en blijft mijn zoon het proberen met een uitvoerig betoog.

Vinden de kinderen mij daarom minder lief of aardig? Ik denk het niet, ze weten wat ze aan ons hebben en daar gaat het denk ik toch om. Duidelijkheid en eerlijkheid, dat doel hebben we beide voor ogen. Als de kinderen straks volop in de puberfase zitten, zullen we meer onze krachten moeten bundelen.

Maar zolang het betoog om een extra snoepje of koekje of wat langer opblijven gaat, wil ik ‘de boeman’ wel zijn.

Of is de vader juist strenger dan jij als moeder? >>

Tags: , , , , , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑