Moeder in de stad: vier tips

10 februari 2024

Veel jonge ouders verhuizen van de stad naar een dorp. Het dorp wordt toch gezien als een kindvriendelijkere omgeving, waar je in alle rust een huisje-boompje-beestje bestaan kunt opbouwen. Erg gehecht aan je plekje in de stad? Gelukkig kun je ook daar prima een kind grootbrengen. Dit zijn vier tips voor moeders in de stad.

Makkelijk van A naar B

In het dorp pak je makkelijk de auto om je kinderen naar school te brengen. In de stad ligt dat toch iets ingewikkelder. De fiets en het OV zijn daarom je beste vrienden. Kinderen onder de vier jaar kunnen gratis meereizen en kinderen tot elf jaar reizen met 35% korting. Jonge kinderen kun je in de stad gemakkelijk van A naar B vervoeren met bijvoorbeeld een elektrische bakfiets.

Heldere regels

Afhankelijk van waar in de stad je woont, is het verkeer wellicht wat onstuimiger dan in een dorp. Spreek daarom duidelijke regels af met je kind. Waar mogen ze komen bij het buitenspelen? Waar mogen ze wel en niet de straat oversteken? Moeten ze terug naar binnen wanneer het donker wordt buiten? Door heldere regels te stellen en daar streng op te zijn, kun je het voor je kind zo veilig mogelijk houden.

Niet betuttelen

Ja, je kind loopt tijdens het buitenspelen in de stad meer risico’s dan in een dorp, maar mocht er iets mis gaan, dan zijn er in de stad vrijwel altijd omstanders. Bovendien is er voor een kind niets vervelender dan betutteld worden. Een beetje risico is helemaal niet zo erg. Eventueel kun je met moeders en vaders uit de buurt overleggen wat zij hun kinderen wel en niet toestaan. Zo kun je samen met hen realistische regels opleggen aan jouw kinderen omtrent buitenspelen.

Wees op de hoogte van risicozones

In de stad is de ene plek de andere niet. Niet alleen zijn er gevaarlijke zones in het verkeer, ook zijn er helaas buurten waar bijvoorbeeld veel vreemde types of daklozen rondlopen. Het is belangrijk dat jouw kind notie heeft van elk type mensen, maar het is misschien niet wenselijk dat ze buitenspelen rondom een opvang voor verslaafden. Ga na wat de risicozones zijn in de buurt waar je woont. Houdt je kind daar niet per se weg, maar laat het er ook niet in zijn eentje buiten spelen. Dergelijke plekken kunnen het best verkend worden met een volwassene erbij. Leg je kind uit hoe het moet reageren wanneer iemand een rare vraag aan hem stelt op straat.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image001

De voordelen van een e-bike voor tieners

Waar we tot jaren geleden vooral zagen dat ouderen kozen voor een elektrische fiets, is dit natuurlijk allang niet meer...